avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1886 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu minim director societate comerciala
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu minim director societate comerciala

Buna seara! M-am confrunta de curand cu urmatoarea problema: trebuind sa ridic de la ITM Bucuresti un carnet de munca al unui angajat la o societate comerciala pe functia de director societate comerciala, am primit raspunsul ca trebuie sa aduc state de plata rectificative incepind cu 01.01.2009 si pana la data incheierii contractului de munca. Motivul? Salariul angajatului fusese de 600 RON - salariul minim pe economie la acea data, iar acum inspectorul ITM imi spune ca nu este salariul corect, intrucit salariul ar trebui sa fie de minim 720 RON. Dar dupa cum stiti, pentru a fi angajat pe post de director societate comerciala nu trebuie sa ai un anumit nivel de studii. Nefiind nevoie de studii, consider ca se poate angaja cu un salariu minim de 600, dar iata ca inspectorul se pare ca da dovada de exces de zel. Este corect cum interpreteaza inspectorul aceasta problema? Mi se pare extrem de neplacut sa rectific statele si apoi sa refac toate declaratiile la adm fin, pensii, etc pentru ca un inspector considera ca nu am platit salariul corect. S-a mai intilnit cineva de aici cu o astfel de problema? Ma poate sprijini cineva cu ajutor de specialitate? Va multumesc anticipat!
Augustin
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:18, 26 Septembrie 2010
Nu este obligatoriu studii superioare
COD 121 004
Director societate comerciala

(Subgrupa majora 12, Grupa minora 121, Grupa de baza 1210)

Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)

Salariu minim 720 lei
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
ContSters42179, utilizator
Stimati participanti la discutie,
Din posturile dumneavoastra trag urmatoarea concluzie: desi nivelul de instruire cerut nu este unul care sa presupuna studii superioare, iar in lege nu este prevazut nici macar ca acesta trebuie sa fie la nivel liceal - se face afirmatia ca salariul trebuie de fie de minimum 720 de lei, afirmatie bazata pe o presupunerea ca studiile trebuie sa fie minim liceale. Dar acest lucru, si ma repet aici, nu este prevazut nicaieri, si doar presupunerea ne face sa afirmam ca salariul ar fi de 720 lei. Nu contest aceste opinii mai ales ca ele provin de la persoane calificate pentru a oferi astfel de consultanta, dar mi-ar fi placut sa vad ca asa ceva este prevazut si in lege - si nu doar presupunerea ca un director de societate comerciala ar trebui sa fie remunerat conform studiilor liceale sa ne faca sa afirmam asta.
Cu stima,
Augustin
pneagu a scris:

Nu este obligatoriu studii superioare
COD 121 004
Director societate comerciala

(Subgrupa majora 12, Grupa minora 121, Grupa de baza 1210)

Nivelul de instruire: - (nedefinit; superior dar nu neaparat)

Salariu minim 720 lei


Cu stima, va pot spune ca interpretarea data de acel site - Rubinian - nu constituie temei de drept pentru sustinerea unei idei ... este doar o interpretare data unui act normativ incomplet ...

Din cate stiu, in practica, pentru grupele majore COR 1 si 2 sunt necesare studii superioare .. insa , in practica ITM-urilor, pentru functia de director societate comerciala nu este ceruta o astfel de conditie, dar nici nu poate fi remunerat ca un muncitor necalificat .
Cred ca , in astfel de cazuri, salariul minim ar fi de 720 lei.
Legea nu precizeaza in mod expres conditia de studii pentru un director de societate comerciala. Nu inteleg de ce trebuie vehiculata ideea ca nu poate fi remunerat ca un muncitor necalificat, atata vreme cat legea nu interzice asta. In plus, mi-am adus aminte ca in anul 2009 am mai inregistrat un alt contract de munca unui alt salariat, la o alta firma, pe aceeasi functie de director societate comerciala cu acelasi salariu de 600 RON, fapt acceptat de inspectorul de la ITM-ul respectiv.
Ma intreb acum, atata vreme cat legea este extrem de mediocra - de ce interpretarea ei este facuta in defavoarea angajatorului si in acelasi timp in favoarea statului? Pentru ca pe langa refacerea statelor de plata, trebuie refacute si toate declaratiile aferente perioadei modificate si plata acestei diferente la buget. Initial credeam ca exista un pasaj din lege care mie imi scapa - un pasaj care sa ma trimita la admiterea ideii ca salariul trebuie sa fie minim 720 de RON aferent studiilor liceale, dar constat ca dumneavoastra, in calitate de persoane avizate spuneti doar ca nu este normal sa fie retribuit ca muncitor necalificat, sau ca nu poate fi remunerat in acest fel. O lege ambigua poate fi interpretata doar intr-un singur sens? Nu sunt un partizan al interpretarii legilor, eu vreau doar sa le aplic. Si nici jurist nu sunt, de aceea am postat pe acest forum.
Cu multe multumiri,
Augustin
@ augustim2000
Cred ca veti si dv. dreptate. Daca legea nu impune un anumit standard obligatoriu in ceea ce priveste studiile de ce nu ar fi director si un absolvent de 10 clase. Problema este ca atributiile postului implica anumite cerinte pe care nu le poti indeplinii decat daca ai un nivel de studii adecvat. Din punctul meu de vedere nici liceul nu este suficient, dar sunt si excceptii, cei autodidacti, riscul angajarii fiind al actionarilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim la functia de director marianar marianar Buna seara, Am un angajat care are functia de director tehnic - nu are studii superioare, conform cod cor nu trebuie sa aiba neaparat studii superioare, ... (vezi toată discuția)
Salarul - cfr Nicoleta Silvia Hulpus Nicoleta Silvia Hulpus Am vazut ceva salar minim de 700 lei in domeniul transporturi. Oare si CFR-ul se inscrie aici? Sau la ce se refera ... care transporturi....cunoaste cineva ... (vezi toată discuția)
Coeficientii de ierarhizare cle cle Buna seara ! As dori sa stiu daca un vanzator ,avand ca studii o scoala profesionala in domeniul textil , se incadreaza la un salariu de 600 ron sau 720 ron ... (vezi toată discuția)