avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare antecontract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare antecontract de vanzare cumparare

Va supun atentiei urmatoarea speta:
In 12.08.2010 se incheie un antecontract de vanzare-cumparare pentru un imobil garaj auto identificat cu un nr cadastral.

Nu se face referire si la terenul aferent garajului deoarece acesta este proprietate publica a primariei orasului in care s-a incheiat antecontractul pentru garaj.
Primaria incheie contracte de inchiriere cu proprietarii constructiilor cu caracter provizoriu (cum sunt si garajele), aceste contracte de inchiriere incheindu-se pe un an calendaristic.

Prin antecontractul mentionat promitentii vanzatori si promitentii cumparatori se obliga sa incheie contractul de vanzare-cumparare in forma autentica cel mai tarziu la data de 20.08.2010, in caz contrar oricare dintre parti putand cere si obtine o hotarare judecatoreasca – in baza art 111 Cod Procedura Civila care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.
Promitentii cumparatori au achitat la perfectarea antecontractului promitentilor vanzatori si un avans de 50% din pretul total stabilit pentru garaj.

La data stabilita pt perfectarea contractului promitentii cumparatori intra in posesia unei adrese emisa de Primarie catre Camera Notarilor prin care primaria le solicita notarilor ca in cazul in care vor trebui sa perfecteze contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect constructii provizorii (cum e si garajul in discutie), amplasate pe terenul proprietate publica, sa instiinteze in prealabil partile de faptul ca primaria isi rezerva dreptul unilateral de a refuza incheierea contractelor de inchiriere terenuri cu noii proprietari ai constructiilor provizorii, in cazul in care regimul juridic al acestora se modifica prin operatiuni de vanzare-cumparare. Totodata primaria arata ca proprietarii constructiilor provizorii amplasate pe terenuri proprietatea publica a municipiului, pentru care nu au incheiate contracte de inchiriere, au obligatia desfiintarii constructiilor si aducerea terenurilor la starea initiala, in caz contrar aceste constructii putand fi desfiintate pe cale administrativa.

Precizez ca aceasta adresa a primariei a fost comunicata la data de 23.07.2010 deci inaintea perfectarii antecontractului de vanzare cumparare si evident inaintea datei de 20.08.2010.

Prin urmare, se poate vedea ca notarul ar fi trebuit sa instiinteze partile de cele sus mentionate (mai ales pe cumparator) si ar fi putut face acest lucru la momentul incheierii antecontractului cand ar fi putut insera in antecontract faptul ca promitentul cumparator a luat la cunostinta de aceasta situatie si de riscurile de a fi obligat la demolarea garajului dupa cumparare. Insa notarul nu a facut acest lucru, iar promitentul vanzator – in cazul in care stia de existenta acestei adrese - nu ar fi avut niciun interes sa-l informeze el pe promitentul cumparator.

Evident ca la 20.08.2010 cand ar fi trebuit sa se perfecteze contractul de vanzare cumparare, cumparatorul a refuzat incheierea lui pe motivul ca nu ar fi contractat daca ar fi stiut de existenta acelei adrese a primariei. Cumparororul ar fi cumparat garajul ca sa il foloseasca nu sa il demoleze.
Acum promitentul-cumparator vrea sa isi recupereze avansul achitat promitentului vanzator, iar intrebarea e: promitentul cumparator ar trebui sa cheme in judecata doar pe promitentul vanzator sau si pe notar, pentru a i se returna avansul achitat? (oricum notarul a incasat un onorariu la perfectarea antecontractului, onorariu pe care ar trebui sa-l restituie promitentului cumparator...)

Multumesc si astept parerile dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:27, 29 Septembrie 2010
parerea mea e ca culpa apartine total notarului si doar cu el trebuie sa va judecati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Al doilea avans pe baza unui contract de vanzare cumparare DanCI85 DanCI85 Buna ziua, In urma cu ceva vreme am semnat un antecontract de vanzare-cumparare (in calitate de promitenti cumparatori) pentru un imobil ce urmeaza a fi ... (vezi toată discuția)
Imobil vandut de 2 ori, antecontract nerespectat Sebastian03 Sebastian03 Buna ziua, In anul 2018 am semnat un antecontract pentru o garsoniera intr-un bloc la care abia se incepuse constructia (Ilfov). Desi nu mi-a sunat bine, ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament nosugar nosugar Buna ziua. Doresc sa achizitionez un apartament, insa in momentul de fata nu detin intreaga suma de bani, putand sa ii scot din banca peste cateva saptamani. ... (vezi toată discuția)