Locuiesc la curte in minunatul Bucuresti.In urma cu mai mult de 10 ani de spatele casei mele s-a lipit un mare "smecheras" fara sa ne intrebe absolut nimic.Acum 2 saptamani s a gandit sa isi inalte acoperisul cu vreo 2 m depasind hotarul dintre cele 2 case cu 50 cm.Practic are acoperisul peste casa mea cu jumatate de metru.Vreau sa precizez ca am semineu in casa si are cosul de evacoare exact in acoperisul domnului.Am dreptul sa fac plangere?Si daca da unde pot sa fac?Am inteles de la fiul sau ca deja ar fi facut rost de o autorizatie de constructie pt dezastrul asta.Eu daca vreau sa imi fac etaj la casa unde il fac?Astept raspunsurile d-voastra cat de repede se poate pt ca sunt disperata.
ar trebui in primul rand sa faceti o sesizare scrisa catre primarie, in functie de raspunsul pe care il veti primi veti vedea daca va trebui sa dati in judecata primaria si vecinul dvs sau nu.
Sesizarea la primarie este primul pas; trebuie sa primiti raspuns in maxim 30 de zile.
Daca nu exista autorizatie de constructie, presupun ca primaria va lua masuri.
Daca exista autorizatie de constructie va trebui sa va judecati cu primaria si cu vecinul, situatie in care ar fi bine sa angajati un avocat priceput in astfel de litigii.
Sesizati oficial Directia Corp Control din cadrul primariei
Maniera de ridicare a constructiei ,dupa cum este expusa de dvs,denota evident lipsa documentatiei legale
Ca sa obtina autorizatie de constructie nu ar fi trebuit sa ne intrebe si pe noi daca vrem acest acoperis?Sa semnam vreun act ceva...Am sa fac o plangere la primarie.Va multumesc.
Puteti obtine in instanta atat daramarea acoperisului, cat si despagubiri. Exista chiar un caz care s-a judecat la CEDO, identic cu al Dvs, doar ca nu s-a intamplat in Bucuresti, ci undeva prin Ardeal. Practic, proprietarul unei case batranesti s-a trezit ca peste acoperisul lui, inclusiv peste horn, si-a facut vecinul un ditamai acoperis, in ton cu viloiul construit alaturi. Mai mult, burlanele de la acoperisul vecinului au fost "sprijite" in acoperisul casutei batranesti, care a inceput sa se prabuseasca impreuna cu bucati din horn. Am fotografii pe care vi le pot trimite.
Asa ca sfatul meu este sa mergeti la instanta cat mai repede si in paralel puteti sa faceti si plangerile despre care v-au spus mai sus colegi mei.
Daca situatia este exact asa cum o descrieti, sunt 3 variante: ori nu exista autorizatie de constructie, ori exista si nu a fost respectata, ori autorizatia incalca legea. In oricare caz, Primaria nu va putea dispune daramarea acelui acoperis, in cel mai "bun" caz va da o amenda vecinului daca nu are autorizatie.
Doar in instanta puteti obtine daramarea acoperisului si despagubiri pentru prejudiciul creat.
Cu stima,
Av.Niculescu-Gorpin