avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Capital social SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Capital social SRL

Care este cadrul legal de majorare capital social prin includere de inca un asociat
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 18:14, 9 Octombrie 2010
Capitalul social este una, capitalul firmei este alta. Nu trebuie marit capitalul social, daca doriti sa modificati capitalul firmei. Necesarul de capital al unei firme se acopera prin credite bancare sau imprumuturi din alta parte (de la asociati sau viitori asociati).
Asfel puteti fiecare cesiona partile sociale noului asociat. Distribuirea partilor sociale se va face proportional cu aportul fiecaruia la capitalul total (inclusiv noul capital).
Intre valoarea nominala a partilor sociale (SRL) sau a actiunilor (SA) si valoarea reala a acestora, data de patrimoniul, averea, activul societatii va exista intodeauna o diferenta.
Exemplu: Capitalul social 200 RON, 4 asociati fiecare cu 25%. Capitalul firmei 4000 RON rezultat din bilantz. Noul asociat aduce 6000 RON. Noul capital al firmei ar fi 10000 RON, proportia de participare ar fi pentru cei vechi de 1000 RON (deci cite 10%), noul asociat detine 60%. Deci se cesioneaza atatea parti sociale cate sint necesare pentru a se ajunge la noua repartizare.
Se evita astfel recalcularea valorii parti sociale, care mai ales la aportul in natura sau creante necesita girul unor experti contabili ai ORC.
Tocmai asta e subtilitatea...omul doreste sa intre in societate mai repede fara sa astepte sa parcurga cele doua etape - depunere hotarare AGA pentru publicare la Monitorul Oficial, iar dupa trecerea a treizeci de zile in etapa a doua sa se inregistreze mentiunea. Toata operatiunea ar dura vreo 45 de zile, pe cand daca se majoreaza capitalul social cu aportul noului asociat duraza 5 zile. Din cate stiu eu registrul comertului nu are angajati experti contabili care sa calculeze sau sa recalculeze valoarea partii sociale sau a cotei de participare la capitalul social. Acestea le calculeaza comerciantul sau cei pe care ii angajeaza acesta( juristi, contabili)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare capital social smeagull smeagull Buna dimineata, este vorba de un SRL cu mai multi asociati. Dorim sa majoram capitalul social printr-o conversie a unei creante pe care unul dintre ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale ASKIM3GET ASKIM3GET Buna ziua Am un SRL cu asociat unic, care vrea sa cesioneze 10% din firma sotiei. Ce etape trebuie parcurse: Se face decizie asociat unic, contract de ... (vezi toată discuția)
Marire de capital social viorica ama viorica ama Conform act aditional nr 1/21.12.2009 am participat la o soc.com. (SRL cu asociat unic) pentru marire de capital social cu aport in numerar, astfel devenind ... (vezi toată discuția)