avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deschiderea Succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deschiderea Succesiunii

Este adevarat ca termenul pt. deschiderea succesiunii este de 3 ani?
Parintii au decedat in urma cu 2 ani.
Fratele meu nu vrea sa deschida succesiunea.Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: Maria20101974 , utilizator 10:30, 26 Septembrie 2010
Deja a iesit din termen...;)
Suntem 3 frati.Eu sunt singura care am platit impozite pt. teren,nu ma bazez pe ei,fratele vrea sa obtina tot.Eu i-am dat toate actele casei,si a tuturor terenurilor .


In ziua in care facea 6 luni de la deces,am facut declaratia de acceptare a succesiunii pt ambii parinti(tatal a decedat primul iar dupa 5 luni mama mea)
Veti ajunge la instanta in acest caz.
Din ce spuneti nu cred ca le-ar fi usor sa va inlature de la mostenire.
Doara daca nu va aparati, nu va prezentati la proces sau cine stie ce aparare miraculoasa si-ar face...
Cred ca ar fi indicat sa va angajati avocat in caz de se va sesiza instanta.
Am anumite nelamuriri si dupa parerea mea exista si posibilitatea sa obtineti ceva dar sa pierdeti altceva...
ioana.alexandra a scris:

Este adevarat ca termenul pt. deschiderea succesiunii este de 3 ani?
Parintii au decedat in urma cu 2 ani.


ioana.alexandra a scris:

In ziua in care facea 6 luni de la deces,am facut declaratia de acceptare a succesiunii pt ambii parinti(tatal a decedat primul iar dupa 5 luni mama mea)



Art 651 Cod civil: "Succesiunile se deschid prin moarte".

Moartea deschide succesiunea (data deschiderii mostenirii = data mortii) Mostenitorii o DEZBAT (la notar sau in instanta).
Asadar, nu putem avea un termen pentru deschiderea succesiunii, caci nimic nu-i mai sigur decat moartea, dar nimeni nu-i cunoaste totusi, cu exactitate, data

Succesibilii / posibilii mostenitori / cei care au chemare (vocatie) la mostenire, datorita legaturii lor de rudenie cu mortul sau in virtutea testamentului lasat de defunct, au la dispozitie 6 luni de la deces...hai sa le zicem luni de gandire (juridic - termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala) in care sa se hotarasca daca VOR sau NU VOR sa primeasca mostenirea/ calitatea de mostenitor, pentru ca (686 c. civ) nimeni nu este obligat sa accepte o mostenire (o mostenire poate sa fie mai mare in DATORII decat in bunuri si legea nu mi-o baga pe gat ...ma intreaba intai daca o vreau). Asta-i rostul termenului de 6 luni.

Cine nu s-a manifestat in nici un fel (nici ca o accepta, nici ca renunta la ea) poate fi socotit strain de mostenire prin neacceptare.

Dumneavoastra ati acceptat-o expres. (mai exista si acceptarea tacita) Odata acceptata nu va mai puteti suci. (actul de optiune este, in principiu, irevocabil).
Odata acceptarea facuta ati devenit mostenitor (din acel POSIBIL mostenitor despre care vorbeam mai sus).

Termenul acesta de 6 luni poate fi lipsit de relevanta DACA exista intelegere intre succesibili. (pentru ca oricand ei isi pot recunoaste reciproc calitatea)
Dar poate sa capete o importanta a naibi de mare atunci cand incepe ...balciul (cand cei care au acceptat contesta calitatea celor are nu au acceptat).
Din pricina asta ne tot straduim pe aici (ce fac eu pe forum este educatie juridica si nu consultanta) sa convingem posibilii mostenitori sa acorde importanta termenului de 6 luni.

Avand in buzunar declaratia de acceptare, puteti DEZBATE (la notar sau in instanta) mostenirea ORICAND (si-acu' si peste o gramada de ani).

DAR statul asta cu mainile in san ...e pe bani. De ce? Pai STATUL (ala care ne baga mana in buzunar ca sa ne ia impozite) zice cam asa: tu poti s-o dezbati oricand, dar daca au trecut mai mult de 2 ani si n-ai terminat dezbaterea (finalizata cu certificatul de mostenitor sau hotararea judecatoreasca) mie imi dai un impozit de 1% aplicat la valoarea masei succesoarale.

Azi e 1% ..., dar maine ...cine naiba mai stie ce la mai trece unora prin cap?

Asa incat, daca mai stati sau nu mai stati, alegerea va apartine. Dar din mesajul meu ati inteles macar cum stau lucrurile (sau cel putin asa sper eu).
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
romascanu, moderator

Buna ziua,

Matusa a murit in 1994, mama are doar testament de la matusa ca fiind singura mostenitoare si nici pana in ziua de azi nu a deschis taxa de succesiune.
Problema: titlul de proprietate emis in '97 ( la 3 ani dupa moartea matusii ), a fost pe o suprafata mai mica decat in testament si cat este real in curte, mama a semnat, acum vine mama si reclama cf cadastrului ca titlul de proprietate nu este real si cerem lamuriri la Primarie prin cerere scrisa.( o sa spuneti de ce a semnat pe o suprafata mai mica...asta e, a facut-o insa acum cer lamuriri).
Practic cer de la Primarie copia dosarului in baza caruia s-a intocmit TP si primim
raspuns cum ca, ei nu sunt obligati sa raspunda mamei , pe motiv ca nu are dovada de mostenitoare a terenului(curte) si sa deschidem taxa de succesiune intai, desi s-a comunicat primariei testamentul, am nr de inregistrare la predare testament . Exista oare o lege care ma obliga ca in termen de n-ani sa deschid aceasta taxa de succesiune? Pot sa acuz functionara din primarie de abuz in serviciu? Mentionez ca toate impozitele si taxele pe acelasi teren(curte+casa) sunt venite de la primarie pe numele mamei, si platite de mama...apoi de ce nu o recunoaste pe mama ca mostenitor in baza testamentului? O recunoaste doar la plata taxelor si impozitelor referitoare la terenul din Titlul de proprietate insa nu si la lamuriri pe care mama le solicita? Poate primaria sa faca asa ceva?
Multumesc frumos,
maria

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate considera abuz? Maria20101974 Maria20101974 Buna ziua, Matusa a murit in 1994, mama are doar testament de la matusa ca fiind singura mostenitoare si nici pana in ziua de azi nu a deschis taxa de ... (vezi toată discuția)
Testament incert lescu lescu Va rog sa-mi dati un sfat pentru situatia urmatoare: In urma decesului unei matusi, raman 7 mostenitori ai acesteia (printre care ma numar si eu), in calitate ... (vezi toată discuția)
Succesiune alexanglia alexanglia Eu si sora mea suntem mostenitorii unei matusi care decedat,sora de mama cu mama noastra, noua revenindu-ne 1/4 din casa+teren+loc de veci.La mostenire mai ... (vezi toată discuția)