avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... refuz plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

refuz plata concediu medical

poate fi refuzat la plata un concediu medical datorita faptului ca salariatul nu a prezentat adeverinta de stagiu de cotizare nefacand dovada ca este asigurat, in temeiul art.88, lit. din Normele de aplicare ale O.U.G. nr.158/2005 care prevede:
În întelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuz justificat la plata indemnizatiilor situatia in care nu se face dovada calitatii de asigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate?

Angajatorul are cunostina despre faptul ca salariatul a fost anterior angajat la o alta societate care nu a eliberat inca fostului salariat adeverinta stagiu de cotizare.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 Septembrie 2010
ion predescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:25, 1 Octombrie 2010
As aprecia daca ati putea oferi un punct de vedere cu privire la situatia prezentata mai sus!
in cazul in care ati intalnit in practica o astfel de situatie as dori sa stiu daca decizia luata de angajator a fost contestata sau nu in instanta de salariat si care a fost hotararea instantei de judecata.

Multumesc.
1. De ce va ganditi neaparat la instanta de judecata?
2. Salariatul poate aduce si acum adeverinta de la vechiul loc de munca si i se va plati indemnizatia de concediu medical in luna urmatoare.
3. Adeverinta este necesara deoarece ea cupinde si salariile lunare care folosesc la calculul indemnizatiei de concediu medical termenul de solicitare a acestor drepturi este de 3 ani de la nasterea lor.
va multumesc pentru raspunsul oferit.
Cu privire la termen acesta a fost modificat este in prezent de 90 de zile de la data la care persoana era indreptatita sa le solicite.
ion predescu a scris:

Cu privire la termen acesta a fost modificat este in prezent de 90 de zile de la data la care persoana era indreptatita sa le solicite.


1. OUG 148/2005 spune:
Art. 40 - (1) Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termenul de prescripţie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite.
2. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune:
Art. 82. - Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termenul de prescripţie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achită la nivelul cuvenit în perioada prevăzută în certificatul medical.
3. Poate mi-a scapat mie dar daca aveti cunostinta de un act normativ care modifica aceste prevederi va raman indatorat daca mi-l comunicati si mie.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
O.U.G nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 36 din 14/04/2010 prevede in urma modificarii:
Art. 40. - (1) Indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care
beneficiarul era în drept sa le solicite.
(2) Cuantumul indemnizatiilor solicitate potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit în perioada prevazuta în certificatul
medical.
___________
Alin. (1) a fost modificat prin art. I, pct. 10 din O.U.G. nr. 36/2010.

Norma de aplicare a OUG nr. 158/2005 modificat de Ordinul 430/2010 prevede in urma modificarii:
Art. 82. - Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era în drept sa le solicite. Cuantumul
indemnizatiilor astfel solicitate se achita la nivelul cuvenit în perioada prevazuta în certificatul medical.
___________
Articolul a fost modificat prin art. I, pct. 26 din Ordinul nr. 430/470/2010.

A se vedea si informatia din link-urile de mai jos:

www.avocatnet.ro/content/art...

www.avocatnet.ro/content/art...

Avand cunostina de actele normative care nu sunt tocmai publicate ieri v-am trimis si link-urile aferente.:D

Ah si inca ceva OUG 148/2005 nu se refera la concedii si indemnizatii. OUG 148/2005 pentru sustinerea familiei în vederea cresterii copilului se refera intre altele la concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului. Stiu ca dvs. cunoasteti acest aspect in consecinta o pun pe seama unei greseli de scriere.

O zi placuta.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
ion predescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Ca angajator cum pot recupera bani pe concediu pre si postnatal de la sanatate? aliemi aliemi Ca angajator ce cai pot urma sa imi pot recupera banii platiti pe concediul de maternitate si nerecuperati inca de la CAS, au trecut deja 2 ani si 2 luni. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical inca din prima zi dupa incheierea concediului pentru ingrijire copil pana la 2 ani NicoletaAbalasei NicoletaAbalasei Buna ziua, Sunt o mamica care incepand cu data de 29 sept ar trebui sa incep activitatea la locul de munca.pe 28 sept fetita mea implineste 2 ani.Nu am reusit ... (vezi toată discuția)
Cm adus dupa data de 5 a lunii Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua Un angajat a avut in luna iulie 2 zile de CM. Certificatul medical ni l-a adus abia in 18 august si tot in 18 august mi-a cerut o adeverinta pt ... (vezi toată discuția)