avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contorizare totala vs. plata indemnizatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contorizare totala vs. plata indemnizatiei administrator

Buna ziua! In cazul in care am contorizare individuala la apa-canal, gaze, lumina, contract gunoi (bloc fara lift, 4 niveluri) se mai justifica plata indemnizatiei de administrator? Mentionez ca pe lista de intretinere mai sunt trecute la plata:
- curent casa scarii,
- indemnizatie femeie de serviciu
- indemnizatie administrator.
Am discutat aceasta problema cu administratorul si a spus ca este de acord cu acest lucru, insa de fiecare data cand afiseaza noua intretinere, observ ca este trecuta in continuare la plata indemnizatia sa.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:16, 3 Octombrie 2010
Daca este asa, nu se calculeaza corect.

Conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii 230/2007
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Cheltuielile salariale ale administratorului, indemnizatia presedintelui, cenzorului, casierului se suporta de toti cei din asociatie proportional cu cota indiviza. Chiar si spatiile comerciale de la parterul blocului, care au contracte separat de utilitati, intrare separata..., platesc cheltuielile de personal pe cota parte, pe suprafata utila.
Eu am cerut o parere in cazul meu, caz in care salariul nu este acordat in conditiile legii (in functie de cota parte indiviza), ci a fost stabilit "pe apartartament". Dvs. mergeti pe "litera " legii. Dar legea nu a fost aplicata corect si nici nu se va sesiza vreodata cineva din asociatie in privinta asta. Tocmai din aceasta cauza vroiam sa stiu daca in cazul de fata s-ar justifica o cerere din partea mea catre Asociatia de proprietari (presedinte) de a plati doar o parte din indemnizatia administratorului. Va multumesc!
Salariul adsministratorului in asociatia noastra, se repartizeaza pe cota indiviza ca orice cheltiuiala cu pesopnalul. Dar daca ar fi sa-l impart egal la toate apartamentele ar ajunge la 5,22 le/apartament/luna. Sigur ca pentrui unele apartamente se munceste mai mult iar pentru altele mai putin si asta este valabil atat pentru administrator cat si casier, cenzor, presedinte...
Dar e greu de facut farmacie, in asa fel ca unele apartamente sa plateasca in loc de 5,22 lei doar 4,57 lei, altul 4,78 iar altul 5,46 lei, tinand cont pentru care din apartamente se munceste mai mult de la o luna la alta.
De platit trebuie sa platiti administratorul pentru ca el administreaza, cumpara materiale de curatenie (pentru femeia de serviciu pe care o platiti), intocmeste listele de plata (tot atat munceste daca pe lista dumneavoastra apareti cu 79 lei si alt vecin cu 130 lei), poate are un program de incasari si asa cum elibereaza chitanta de 259 lei unui priorietar, va elibereaza si dv chitanta de doar 56 lei (programul pentru toti si munca este aceeasi). Inlocuieste becul pe palier atit pentru dv cat si pt vecinul dv.
Se executa reparatii la terasa, subsol, lift, instalatia electrica, instalatia de alimentare cu apa, instalatia de canalizare sau de apa pluviala, pentru toata lumea chiar si pentru dumneavoastra care achitati facturile la furnizor, iar administratorul supravegheaza, cumpara materiale, receptioneaza, munceste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea diminuarii platii la intretinere adriannnn adriannnn De curand , impreuna cu alti vecini, am tras o conducta separata de apa potabila, astfel incat apa rece n-o mai platim la asociatie, ci direct la Compania de ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial la parterul blocului sarah sarah am un spatiu comercial la parterul unui bloc cu 10 etaje cu intrare separata ,iar asociatia ma obliga sa platesc toate cotele de intretinere inclusiv interfon ... (vezi toată discuția)
Plata personalului care face curatenie intr-un bloc lucian1956 lucian1956 Buna seara, Am o intrebare referitoare la plata personalului care face curatenie intr-un bloc. La unele asociatii de proprietari plata se face pe cota ... (vezi toată discuția)