Buna ziua! Am si eu mare nevoie de un sfat!
Parintii mei au in proprietate 2 case situate la adrese diferite. Una din ele vor sa mi-o dea mie, dar au zis ca fac contract de vanzare - cumparare cu intretinere (ca asa au fost ei sfatuiti de un notar, ca sa nu platim impozit mult). Iar eu nu inteleg de ce.
Eu deja locuiesc in casa respectiva impreuna cu prietena mea, unde am investit deja o anumita suma de bani. Mai am o sora (casatorita - locuieste cu sotul la casa lor) iar parintii au zis ca ei o sa-i dea jumatate din casa cealalta (unde locuiesc ei acum), iar jumatate mie (asta dupa moartea lor). Dar eu nu am pretentie la "cealalta". Si nu as vrea sa facem un contract de vanz- cump cu intretinere pt ca mi-e teama ca nu cumva la batranete, din diverse motive, sa "rezilieze" contractul. Ar putea face asa ceva? Din cate am inteles, in cazul contr de vanz-cump cu intretinere o sa devin pe deplin proprietar numai dupa moartea parintilor. Nu as vrea sa investesc bani in aceasta casa fara a avea siguranta ca imi apartine mie in totalitate. Nu vreau sa existe certuri intre noi si nici nu vreau sa vbrbesc cu ei pana cand nu primesc un sfat avizat. Nu ar fi mai bine pt mine un contract de vanz-cump? Acesta ce presupune? Ce ma sfatuiti? Cum ar fi mai bine pt mine? Ce riscuri ar exista daca nu reusesc sa ma inteleg cu ei si va trebui sa facem pana la urma contr de vanzare-cump cu intretinere? Sincer, nu vreau sa vina pe la mine fara sa anunte, sa ma deranjeze la orice ora vor ei strigandu-mi ca e proprietatea lor si intra cand au ei chef, asa cum mi s-a intamplat recent. Va multumesc pt atentia acordata si va rog mult sa-mi raspundeti cat mai urgent!
In contractul de vanzare cumparare cu obligatia de intretinere si uzufruct viager, din suma totala sa fie cat mai mult intretinerea. Vanzarea cumpararea poate fi atacata, dar intretinerea nu, mai ales de catre urmasi.
In cazul contractului de vanzare-cumparare, chiar cu clauza de intretinere, sunteti dumneavoastra proprietar din momentul semnarii actelor. Nu va pot da afara parintii. Dar orice act poate fi atacat - mai ales cele care nu reflecta realitatea. In cazul dumneavoastra nu cred ca veti plati vreun pret pentru acel imobil. Daca vreti sa va angajati contractual sa aveti grija de parintii dumneavoastra, atunci faceti contract de intretinere. Eu v-as indica un partaj de ascedent (prin donatie), mai ales ca mai aveti o sora, si astfel ar fi si ea implicata. Cautati un notar bun si vedeti ce va zice.