…Insula Pastelui a fost descoperita de olandezul Roggeveen? Evenimentul s-a petrecut in ziua de Pasti a anului 1722.
…America de Sud avea o populatie aborigena de 10-20 milioane de oameni si cea mai mare diversitate lingvistica? Pe teritoriul ei se vorbeau peste 500 de limbi.
…metaterienii sunt o subclasa de animale primitive, caracterizate prin lipsa placentei? Cuprinde totalitatea marsupialelor.
…ursul koala este un marsupial arboricol? Spre deosebire de alti marsupiali are un buzunar care se deschide in jos.
:wassat:
-Vidrele se ţin de mână când dorm, ca să nu se îndepărteze una de cealaltă. Asta pentru că dorm făcând pluta pe spate, în apă, şi ar putea fi purtate de curent cine ştie pe unde…
-Veveriţele plantează mii de copaci în fiecare an, fiindcă îngroapă seminţe ca să aibă ce mânca peste iarnă, dar uita locul unora dintre cămările subterane, iar primăvara, seminţele încolţesc.
-Căţeii au galanteria în sânge. Când se joacă, puii masculi lasă puii femele să îi domine sau să câştige (dacă e vorba de o întrecere), cu toate că ei sunt mai puternici.
Pinguinii din specia Gentoo îşi peţesc jumătatea la fel ca oamenii. Doar că nu ofera inele, ci… pietricele culese de pe plajă.
-Papagalii de mare – puffini, cum îi ştim unii dintre noi – nu-şi fac nevoile în cuib, ci într- o “cameră” separată de locul în care stau şi-şi cresc puii.
-În adâncul oceanelor există o specie de meduză, Turritopsis nutricula, despre care se crede că este nemuritoare. O dată la câteva luni, aceasta inversează procesul de îmbătrânire. Shin, profesor la Universitatea din Kyoto, care a studiat aceste fiinţe extraordinare, spune că: “Din meduze devin polipi, apoi din polipi se transformă în meduze adulte. Au făcut acest lucru de 10 ori în ultimii doi ani”.
-Struţii aleargă mai repede decât caii, iar masculii de struţ… rag ca leii !
-Tarantula poate supravieţui fără mâncare doi ani.
-Vacile pot dormi în picioare, dar visează numai dacă dorm culcate.
-Wombatul face caca în formă de cub ! Simpaticul animal din Australia foloseşte excrementele pentru a-şi marca teritoriul şi le lasă adesea pe teren accidentat, pe vârfuri de stânci ori pe buşteni. Dacă ar fi rotunde – ca în cazul urşilor Koala, de exemplu -, excrementele s-ar rostogoli şi nu ar mai servi scopului pentru care au fost “plantate” acolo.
-Tigrii nu au doar blana dungată, ci şi pielea. Iar modelul e diferit la fiecare individ în parte, exact ca o amprentă.
-Puricii sar cât lungimea lor înmulţit cu 200. Dacă un om ar avea această capacitate, ar putea să sară peste … Empire State Building, de exemplu.
Într-o zi, un țăran care se plimba printr-o zonă mlăștinoasă a întâlnit un tânăr blocat până la brâu într-o mlaștină, speriat, plângând și încercând să se elibereze. Fermierul l-a salvat pe tânăr de la o moarte lentă și brutală. A doua zi, la fermă a apărut o trăsură elegantă. Un nobil îmbrăcat elegant a ieșit și s-a prezentat ca tatăl băiatului care a fost ajutat de fermier.
-Aș vrea să te răsplătesc, a spus nobilul. Ai salvat viața fiului meu !
-Nu pot accepta bani pentru ceea ce am făcut, a răspuns fermierul scoțian.
În același moment, fiul fermierului a venit la ușa colibei.
- El este fiul tău ? a întrebat nobilul.
- Da, spuse fermierul mândru.
- Atunci, iti fac o ofertă. Lasă-mă să dau copilului tău aceeași educație ca și copilul meu. Dacă fiul este ca tatăl său, sunt sigur că va fi o persoană de care vom fi amândoi mândri.
Și fermierul a fost de acord.
Fiul fermierului Fleming a urmat cursuri la școli de top și, în cele din urmă, a absolvit Școala de Medicină a Spitalului Sainte Marie din Londra. Mânat de o mare dorință, a continuat până când a fost recunoscut de întreaga lume.
Celebrul medic Alexander Fleming a descoperit cu adevărat penicilina. Ani mai târziu, fiul aceluiași nobil, salvat din mlaștină, s-a îmbolnăvit de pneumonie. Cine i-a salvat viața de data asta ? Penicilina.
Care era numele nobilului ? Sir Randolph Churchill și fiul său, Sir Winston Churchill.
Cineva a spus odată: „Tot ce pleacă se întoarce...”.