avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... poate fi atacata de catre fiu renuntarea la mostenire ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

poate fi atacata de catre fiu renuntarea la mostenire a parintelui?

Trei frati ramin mostenitorii unei proprietati. Fiecare din cei trei avand copii, respectiv unul are un copil major, iar ceilalti doi cite doi copii majori. Cei trei frati intentioneaza sa renunte la mostenire in favoarea a doi nepoti, copii a doi dintre frati. Mostenirea nu a fost dezbatuta ei dorind ca inca de la dezbatere sa renunte in favoarea nepotilor. E posibil? Cum trebuie procedat?

Nepotii care nu primesc nimic pot contesta deciziile parintilor lor, ca i-au favorizat pe fratii lor? In baza carei legi?

Cel mai recent răspuns: ellena , utilizator 11:26, 27 Septembrie 2010
Mostenirea nu a fost dezbatuta ei dorind ca inca de la dezbatere sa renunte in favoarea nepotilor

Renuntarea nu profita decat persoanelor cu vocatie succesorala. In momentul in care, sa zicem, unul dintre frati renunta atunci nici copii acestuia (nepotii) nu mai pot fi mostenitori.
Practic nu se poate renunta la mostenire in favoarea unei persoane straine de mostenire. Atat timp cat descendentii de grad I traiesc, descendentii de grad II nu au vocatie succesorala.
Cum trebuie procedat?

Doi dintre frati sa renunte in favoarea celui de-al treilea iara acesta sa vanda (donatie deghizata) celor doi nepoti alesi de familie.
Deasemenea toti trei pot accepta mostenirea si apoi sa o vanda celor doi nepoti.

Renuntarea la mostenire nu se poate face "in favoarea cuiva".
Cel care renunta, renunta pur si simplu, ca si cand nu l-ar interesa ce sa intampla cu partea la care el a renuntat.
In urma renuntarii, partea renuntatorului va intregi mostenirea celorlalti, si va fi preluata de acestia conform legii (fara ca renuntatorul sa mai aiba vreun cuvnat de spus despre cine mostenste acum).
Prin urmare, daca cei trei frati renunta, mostenirea va fi culeasa de toti 5 nepotii, nu doar de 2 dintre ei.

Prin urmare, nu va recomand renuntarea.
Poate gasiti alta alternativa, pe mecanismul juridic: fratii vor mosteni, si apoi vor dona / vinde nepotilor alesi.
Aici se poat discuta (numai cunoscand toate detaliile) in ce fel va puteti apar de atacurile nepotilor defavorizati.
O fi concluzia buna?
Partea fratelui care renunta se imparte egal la ceilalti doi frati, dar nu preferential. Copii celor doi frati sunt in acelasi raport cu fratele care renunta - unchi (mos). Acest om nu-i normal, sunt in joc alte interese. Unde am ajuns?
Renuntarea la mostenire nu se poate face "in favoarea cuiva".

Absolut fals. Mai cititi codul civil

Raspunsul dvs are meritul de a urmari cu rigurozitate terminologia C. civil, dar nu rezolva problema celui care intreaba. De fapt, acceptarea succesiunii in favoarea altuia, care intr-adevar nu inseamna renuntare la succesiune, in limbaj uzual este numita renuntare in favoarea altuia.

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Septembrie 2010
exit vs exit, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aduc unele precizari: doi din cei trei frati doresc ca proprietatea, casa mostenita de la bunici, strabunici, sa ramina in familie, cum insa unul din frati doreste sa o vinda pentru a cistiga niste bani, si cum doar acesti doi nepoti sint dispusi sa plateasca pentru asta, s-a hotarit sa li se lase lor mostenirea, ei platind, unchiului care doreste vinzarea, cota parte ceruta de acesta. Bine, partile nu tin neaparat sa apara in acte sumele platite, cauta doar solutia cea mai simpla si mai putin costisitoare de a trece proprietatea in posesia celor doi.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
ellena, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea succesiunii cu 2 mostenitori plecati din tara Epuree Epuree Pentru dezbaterea succesiunii 2 mostenitori sunt plecati din tara (Irlanda si Cipru). Cum ar fi mai bine sa procedez cu cei din afara tarii, sa dea ... (vezi toată discuția)
Pe titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care ... Buța Nelu Buța Nelu Pe Titlul de proprietate sunt trecuți 5 moștenitori, din care 3 decedați. Eu sunt fiul unuia dintre cei decedați și am solicitat Anexa 24 la Primărie ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. prezentam cazul: a (sot), b (sotie), c (fiu) razvypitesti razvypitesti Buna ziua. Prezentam cazul: A (sot), B (sotie), C (fiu) \"A\" adecedat, B a decedat, fiul ,C la fel \"A\" mai are/a avut 3 frati (unii in viată, alții ... (vezi toată discuția)