avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum se pot inregistra in contabilitate cele 6 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum se pot inregistra in contabilitate cele 6 saptamani latite 100% din concediul de sarcina?

Buna ziua,
Intampin o problema pentru care va cer ajutorul: conform Contractului Colectiv de Munca la nivel National pe 2007-2010,art 66, salariata aflata in concediu de maternitate beneficiaza de 100% salariu pe o perioda de 6 saptamani (cum nu avem contract colectiv pe unitate se aplica cel la nivel national).
Intrebarea mea este: cum se vor trece cei 15% in contabilitate?Ca premiu?(din cate stiu se dau cu ocazia Pastelui, Craciunului sau 8 martie).
Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: MarianCC , utilizator 14:11, 26 Februarie 2009
În cazul în care salariata se află în concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumită perioadă, diferenţa dintre salariul de bază individual avut şi indemnizaţia legală la care are dreptul. Perioada pe durata căreia să acordă compensarea va fi stabilită prin contractele colective de muncă la nivel de unitate, dar nu mai puţin de 6 săptămâni.
Se trec ca diferenta dintre salariul de baza si indemnizatia legala pentru concediu de maternitate.
Dar in cazul in care la noi in firma nu este contract colectiv de munca la nivel de unitate pentru ca nu este cazul, se va aplica cel la nivel national?
Intrebarea mea este: cum introduc aceasta diferenta intre salariul de baza si indemnizatia de 85% in programul de contabilitate WinMENTOR?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Art. 247 C.mun. prevede ca , in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Prin urmare, se aplica prevederile CCMN
Si intreabarea a doua va rog:(...cum inregistrez cei 15% in WinMentor?
intrucat nu folosesc WinMentor nu pot sa va spun cum sa ingeristrati aceasta diferenta, dar avand in vedere ca aceste sume se suporta din fondul de salarii, in statul de plata se pot introduce ca indemnizatie, compensatie sau chiar si premiu, cu conditia ca asupra acestei sume sa se retina toate contributiile.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate ad.dan ad.dan In CCMN 2007-2010 la art 66 se stipuleaza o compensatie de 15% acordata pt o perioada de min.6 saptamani acordata supliment la concediul de maternitate. Se ... (vezi toată discuția)
Art 66 din cmunn ELENA2009 ELENA2009 imi poate spune cineva la ce se refera art 66 din CCUNN 2007-2010? o angajata imi solicita sa platesc diferenta dintre sal de baza individual avut si ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de muncà unic la nivel naÞional pe anii 2011-2014 ioana71 ioana71 Buna ziua. Medicul de familie mi-a spus ca exista o lege care obliga angajatorul sa plateasca diferenta de 15% pentru concediul prenatal si postnatal. Puteti ... (vezi toată discuția)