avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza legala zilnica pentru masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza legala zilnica pentru masa

buna ziua,
lucrez la o companie unde orarul s-a marit in fiecare zi cu o jumatate de ora,fiindu-ne pur si simplu "bagata pe gat" o pauza suplimentara de jumatate de ora.
In principiu se lucreaza undeva la 6 ore pe zi plus o ora pauza de masa .(pontate evident 6) ,iar in weekend de la 9 30 dimineata pana la 9 30 seara..cu pauza de masa doua ore...(evident pe hartie).. As dori sa stiu daca este legal..Inutil sa spun ca nu avem parte nici macar de jumatatatea aceea de ora..legala..E normal sa se ponteze mai putine ore...Adica eu stau la munca 7 ore si sa fiu sunt pontat doar 6? si de ce aceasta pauza de masa fortata...?#-o
Cel mai recent răspuns: Alina Tabara , Consilier juridic 11:18, 30 Septembrie 2010
Conform codului muncii, respectiv: Art. 130. [ pauza de masă şi alte pauze]
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
doamna avocat oana a expus temeiul legal, dar verificati in contractul colectiv de munca la nivel de ramura si in Regulamentul intern al institutiei la car lucrati

in aceste doua acte de care v-am amintit nu e voie sa existe prevederi sub nivelul stabilit prin lege

veniti cu completari sa va putem sfatui

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Poate fi prelungit programul de munca cu pauya de masa de 30 minute daca acest fapt nu e prevayut in ccm? cristina69 cristina69 Buna dimineata Va rog mult sa imi spuneti daca angajatorul poate decide sa introduca pauza de masa desi acest fapt nu este prevazut in CCm sau in regulamentul ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa neon butterflies neon butterflies Intr-o societate de constructii unde se lucreaza 8 ore/zi , care ar fi durata pauzei de masa ce trebuie trecuta in Regulamentul Intern? ma gandeam la 30 min... (vezi toată discuția)