avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare salariu mediu pe unitate pentru nastere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare salariu mediu pe unitate pentru nastere copil

Buna,
Am nascut pe data de 01.06.2008 si nu am stiut ca trebuie sa fac cerere pentru a obtine un salariu mediu pe unitate pentru cresterea copilului conform art. 51 lit. c, respectiv pentru obtinerea cca15% compensati de intreprindere conform art. 66 (care prevede ca minim 6 saptamani din perioada concediului de maternitate, intreprinderea sa compenseze si restul de pana la 100% din salariul brut.) din contractul colectiv de munca.
Intrebarea mea este: pot sa fac cererile acuma, dupa 2 ani si 4 luni? Care este perioada maxima in care se pot depune cererile, dupa nastere? In contractul colectiv de munca, nu am gasit sa fie specificat.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 28 Septembrie 2010
Buna ziua,
Puteti solicita si acum drepturile restante iar daca nu gasiti intelegere va puteti adresa in instanta. Cunosc persoane care au castigat in instanta aceste drepturi. Va doresc succes!
Fiind un drept derivat dintr-o clauza a CCM, termenul de prescriptie este de 6 luni de la nasterea dreptului. Opinia mea este ca nu mai puteti solicita acest drept.
Codul muncii, art.283 e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
Este posibila respingerea actiunii dvs ca fiind prescrisa ... termenul de exercitare a actiunii este depasit .
Potrivit principiului ca nimeni nu se poate apara invocand necunoasterea legii (nemo ignorare legem censetur), titularul unui drept este prezumat ca a avut cunostinta de reglementarea care prevedea ca valorificarea dreptului sau se circumscrie unui anumit termen .

Dvs puteti sa formulati actiunea in instanta ....noi va spunem ceea ce prevede legea ... instanta de judecata este cea care va decide.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul mediu pe societate,la nasterea unui copil[eveniment] stanca daniel stanca daniel va implor sa-mi dati dati o lege unde specifica exact cat este valabil de la nasterea unui copil,pentru salariul mediu pe societate,caci firmele nusi respecta ... (vezi toată discuția)
Drepturi concediere individuala lucia b lucia b sant in somaj din 27 mai 2009 prin concediere individuala ,desfiintarea postului si as vrea sa stiu daca am dreptul la salarii compensatoare.mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Prima de nastere angajator adu2008 adu2008 Buna ziua. Am trimis cererea privind plata primei de nastere prin curier cu confirmare de primire (am stampila si semnatura de primire) deoarece angajatorul nu ... (vezi toată discuția)