avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... uscatoria de pe casa scarii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

uscatoria de pe casa scarii

Buna ziua! Am o nelamurire in privinta uscatorului. Bunica mea a cumparat o garsoniera intr-un bloc care are pe casa scarii, la fiecare etaj, cate un uscator. Cand si-a cerut dreptul la folosirea partii care-i corespundea din balcon, vacinii care-l folosesc de pe palierul respectiv, i-au adus o scuza penibila. Acum eu stau in garsoniera respectiva si le-am cerut la vecine cheia pentru a ma folosi de suprafata care imi corespunde, iar vecina cu care am vorbit mi-a spus ca nu se poate ca ea de cand s-a mutat in acest bloc a intreat in posesia balconului respectiv impreuna cu alta vecina, ca a tras lumina in balcon etc.
Cum as putea sa le dovedesc ca am dreptul la o cota parte din balconul respectiv ?Va multumesc anticipat!
Uscatorul este un spatiu comun. Cititi,va rog legea 230/2007 si constatati ca asociatia de proprietari administraeza spatiile comune din condominiu.
Asa ca puteti solicitati presedintelui asociatie sa puna in ordine lucrurile si sa folositi uscatorul. Sau daca si celalti vecini sunrt de acord, cei cale-l folosesc trebuie sa plateasca o chirie la asociatie. Banii incasati se repartizeaza tuturor pe cota indiviza in fondul de reparatii si asa beneficiati si dv de o parte din bani.
Va multumesc pentru raspuns!
As vrea sa mai stiu daca este vreo lege prin care sa le pot dovedi vecinelor mele ca am dreptul la o cota parte din uscator. Ele, atat mie cat si bunicii mele, ne-au spus ca "au vebit primele in bloc", ca eu am "balconul mai mare ca ele si din cauza asta nu imi dau voie sa ma folosesc de spatiu", ca "a tras lumina in acel spatiu", etc.. Avand in vedere ca ele au apartamente cu doua, respectiv trei camere. Iar imbunatatirea facuta de ele este curentul electric despre care nu stiu daca e tras de la vreuna dintre ele din casa sau de la lumina de pe casa scarii.
Daca aveti asociatie de proprietari, cereti presedintelui asociatiei sa va arate acordul de asociere in care este descrisa proprietatea comuna. Acolo sunt specificate si uscatoriile, intre altele.
De asemenea puteti chema un electrician sa vada de unde se trage curentul in uscatoria cu pricina.

Da, exista legea 230/2007 si HG 1588/2007 al caror text il gasiti in primul nostru topic Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
Iata un exemplu din HG 1588/2007 care este norma de aplicare a legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 44. - (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.

In lege nu se specifica nicaieri ca unii proprietari sunt mai breji decat altii, nici in functie de vechime, nici de asezare a lor la diferite etaje, nici de marime a balconului, nici dupa alte criterii.
Singurul lucru care le-ar face pe cele doua vecine sa aiba un ascendent asupra celorlalti vecini cu privire la uscatorie ar fi acela de a plati chirie. Platesc asa ceva?
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
elga50, moderator
In mod normal inchirierea uscatoriei trebuie facuta in conditiile legii.
Desi ar fi vorba de un act de administrare acesta nu se poate face doar prin inchirierea din partea asociatiei de proprietari.
Coproprietatea fortata si perpetua apartine coproprietarilor si nu asociatiei.
Incheierea unor acte de administrare trebuie facuta cu acordul coproprietarilor...
Daca cei care au dreptul vor sa foloseasca uscatoria este o problema a lor ce survine ca urmare a dreptului de coproprietate fortata si perpetua.
Insa...mai nimeni nu se agita pe aceste aspecte...

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara!
Ele nu platesc nici un fel de chirie. Primei vecine careia i-am spus ca vreau cheia mi-a spus ca sa vorbim cu vecina, dar cu vecina nu am mai vb pentru ca nu me-am mai intalnitasta intamplandu-se acum doua saptamani. Iar pe cea de-a doua vecina am intalnit-o saptamana trecuta si cand i-am spus ca vreau cheia si ea mi-a spus ca a "imbunatatit cu utilitati" acel balcon, pe un ton sarcastic, i-am raspuns ca voi intra in orice fel de mijloace in acel balcon a crezut ca o amenint, iar ca drept raspuns a fost ca ii aduc la cunostinta. Si de atunci nici pe ea nu am mai vazut-o.Se ascund.
Saptamana asta ma voi duce la asociatie sa vorbesc cu presedintele sa vad daca ma poate ajuta intr-un fel.

Alte discuții în legătură

Spații comune bloc folosite abuziv anca7408 anca7408 Propietar de garsoniera cu acte, bloc format exclusiv din apartamente de 2 camere si garsoniere, repartizate pe etaj in proportia 4:1 ( patru apartamente de ... (vezi toată discuția)
Cheie unica la uscatorie! a21alex a21alex Buna ziua, de cateva luni sunt presdintele unui bloc. Una din primele initiative a fost aceea de a propune locatarilor blocului pentru siguranta si securitatea ... (vezi toată discuția)
Uscatoria blocului lucutza55 lucutza55 buna ziua. locuiesc la parterul unui bloc de proprietari. n uam balcon si singura posibilitate de a usca rufele este uscatoria de la parter. la care are acces ... (vezi toată discuția)