am si eu nevoie de un sfat
lucrez la o firma de 5 ani perioada in care am beneficiat si de concediu de maternitate. aceasta firma a fost castigatoarea licitatiei din programul "cornul si laptele" pe judetul dolj timp de mai multi ani, incepand din luna ianuaria a acestui an nu s-au mai efectuat platile salariale conform contractului de munca ajunganduse ca in luna septembrie sa avem cate 4 luni neplatite. anul acesta nu a mai participat la licitatie pentru laptele acordat scolarilor a hotarat sa trimita personalul treptat in somaj.
noi angajatii care suntem vizati pentru a intra in somaj eram presati sa semnam preavizul, cu toate ca multi dintre angajati mai avem dreptul la concediul de odihna aferent anului in curs, avem aceste restante de bani care se ridica in jur de 4.000 lei pe angajat.
la inceputul acestei saptamani am fost anuntati ca de la data de 1 octombrie intram in somaj.
specific ca nici un angajat nu a semnat acel preaviz a refuzat sa semneze, statele de plata sunt semnate ca si cum banii ar fi dati normal, iar acum am inteles ca si preavizele sunt semnate dar nu de angajatii in cauza.
intrebarile mele sunt:
-este legal a trimite un angajat in somaj atata timp cat nu a semnat acel preaviz?
- daca semnezi acel preaviz si pleci in somaj tinand cont ca nu s-a facut plata pe o perioada de 4 luni care sunt sansele de recuperare a banilor dar statele de plata sunt semnate ?
- refuzi sa semnezi acel preaviz si sa pleci in somaj pana la achitarea sumei restante ce masuri poate lua angajatorul impotriva ta
iar poate ultima varianta de castig
daca dau firma in judecata care sunt sansele de castig ?
1. Daca firma nu mai are bani sa plateasca salariile si nu mai are activitate din care sa scoata bani nu exista decat solutia sa intrati in somaj.
2. Sesizati ITM cu toate aspectele semnalate aici. Se ca efectua un control si veti primi un raspuns cu cele constatate si masurile luate.
3. Pentru drepturilor salariale neachitate puteti da in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
firma isi mai desfasoara activitatea dar cu un numar mic de angajati.
se pot cere daune pentru intarzierea platilor. pot dovedi ca datorita acestei intarzieri am datorii atat la intretinere cat si la alte servicii