avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CM adus dupa data de 5 a lunii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CM adus dupa data de 5 a lunii

Buna ziua
Un angajat a avut in luna iulie 2 zile de CM.
Certificatul medical ni l-a adus abia in 18 august si tot in 18 august mi-a cerut o adeverinta pt medic in care sa precizez de cate zile de CM a beneficiat in ultimele 12 luni.(ca trebuie iar sa-si ia concediu medical)
Avand in vedere faptul ca noi nu am inregistrat CM deoarece a ajuns la noi abia in 18 august, eu ce precizez in acea adeverinta? Ca a beneficiat sau nu de acele 2 zile de CM?
Cel mai recent răspuns: Cislariu_Gica , utilizator 16:05, 19 August 2014
Este justificat sa refuzati la plata certificatul medical prezentat dupa termenul legal.
Dar cum l-ati pontat in cele 2 zile de CM?

Daca nu exista certificat in continuarea acestuia, va sfatuiesc sa refuzati plata si sa-l atentionati pe respectivul angajat asupra termenului de predare a CM.

Daca va exista certificat in continuare (nu ati precizat daca a lucrat in perioada 1-18 august), atunci veti avea probleme la plata acestuia, pentru ca nu aveti media zilnica si plata pentru primul certificat.
Conform art.40 din OUG nr.158/2005, beneficiarul unui CM are dreptul de a solicita plata indemnizatiei aferente acestuia in termen de 90 de zile de la data de la care era in drept sa o solicite, deci refuzul la plata (de data asta nejustificat daca se preda la timp CM) va provoca o mare incurcatura. In acest caz, ar fi bine sa calculati si sa platiti indemnizatia aferenta primului CM, ca sa depuneti corect D112 pana pe 25 august.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. ...

ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
... d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege; ...


OUG nr. 158/2005:

ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.

Daca a intarziat cu predarea certificatului medical (dar nu mai mult de 90 de zile) il primiti si il platiti luna urmatoare.
Buna ziua
A lucrat tot timpul mai putin in acele doua zile.
Ieri, in 18.08.2014, mi-a cerut o adeverinta pt medic pt ca astazi nu vine la munca; cica va avea CM pe ziua de astazi. Si dilema mea era cum ii scriu in adeverinta? Ca a beneficiat sau ca nu a beneficiat de zile de CM in ultimele 12 luni?
In adeverinta ii scrieti si acele zile de concediu medical deoarece i le veti plati (chiar daca mai tarziu).
ok, va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata concediu medical ion predescu ion predescu poate fi refuzat la plata un concediu medical datorita faptului ca salariatul nu a prezentat adeverinta de stagiu de cotizare nefacand dovada ca este asigurat, ... (vezi toată discuția)
Angajatul anunta verbal ca este in c.m. dar nu-l prezinta bursa bursa Ce se poate face in cazul in care o angajata iti spune verbal ca s-a iternat, insa la inceputul lunii urmatoare nu prezinta CM-ul, afirmand ca medicul i-l va ... (vezi toată discuția)
Concediu medical predat dupa data de 5 ContSters232907 ContSters232907 Buna ziua, as vrea sa stiu daca un concediu medical este predat dupa data de 5 a lunii pentru ca doar in data de 7 a fost facut consultul si dat concediul ... (vezi toată discuția)