avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eventual partaj casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eventual partaj casa

Este primul meu mesaj pe acest forum. Am o curiozitate si cred ca voi ma puteti ajuta.
Situatia este in felul urmator:
Urmeaza sa ma casatoresc la anul. Am inceput constructia unei case in regie proprie. Terenul este proprietatea mea. Autorizatia de constructie este pe numele meu si toata constructia este suportata de mine, va fi finalizata la rosu pana la data casatoriei. Probabil dupa acea data se vor mai efectua finisari si dotari ale locuintei.

Imi pun problema, cum se va imparti dreptul asupra casei in eventualitatea unui divort?
Ce se intampla daca casa se inmatriculeaza dupa casatorie?
Ce se intampla daca se imatriculeaza inainte de asta pe numele meu?
Facturile de materiale samd sunt toate si vor fi toate pe numele meu atat inainte cat si dupa.

Multumesc.
Nu am mai intrat de mult pe forum.
Casa este relativ terminata (minore retusuri interioare). Zilele acestea imi iese de la primarie certificatul de urbanism de dare in folosiinta - prin asta se atesta faptul ca lucrarea este terminata, investitia regularizata samd. Totusi, casa nu este intabulata, pentru ca procesul dureaza foarte mult. Cununia civila nu a avut loc inca, dar va avea loc pana cand se va face intabularea.
In situatia aceasta, as vrea sa stiu intabularea pe ce nume va fi? Certificatul de urbanism de dare in folosiinta ar fi suficient sa demonstreze ca investita a fost definitivata inainte de cununie si atunci intabularea si drepturile de proprietate sa-mi revina doar mie sau trebuie sa fie inmatriculata pe ambele nume (pentru singurul motiv ca inscrierea se va face dupa cununia civila)?
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2008
traznea, utilizator
Nu stie nimeni?

Si mai am o intrebare: pot in situatia de fata sa fac un contract de luare in spatiu al unei societati comerciale, aceasta urmand sa plateasca chirie sau sa participe la amenajarea spatiului pe care-l va folosi in locul chiriei?
Intreb asta pentru ca in afara de darea in folosiinta/cartea tehnica a constructiei/autorizatia de constructie/facturi/extrasul CF al terenului/etc - eu nu am un act care sa spuna ca eu sunt proprietar (cred ca doar intabularea spune asta).
Casa va fi intabulata numai pe numele Dvs., intrucat are regimul juridic de bun propriu. Nu are relevanta data intabularii.

Puteti sa inchiriati o parte din imobil altor persoane, fizice sau juridice, chiar daca nu aveti inca intabulata casa. In acest sens, veti incheia cu locatarul un contract de inchiriere in care se va stabili in concret modalitatea de plata a chiriei.
traznea a scris:

Nu stie nimeni?

In acesta materie sunt teorii si teorii. Si fiecare o poate tine pe-a lui cu argumenete temeinice si obiectiv relevate. Iar daca cineva ar vrea sa fie cinstit ar trebui sa vi le prezinte macar in parte (desi ca rationamentele unora nu sunt inteligibile nici macar pentru mine).
Apreciez ca e bun propriu. In cazul ridicarii unei constructii, dreptul de proprietate se dobandeste din chiar momentul incorporarii materialelor in sol (intabularea are doar efect de opozabilitate, dreptul de proprietate nu se dobandeste prin intabulare).

Nu v-ar strica o expertiza care sa arate (cu planse foto) cum arata constructia la acest moment (inainte de casatorie).
Multumesc de raspuns. Totusi am mai multe acte datate inainte de data casatoriei:
- cartea constructiei, semnata de: arhitect, rezistentist, constructor, diriginte de santier, ...
- contractele incheiate cu electrica, romgaz
- darea in folosiinta, un inspector al primariei a vizitat casa si a avizat existenta finalizata a acesteia (altfel primaria nu accorda darea in folosiinta)
- facturi din perioada constructiei
- autorizatia de constructie
- anuntul de incepere/finalizare al constructiei la inspectoratul de stat
- taxele de regularizare ale investitiei facute platite atat la inspectoratul de stat in constr cat si la primarie, cu valoarea finala a investitiei

Tot ce nu am eu este un act concret prin care sa spuna ca respectiva casa este a mea!

Alte discuții în legătură

Partaj la notar anghelnicole anghelnicole Buna ziua situatia este urmatoarea Inainte de casatorie eu am inceput constructia unei case, in timpul casatorie am contractat un credit ipotecar pentru ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)