avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atingere rezerva succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atingere rezerva succesorala

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati si pe mine intr-o problema zic eu delicata. Tatal meu a decedat anul acesta in august. Anul trecut a vandut un teren (unic proprietar) cu 100 mii euro bani cu care a achizitionat 2 apartamente.In momentul in care am vrut sa deschid succesiunea am descoperit ca un apartament a fost vandut cu amprenta( tata nu era nici infirm nici analfabet dar datorita bolii avea numeroase come si reveniri) iar cel de-al doilea este achizitionat de tata pe cote parti cu concubina lui . Ea are 70% si el 30%.Imi puteti spune daca o pot chema in instanta pentru atingerea rezervei succesorale dat fiind faptul ca apartamentul a fost cumparat numai cu banii tatalui meu ea fiind coproprietara pentru ca asa a trecut-o el nu pentru ca ar fi avut vreo contributie materiala.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andradacristina , utilizator 10:18, 27 Decembrie 2007
Mentionez ca apartamentul in coproprieate cu concubina nu este vandut , ea locuind in prezent acolo
In cazul unui singur copil, rezerva este de 50%. Ce s-a intamplat cu banii de pe primul apartament?

Sa inteleg ca tot ce v-a ramas sunt doar 30% din cel de al doilea apartament? Doar in conditiile astea am putea vorbi de o incalcare a rezervei, DAR NUMAI daca instanta accepta ca e vorba de o DONATIE.

Daca donatia este mentinuta mai obtineti 20%. (30%+20%, adica rezerva, de restul nu va puteti atinge)

Ori ati putea introduce o actiune in nulitate a contractului pe vicii de consmitamant sau chiar pe cauza. Donatia catre concubina ar fi o cauza imorala, daca dovediti ca i-a donat cei 70% in scopul continuarii relatii de concubinaj... etc. In cazul acesta v-ar reveni intreg apartamentul.

Dar asta suna bine doar in teorie. Nici cu un avocat de nota 10 nu puteti fi sigura.

Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2007
o_mores, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Ati pus punctul pe i . Asa e. Eu m-am gandit la tot intregul apartament1+apartament2. Banii de pe vanzarea primului apartament conform concubinei s-au evaporat.
Pe vanzarea primului apartament am deschs dosar pe viciu de consimtamant iar pentru al doilea cu coproprietatea am bagat pe incalcare rezerva succesorala. Eu intre timp am facut niste investigatii si pe langa faptul ca apartamentul 1 a fost vandut cu semnatura necunoscuta si amprenta , nu s-a solicitat de catre notar conform lege 230/2007( asociatiile de proprietari) adeverinta conform careia tatal meu era la zi cu plata contributiei la cheltuielile asociatiei( nu era oricum avand 6 luni reatanta).Conform acestei legi, eu am vazut ca nerespectarea prevederilor impuse de lege autentificarea este nula de drept. Eu vreau sa folosesc si aceasta informatie. Nu mai vorbesc ca notara conform legii 36/1995 daca avea suspiciuni incat sa-l puna sa puna degetul,pentru ca el era foarte bolnav, se putea prevala de art 50 lit c,art.59 sau art. 62. Deci eu consider ca aici notara are lacune. Toate aceste lucruri i le-am impartasit si avocatului meu. Dar eu sunt foarte sceptica si nelinistita avand in vedere ca totul este greu in tara asta.........
Va multumesc inca o data pentru seriozitatea cu care mi-ati raspuns
As dori sa-mi spuneti si mie daca autentificarea unui contract de vanzare cumparare este valida fara adeverinta de la asociatia de proprietari privind contributia la cota de cheltuieli ale asociatiei( legea 230/2007 art 20).Mentionez ca nu s-a mentionat in contract faptul ca viitorul proprietar preia si datoriile vanzatorului , acesta avand in momentul vanzarii apartamentului restanta pe 6 luni de zile. Conform lege mentionata autentificarea este nula de drept. Ma pot lega de acest aspect?Multumesc
Parerea mea este ca singura modalitate de a dobandi apartamentul care acum este in cote de 30 respectiv 70 % ar fi sa nu existe acea adeverinta dar notarul o poate avea si nu trebuie sa fi facut referire la ea in cuprinsul actului. Sa dovediti o eventuala donatie ... nici o sansa. Concubina ar putea sigur dovedi ca banii sunt de la dansa de la un neam un prieten sau de oriunde . Ar fi o pierdere de timp .

Alte discuții în legătură

Nulitate contract de vanzare-cumparare, mariaHER mariaHER buna.vanzatorul ii *vinde* fiului sau un imobil casa printr-un act autentificat de catre notar. la doua zile vanzatorul moare. contractul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Succesiune nefacuta, vanzare din masa succesorala Ggiulia Ggiulia Buna ziua, speta este urmatoarea (din pacate eu o cunosc doar aproximativ, dar sper ca elementele incerte nu schimba mult solutia; incerc pe aceasta cale sa ... (vezi toată discuția)
Testament!!! franz85 franz85 situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)