avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... nu pot sa legalizez Hot de infiintare! de ce?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

nu pot sa legalizez Hot de infiintare! de ce?

am depus in luna mai la administratia sectorul 2 cerere de infiintare asoc de prop. (Noi eram de locatari) Dosarul a ajuns la Judecatoria 2. Instanta a admis cererea. Hotararea a fost comunicata si au trecut zilele necesare pentru ca ea sa fie definitiva si irevocabila.

Ideea e ca in actele depuse in luna mai la administratia financiara (Statut, Act constitutiv) presedintele era un domn x.

in urma cu 2 sapt a avut loc o adunare generala in care a fost ales un nou presedinte - dl. Y.

Dl. Y se prezinta cu comunicarea la judecatorie pentru legalizare iar grefiera refuza intrucat el nu e presedintele asociatiei. Mai mult, i se spune ca pentru orice modificare a asociatiei referitor la presedinte si altele etc trebuie depus un nou dosar la administratie?

Ma poate lamuri cineva??
multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:28, 23 Septembrie 2010
Avand in vedere modificarea survenita la nivelul asociatiei,va revine obligatia sa realizati act aditional
Incheiati un act aditional la Actul constitutiv, pe baza hotararii adunarii generale, care numeste un alt presedinte si depuneti-l la judecatorie, pentru legalizarea hotararii.
Numele presedintelui nu este stipulat nici in statut, nici in acordul de asociere, documente care, numai acestea, daca sunt modificate in continutul lor, numai atunci se face o inregistrare la judecatorie, conform Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari.
Iata ce scrie in textul legii:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.


Daca cititi mai sus de acest articol, adica la art. 6 al legii veti vedea ce informatii contin cele doua acte esentiale ale infiintarii asociatiei.
Deci domnul Y nu avea ce cauta la judecatorie sa se bage-n seama - mai bine ar fi citit textul legii si ar fi aflat ca nu are ce cauta acolo.....si in al doilea rand dosarul se legalizeaza de catre persoana imputernicita de presedintele asociatiei sau chiar de presedintele asociatiei insusi (dar care trebuie sa aiba o imputernicire de la un membru al comitetului executiv) indiferent ca este X sau Y.

La dv. in asociatie a fost o incurcatura cu care v-ati dus la judecatorie si normal ca grefiera a respins actiunea.
Deci cine doreste sa se ocupe de problema sa ia o imputernicire de la presedintele (sau vicepresedintele, in lipsa presedintelui) asociatiei....si sa mearga sa faca legalizarea hotararii.
Va mentionez ca nu trebuie pusa nicio stampila pe acea imputernicire intrucat asociatia nu are inca stampila.

Interventie moderator
Am rugamintea, pe care o voi mai repeta ori de cate ori va fi nevoie, ca cei care doresc sa raspunda si sa lumineze un utilizator sa citeasca legile de baza ale asociatiilor de proprietari, postate in primul topic al sectiunii noastre si apoi sa incerce un raspuns. Multumesc pentru intelegere!
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
elga50, moderator
multumesc pentru raspunsuri! sunt de real folos.

Insist insa pentru o confirmare referitor la prezenta speta:
Pentru ca noul presedinte sa efectueze formalitatile de legalizare e suficient ca acesta sa aiba o imputernicire semnata de vicepresedinte ori de unul din membrii comitetului executiv?

in continuare, pentru a putea reprezenta asociatia in calitate de presedinte, la diverse institutii, cum face dovada calitatii sale? cu procesul-verbal si hotararea AGA prin care a fost numit presedinte??
Exact!
Plus de asta, in urma legalizarii, apoi a obtinerii CIF de la sectia financiara cu care imputernicitul merge la magazinul de confectionat stampile se va obtine stampila asociatiei care va sta in permanenta la presedinte.
In lipsa temporara a presedintelui din asociatie stampila va intra in posesia vicepresedintelui, niciodata la administrator.

Stampila este "amprenta" asociatiei si trebuie sa stea la primul reprezentant al acesteia sau, in caz de lipsa, la loctiitorul sau.
Dovada se face prin semnatura presedintelui pe amprenta stampilei asociatiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Structura asociatiei mikyangel mikyangel Eu am trecut in Actul Constitutiv si in Statut un Presedinte si doi Vicepresedinti ai Asociatiei dar pentru ca presedintele nu este in tara eu va trebui ca ... (vezi toată discuția)
Sesizare functionari finante publice locale / personal auxiliar judecatorie Rookie Rookie Buna ziua, Situatia pe lung: in blocul in care locuiesc exista mari probleme cu administratia. Prin diferite mijloace (incompetenta Presedintelui de ... (vezi toată discuția)
Prezenta obligatorie sau nu in momentul in care se judececa modificarile survenite in asocitie advsys advsys Buna ziua, Am depus acum cateva zile actele necesare(act aditional la actul constitutiv, pv conform cu originalul, hotare AGA, chitanta, etc) la judecatoria ... (vezi toată discuția)