Buna ziua,
Daca se poate un mica ajutor ar insemna enorm pentru mine.In data de 22 august am avut un evenimet rutier in Brasov cu vatamare corporala.Individul a intrat frontal in mine.Au fost trimise probe de sange la IML am primit rezultatele in data de 14 septembrie eu am avut 0 el a avut 1,7 alcool in sange.Bun.Am primit anexa doi am fost la asigurator am deschis un dosar de dauna(mentionez ca nu am primit nici un act conform ca am deschis dosarul de dauna datorita faptului ca am dus doar o copie a anexei 2 ) am sa duc si originalul(cara a ajuns prin posta - eu fiind in Galati)Bun.Inspectorul de daune mi-a comunicat ca reparatia nu poate incepe datorita faptului ca este deschis un proces si ca vor face ei o cerere catre parchet sa vada nu stiu ce si apoi pot da drumul reparatiei.Pe anexa 2 e stabilit clar vinovatul..cel din Brasov care a trecut pe culoare rosie a semoaforului...Ce ar trebui sa fac...?
Nu trebuie sa dati declaratie scrisa ca nu aveti pretentie de despagubire de la vinovat pt ca oricum nu va plati el ci asiguratorul. Asa ca asteptati derularea dosarului de cercetare si solutia instantelor dar pana atunci cereti asiguratorului sa va dea acceptul pentru reparatie. Sunt obligati sa o faca. Si daca la finalizarea dosarului instantele vor da un alt verdict atunci asiguratorul se va undrepta cu regres impotriva celui vinovat, adica dv. Dar din cum ati prezentat dv situatia nu este cazul.
In concluzie cereti sa va dea acceptul pt reparatie.Angajati si un avocat care sa va sustina in demersurile dv.
In Ordinul CSA exista o prevedere care reglementeaza problema dvs.
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile pot fi stabilite, dacă:
1. potrivit legii, actiunea penală a fost stinsă prin împăcarea părtilor;
2. desi hotărârea instantei penale a rămas definitivă si irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. desi actiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părtilor, sunt îndeplinite cumulativ următoarele conditii:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată sau din actele încheiate de autoritătile publice, semnate fără obiectii de proprietarul, utilizatorul ori conducătorul vehiculului asigurat, răspunzător de producerea prejudiciului, rezultă cu certitudine atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât si vinovătia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs;
b) persoana prejudiciată îsi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, partial sau total, despăgubirea primită, în functie de hotărârea instantei penale în ceea ce priveste fapta, făptuitorul si vinovătia.