buna ziua,
sunt in faza de cumparare a unui apartament, mai exact am facut precontractul si acum astept aprobarea creditului pentru a finaliza. Am insa niste nedumeriri si o sa le explic pe scurt: vizionarea si incheierea precontractului s-a facut prin intermediul unei agentii. Am gasit oferta pe internet, binenteles ca era postata de o agentie, am sunat , ne-am intilnit si am vizionat. Dupa ceva timp am decis cumpararea imobilului, ne-am intilnit cu proprietarul si cu notarul la sediul agentiei si am facut precontractul. Eu le-am spus ce documente solicita banca, le-am primit, dar ulterior am constatat niste nepotriviri, in sensul ca releveul apartamentului difera de realitate. Proprietarul modificat bucataria ( a facut-o tip open, fara usa si cu peretete dinspre hol spart pe jumatate, a desfintat o debara din bucatarie, a mai desfintat o debara de pe hol si Wc serviciu. Toate modificarile au afectat ziduri de bca, deci nu din structura de rezistenta. Ce intrebari imi pun:
1. agentia mi-a confirmat ca a verificat actele imobilului, deci nu ar fi trebuit sa ma informeze despre aceste diferente?
2. sunt modificarile minore si nu voi avea probleme ( au o vechime mai mare de 2 ani, dar nu am dovezi inca)?
3. agentia ar trebui sa rezolve problema ? adica impreuna cu proprietarul actual , pe cheltuiala unuia dintre ei , sa modifice releveul?
4. Pot acuza agentia de practici incorecte fata de mine ?
E bine sa incercati sa negociati cu proprietarul actual sa-si faca un nou cadastru, cu tot ce inseamna asta si eventual sa contribuiti si dv. la o parte din suma de plata pentru aceasta operatiune. E posibil ca implicandu-va material sa aveti castig de cauza si sa reusiti sa luati un apartament care va place. Firma ar trebui sa se simta obligata sa va asiste in aceasta pentru ca nu v-a anuntat inainte de precontract de aceasta neconcordanta.
Agentia are o parte din vina, dar si proprietarul, ca nu v-au semnalat lipsa actualizarii cadastrului, astfel incat sa nu va puna in fata faptului implinit.
Atentie cum abordati problema, ca suparandu-va si luandu-i prea din scurt e posibil sa pierdeti aconto-ul dat si renuntarea la tranzactie. Daca observati in acest precontract, nu aveti clauza (sau aveti?) de returnare a banilor platiti in avans.
Si da, puteti sa acuzati agentia de practici incorecte.
Puteti aborda oricare din variante, dv. puteti decide cunoscand persoanele in cauza.
1)Agentia avea obligatia sa va aduca la cunostinta ca proprietarul a adus modificari apartamentului, care nu se regasesc in planul de la cadastru.
2)Modificarile nu sunt de loc minore, si veti avea probleme chiar daca au trecut "n" ani. Problema va fi cand va veni evaluatorul bancii pe teren la apartament, si va constata diferentele de plan. Acesta nu va mai face evaluarea si va obliga proprietarul sa intre in legalitate (obtinere Autorizatie de constructie)si chiar sa refaca documentatia cadastrala.Aceste proceduri sunt de durata....
3)Proprietarul si agentia rezolva problema pe cheltuiala lor.
4)Puteti acuza agentia de multe... Sunteti in situatia sa nu vi se acorde creditul pentru acest apartament, sau, daca vreti neaparat sa cumparati acest apartament aveti de asteptat cateva luni bune pana ce proprietarii isi vor corecta actele.
In aceasta situatie este evident ca termenul de incheiere al Contractului de Vanzare-Cumparare va fi depasit, si asta din cauza proprietarilor care nu au avut actele in regula.
Puteti astepta pana la termenul prevazut in antecontract, puteti sa refuzati sa prelungiti acest termen, caz in care proprietarii vor fi obligati sa va restituie dublul avansului(culpa dansilor-nereguli in acte), iar fata de agentie nu mai aveti nici o obligatie financiara(comision);)
Modificarile constructive operate sunt semnificative si in conditiile in care nu sunt evidentiate in documentele existente,categoric veti intampina probleme majore,in care culpa principala apartine actualului proprietar care a executat modificarile,
posibil fara documentatia necesara
Pentru a intra in legalitatea necesara tranzactionarii imobilului,proprietarul detine obligatia sa desfasoare demersuri la OCPI pentru actualizarea evidentelor privitoare la modificarile constructive
Exact in aceeasi situatie am fost si eu. Subscriu la ce a postat doamna Doina. Agentia trebuia sa va anunte ca apartamentul este modificat, mai ales ca stia ca e vb de credit ipotecar. Daca banca nu accepta evaluarea e si timpul lor pierdut. Neseriosi.
Cea mai mare problema ar fi sa nu va accepte banca evaluarea, pentru ca in acte cumparati mere iar in realitate pere. Insa ma indoiesc. Din ce ati scris dumneavoastra modificarile sunt minore. Eu am avut modificari mult mai mari. Nici un perete interior nu era conform cadastrului, toti fusesera desfiintati/mutati/infiintati de noi. Am avut o discutie cu evaluatorul i-am explicat situatia si pana la urma a fost ok. A facut pozele in asa fel incat sa nu se vada foarte bine ca apartamentul e modificat, iar banca a aprobat creditul fara probleme(prima casa).
Ca sa modificati cadastrul e un procedeu complicat si de durata, minim 30 de zile. Si f posibil sa teraca si de 60 zile.
Deci daca vreti sa cumparati apartamentul mergeti cu tot optimismul inainte. Iar ca sa fiti acoperita, puneti o clauza in precontract astfel incat daca tranzactia pica din cauza bancii sa nu pierdeti avansul.