avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ce cheltuieli pot fi incluse la rubrica \"Cota ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ce cheltuieli pot fi incluse la rubrica "Cota indiviza/apartament"

recent m-am mutat cu chirie intr-un bloc.
am observat ca intretinerea pentru garsoniera in care m-am mutat este dubla fata de ce plateam pentru apartamentul in care am locuit anterior.

De pe listele afisate nu pot sa inteleg mare lucru.
Mi-e jena sa cer lamuriri administratorului ca el este tocmai proprietarul garsonierei in care m-am mutat.
Am incercat sa duc o discutie cu acesta referitor la cotele extrem de mari pe care le platesc, insa aceasta imi raspunde tot timpul foarte evaziv (au fost multe lucrari luna asta, sunt multe cheltuieli, "ce ma intereseaza atata timp cat sunt in normele legale"???

Pentru a ma lamuri as dori sa stiu ce cheltuieli pot intra la cota pe numar de persoane ( platesc 72 de lei 2 pers) si cota indiviza pe apartament (57 lei)

Am ajuns sa platesc la o garsoniera 350 lei intretinerea pe august!!

multumesc
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 20:59, 29 Septembrie 2010
Un apartament cu 2 camere poate avea cheltuieli diferite de alt apartament cu 2 camere, cu aceeasi suprafata utila, daca:
- are un numar de diferit de persoane
- daca are un consum diferit de gaze
- daca are un consum diferit de apa rece si calda
- daca are un consum diferit de agent termic

Toate cheltuielile cu personalul platit cu salarii sau indemnizatii, conform legii 230/2007 si Hg 1588/2007 se repartizeaza pe cota indiviza de proprietate (proportional cu suprafata utila a apartamentelor).
adriantot a scris:

Un apartament cu 2 camere poate avea cheltuieli diferite de alt apartament cu 2 camere, cu aceeasi suprafata utila, daca:
........
- daca are un consum diferit de gaze
..............

Asta numai in cazul in care apartamentele sunt contorizate la gaze, altfel gazele se impart pe numar de persoane.

@b3rt1
Salariul femeii de serviciu nu se incadreaza in categoria cheltuielilor pentru curatenie (maturi, detergent, insecticid, mopuri, galeti, manusi de protectie, saci menajeri etc), ci in acela al salariilor si indemnizatiilor cum a precizat mai sus @adriantot, desi amandoua se impart in functie de cota-parte indiviza .............

.....si nici in acela de salubrizare (care se imparte pe numar de persoane) deoarece salubrizarea este legata numai de abonamentul pe care il are asociatia de platit firmei care ia gunoiul.

Unde ati vazut dv. scris ca salariul ingrijitorului se imparte pe numar de persoane?




Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
elga50, moderator
Care ar fi logica conform careia costul la service-ul lift se repartizeaza pe cota parte indiviza si nu pe numar de persoane ?

Completare
Am gasit in Normele metodologice privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari (din 2 aprilie 2003 - au fost abrogate) :

Art 39 alineat 4

Celelalte cheltuieli determinate de întreţinerea-revizia ascensorului/ascensoarelor se suportă de toţi proprietarii apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, chiar dacă nu locuiesc în aceste spaţii, ascensorul/ascensoarele fiind o instalaţie comună ca şi acoperişul, faţada, casa scării şi altele asemenea.

Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2010
grandanat, utilizator
Conform HG 1588/2007 (inca valabila) Normele de aplicare a legii 230/2007:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

Da, normal. Stiam asta insa nu gaseam justificarea pentru acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuinta de vacanta - ra carmenbucur carmenbucur Titlu : Locuinta de vacanta - care sunt cheltuielile corecte de achitat ??? Am o locuinta de vacanta, o garsoniera la munte, dar acolo ajung destul de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli pe persoana mirandolina53 mirandolina53 Buna ziua ! M-am mutat de curand intr-un bloc de apartamente. Deoarece am plecat din localitate trei luni, am depus la administratie o cerere de scadere a ... (vezi toată discuția)
Plata asociatie simonasimona simonasimona de doi ani nu mai locuim la garsoniera, am facut cerere sa ne scoata de la plata asociatiei dar noi platim in continuare cheltuieli administrativesi apa ... (vezi toată discuția)