avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Faliment, dar nu pentru toti.
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Faliment, dar nu pentru toti.

Buna seara! Fostii salariati ai unei intreprinderi aflata in insolventa au primit creante salariale, dupa tabelul intocmit de lichidator. Nimeni nu a facut contestatie. Mai tarziu, dupa trecerea termenului de contestare, salariatii au cerut si alte sume, cum ar fi indexarea cu cresterea inflatiei, trecuta in contractul colectiv de munca. Termenul fiind trecut nu s-a mai putut face nimic. Totusi unii salariati si-au primit toate drepturile, folosindu-se de o hotarare judecatoreasca obtinuta inaintea falimentului intreprinderii, care spune asa:"Admite actiunea formulata de Sindicatul....,in contradictoriu cu SC.....Obliga intimata sa respecte clauzele contractului colectiv de munca,repectiv art.44, pct.2 cu privire la indexarea salariilor cu procentul de 90% din indicele de inflatie aferent ......"In intreprindere au fost 3 sindicate care si-au pus semnatura pe CCM, plus semnatura reprezentantului celor fara sindicat. Eu cred ca logic, normal dar si legal, chiar daca numai unul dintre sindicate a deschis actiunea in justitie - hotararea instantei se rasfrange asupra tuturor salariatilor si nu numai asupra membrilor sindicatului contestator cum a inteles lichidatorul. Instanta spune clar:"sa se respecte clauzele CCM". Ce parere aveti? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 20:44, 12 Iunie 2011
Acele hotarari au vost trecute pe tabelul creditorilor alaturi de drepturile salariate obisnuite dar numai pentru cei care au deschis procedura in instanta si au castigat. Nu se poate ca ce a castigat unul sa se aplice automat si altuia care nu si-a manifestat interesul in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de clarificare Statescu Statescu Buna seara! Am pus unui avocat ( nume greu - nu spun cine) urmatoarea problema: inainte cu mai bine de 1 an de zile de la declararea falimentului unei ... (vezi toată discuția)
Legea trebuie respectata si de catre judecatori ? suparattul suparattul Buna seara! Din art.122 al Legii 85/2006 a insolventei:\"[i]Planul de distribuire va fi înregistrat la grefa tribunalului si[/i] [b]lichidatorul va notifica ... (vezi toată discuția)
Cu privire la contractul colectiv de munca Statescu Statescu Buna seara! In cadrul unei intreprinderi s-a negociat CCM intre patronat si cele 3 sindicate ale salariatilor. Unul dintre cele 3 sindicate da in judecata ... (vezi toată discuția)