avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1301 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii 6 saptamani din concediul pentru sarcina, platit 100%
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

6 saptamani din concediul pentru sarcina, platit 100%

Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie: In data de 23.08.2010 am intrat in concediu de maternitate, iar pe 21.09.2010 mi-a incetat contractul de munca ( a fost incheiat pe perioada determinata). Pentru luna septembrie, pana la data de 21.09 voi primi indemnizatia de la fostul angajator, iar pentru perioada 21-30.09 si mai apoi pana la implinirea celor 126 zile voi primi indemnizatia direct de la casa de sanatate.
Intrebarea mea ar fi, in aceasta situatie, mai pot beneficia de cele 6 saptamani din concediu de maternitate platit 100%?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 29 Septembrie 2010
Concediul de sarcina si lauzie nu se plateste 100% ci 85%.
Conform art. 66. din contractul colectiv de munca la nivel national:
(1) In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va
compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
(2) Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
(3) Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.

De asemenea, si in contractul colectiv de munca la nivel de unitate (fostul meu angajator) este stipulat acelasi lucru.

Deci, in aceste conditii, mai pot beneficia de plata 100% a concediului de maternitate?
Atata timp cat contractul este activ angajatorul este obligat sa plateasca diferenta de 15%, dar doar cat este activ contractul, asa consider eu, legea nu este prea clara.
Pentru perioada 20.08.2010 - 21.09.2010 cat contractul a fost activ iar eu eram in concediu de maternitate, 4 saptamani, ar trebui sa primesc direfenta de 15%, corect? Trebuie sa fac o cerere ceva in acest sens?
1. Faceti o cerere catre angajator si vedeti ce va raspunde.
2. Parerea mea este ca daca angajatorul nu vrea sa plateasca de buna voie numai printr-o hotarare judecatoreasca il puteti obliga sa va plateasca diferenta de bani.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire!!!! anamariaholban anamariaholban tot cautand pe net dspre Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National am dat peste urmatorul paragraf din care nu inteleg mare lucru, daca e cineva care ... (vezi toată discuția)
Ajutoare legale salariati liana istrate liana istrate In cazul in care unei salariate i s-au platit 2 luni de concediu prenatal si 2 luni de concediu postnatal, o societate este obligata sa-i plateasca si un ... (vezi toată discuția)
Cum se pot inregistra in contabilitate cele 6 saptamani latite 100% din concediul de sarcina? cris2279 cris2279 Buna ziua, Intampin o problema pentru care va cer ajutorul: conform Contractului Colectiv de Munca la nivel National pe 2007-2010,art 66, salariata aflata in ... (vezi toată discuția)