avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... abuz administratie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

abuz administratie de locatari

Va rog sa ma sfatuiti ce documente sa cer administratorului de bloc sa-mi prezinte (eventual sa-mi xeroxeze) pentru a afla daca cele doua chitante achitate in aprilie, cu valori diferite, taiate cu aceeasi data, reprezinta cota de intretinere reala sau este o greseala pe care acesta n-o recunoaste (probabil intretinerea altui apartament). Mentionez ca in respectiva garsoniera a locuit un nepotel care a achitat cota de intretinere lunar, insa daca nu o achita pana la data de 25 ale lunii, ci cu 2-3 zile mai tarziu, pe chitanta i se scria (uneori) "cheltuieli restantante", nu "cheltuieli pentru luna......". Uneori administratorul, alteori presedintele ii incasau banii in fata blocului, ca si altor locatari, promitandu-i ca-i vor taia chitanta zilele urmatoare, in programul de incasare, ceea ce se si realiza. Insa in aprilie i-a taiat doua chitante cu aceeasi data: prima are suma 96.13, reprezentand cheltuieli restante, iar a doua are suma 113.15 reprezentand cheltuieli februarie (suma solicitata dupa o saptamana de la plata precedentei). Insumate, reprezinta aproape dublul intretinerii pe oricare dintre lunile de iarna. Niciuna dintre chitante nu are antet, este scris numai un numar la Cod de inregistrare, adica 570, serie nu are niciuna, doar numar scris de catre cel care le emite. Au, totusi, stampila cu numele asociatiei de proprietari pe care apare si CIF-ul acesteia, plus semnatura. Deci nu exista chitantiere personalizate si inseriate. Oare se mai folosesc cele pe care continua ei sa le emita? Eu locuiesc in Bucuresti, iar locuinta respectiva este in Pitesti. Nu ma pot intalni cu administratorul ca sa-i cer sa-mi arate documente intrucat in fiecare weekend el pleaca la tara, iar eu in timpul saptamanii sunt la servici. Desi am rugat presedintele, acesta mi-a raspuns ca nu are acces la acte, la registru, lui i se da numai un tabel dupa care incaseaza banii. Am senzatia ca se fura ca-n codru intrucat in ultima luna ni s-au cerut 250 lei/ apartament pentru schimbarea conductelor de termoficare din scara blocului si de la subsol, iar dupa doua saptamani ni s-au mai cerut 50 lei, pe care unii i-au achitat, altii n-au fost de acord sa-i dea. Licitatie nu s-a facut.Unul dintre apartamentele scarii cu pricina nu a achitat nimic, presedintele sustinand ca respectiva familie e foarte saraca. Si noi ce sa facem? Sa facem cheta? Nu-mi pare normal. Blocul are 4 scari si bani pentru inlocuirea conductelor au fost stransi de la scarile 1 si 3, celelalte scari ramanand pe conducta veche, de fonta, intrucat n-au fost de acord cu noile conducte, de polipropilena. Oare nu trebuia sa se faca lucrarea in tot subsolul blocului atunci cand erau toti de acord cu inlocuirea?
As vrea sa stiu unde m-as putea adresa pentru un control al documentelor (posibile furturi) ale acestei asociatii de proprietari, dar mai intai ii voi cere administratorului xeroxuri ale documentelor care atesta suma ceruta pentru care am chitantele. Dar ce documente sa-i cer? Numai copia dupa registrul de casa nu mi se pare relevanta.
Imi cer scuze pentru lungimea mesajului si va multumesc anticipat pentru raspuns.
Anda Paun
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:57, 30 Septembrie 2010
1-Reprezentantul legal al asociatiei de locatari/proprietari este presedintele acesteia
Administratorul este simplu angajat al asociatiei.
Legal,problemele curente aparute in imobil se solutioneaza prin implicarea/
dispozitia presedintelui sau /si comitetului executiv .
2-
Art 10 din L nr 230/2007 Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces,la cerere,la orice document al acesteia

In temeiul dispozitiei citate,solicitati presedintelui precizari,referitor la cele 2 chitante
3-Pentru solutionarea problemelor referitoare la perceperea preferentiala de sume financiare,in temeiul art 55 din L nr 230/2007 solicitati serviciului specializat din primaria locala ,in limitele de competenta sa exercite controlul asupra activitatii financiar-contabile
@andapaun,
Pentru a va lamuri ar trebui sa va faceti timp si sa ajungeti la asociatia. Daca nu puteti ajunge la asociatie pentru a primi explicatii, nu este firesc sa traiti cu banuiala ca sunteti furata, asa cum spuneti.
Conform legii 230/2007, aveti acces la documentele asociatiei dar nimeni nu este obligat sa va faca copii ale acestora.
La asociatie, pentru fiecare apartament exista fise de evidenta a debitelor si platilor, liste de plata, registre de evidenta a fondurilor de rulment, de reparatii, de penalizari si alte fonduri. Registru de procese verbale ale adunarii generale si ale comitetului executiv. Mergeti la asociatie atunci cand este program si intrebati, cereti explicatii administratorului, presedintelui, cenzorului.
De obicei proprietarii care au nelamuriri solicita explicatii in termen de 10 zile (conform legii) de la afisarea listelor de plata. Fiind proaspat afisate, este usor de explicat, de verificat si eventual de corectat daca s-a gresit. Dar atunci cand cineva solicita sa i se dea explicatii despre anumite plati, cote, cheltuieli, reparatii... de acum cateva luni sau ani, este greu din cauza ca intre timp s-au arhivat documente, s-au schimbat oameni din functii...
Faceti-va timp, mergeti la asociatie si lasati suspiciunile! Apoi ne spuneti si noua ce ati constatat acolo.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președintele asociației îmi cere 150 de euro "taxe gospodărești" ca să-mi dea adeverința cu situația plăților, necesară la vânzarea apartamentului. a legal, a mai întâlnit cineva așa ceva? Bur89 Bur89 Buna seara, Am o mica nedumerire in legatura cu asociația de proprietari, vreau sa vand apartamentul, am gasit cumpărător, am facut toate demersurile pana ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli reparații Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Stimați colegi, Intr-o asociatie de proprietari cu mai multe scari se poate face repartizarea unora dintre cheltuieli in special cele cu privire la ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de pe reparatia tevilor subsol? tymotyman tymotyman Buna ziua! Detin un apartament la parterul blocului,dar la subsol tevile de scurgere si alimentare cu apa erau distruse si subsolul era inundat si cu ... (vezi toată discuția)