avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Recuperare creante
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Recuperare creante

In contractul colectiv de munca al unei S.A. incheiat cu cele 3 sindicate din intreprindere se spune ca se vor plati si sumele rezultate din cresterea inflatiei, sume adaugate la salariul negociat. Intreprinderea a intrat in faliment. In urma unor procese de recuperare a creantelor, creditorii salariati au obtinut plata sumelor provenite din cresterea inflatiei dar numai unul din sindicate, celelalte doua nu. Toti salariatii intreprinderii si-au primit (prin judecatorul sindic) salariile restante, dar cresterea datorata inflatiei s-a acordat doar salariatilor unui sindicat care a cerut plata sumelor in instanta. Cred ca hotararea instantei nu poate sa se adreseze exclusiv unui sindicat, deci cu alte cuvinte toti salariatii ar fi trebuit sa primeasca diferenta de bani rezultata din cresterea inflatiei. Legea 85/2006 a insolventei arata la art.3, pct.10 "Creantele salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca intre debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator; ". In tabelul de creante ar fi trebuit inregistrate sumele provenite din salariul negociat plus cresterea datorata inflatiei. Ori acest lucru nu s-a facut. S-a trecut doar salariul negociat. Mentionez ca sumele datorate cresterii din inflatie au fost trecute si pe cartile de munca ale salaritialor. Ce se mai poate face ? Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
taticu100, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian Stoica , Practician in insolventa 19:07, 26 Septembrie 2010
hotararea instantei de judecata vizeaza numai partile din dosar, deci in mod corect judecatorul sindic a aplicat dispozitiile instantei numai pentru acei salariati.
avocat Cristina Popescu
D-na avocat Popescu va rog sa-mi spuneti daca avand in vedere ca intr-un aditional la contractul colectiv de munca, in care s-a convenit asupra platii unor sume datorate inflatiei adaugate la salariu,aceasta constituie un drept salarial. Multumesc.
teoretic, acele cresteri salariale datorate inflatiei, trebuiau cuprinse in acte aditionale la CIM pentru fiecare salariat, in parte. daca acest lucru era facut, administratorul judiciar avea obligatia preluarii cuntumului sumei datorata cu titlu de salarii din contabilitatea societatii debitoare.
D-le consilier acele sume - salariul si suma corespunzatoare inflatiei sunt trecute si in cartea de munca a fiecarui salariat. Va rog sa reveniti cu un nou raspuns. Multumesc!
"Creantele salariale sunt creantele ce izvorasc din raporturi de munca intre debitor si angajatii acestuia. Aceste creante sunt inregistrate din oficiu in tabelul de creante de catre administratorul judiciar/lichidator; ". In tabelul de creante ar fi trebuit inregistrate sumele provenite din salariul negociat plus cresterea datorata inflatiei. Ori acest lucru nu s-a facut. S-a trecut doar salariul negociat.

Lichidatorul trece in tabelul preliminar din oficiu creantele salariale pe care le gaseste in contabilitatea soc debitoare.
Daca nu sunteti multumit de sumele pe care le-a trecut puteti face contestatie la tabelul preliminar - daca termenul nu este depasit ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am muncit fara sa fiu platit. ContSters281689 ContSters281689 Buna seara.am si eu o problema.am lucrat la echipa farul constanta,timp de doi ani,cu contract de munca,iar ultimele 6 luni nu am fost platit.intre timp nu ... (vezi toată discuția)
Faliment kinder_doina kinder_doina in cazul intrarii firmei in faliment salariatii sunt inscrisi automat la masa credala? (vezi toată discuția)
Faliment, dar nu pentru toti. taticu100 taticu100 Buna seara! Fostii salariati ai unei intreprinderi aflata in insolventa au primit creante salariale, dupa tabelul intocmit de lichidator. Nimeni nu a facut ... (vezi toată discuția)