Buna ziua, ma numesc Vasilescu Cristina, si as dori sa aflu daca se poate, care actiune succesorala este mai ieftina si mai corecta: cea notariala sau cea judecatoreasca? in urma cu 20 si ceva de ani a decedat soacra mea, iar socrul meu nu a vrut sa faca succesiunea. Acum 3 saptamani a decedat si el si in urma au ramas 2 copii care au cazut de acord ca unul din ei sa ramana in casa, platindu-i celuilalt partea de mostenire. Problema e ca nu are bani in prezent, dar isi ia angajamentul in 3-4 ani sa plateasca. Am inteles ca daca depune o actiune judecatoreasca, i s-ar impune un anume termen de plata. Este adevarat?Astept raspuns. Va multumesc anticipat.
buna ziua.
partajul succesoral se poate realiza atat in instanta cat si la notar .
daca exista intelegere intre erezi, avantajul in instanta este dat de faptul ca veti beneficia de restituirea taxei de timbru , integral.
aceasta taxa este in cuantum de 3% din valoarea masei partajabile.
exista un termen de prescriptie de 3 ani .
daca in aceasta perioada nu va este platita sulta de cel care este obligat in acest sens , si dvs. veti sta in pasivitate, nu veti mai avea cum sa-l obligati pe fratele dvs. sa va plateasca aceasta sulta .
Mostenire
guia marin
Buna-seara. Tatal meu a decedat in anul 1992. In urma succesiunii mama si noi 3 frati am mostenit fiecare 3/12 din casa parinteasca. Mama mea este de ... (vezi toată discuția)