Am cumparat de curand un apartament situat intr-o vila in Bucuresti, apart. format din:
- ap. cu o sup. utila de 57,03 mp situat la parterul vilei + 1 pivnita de 17mp si 1 spalatorie de 8,8 mp la demisol. In plus in indiviziune cu ap. de la etaj: vestiarele de la intrarile principale si de serviciu si casa scarii de la subsol si, cota indiviza de teren in supr. de 133,5 mp, aferenta apartam.nostru, din supraf. total de 267 mp a intregului imobil.
In urma unei intelegeri amiabile cu vecinul de la etaj am stabilit urmatoarele:
- dansul ia vestiarul de la intrarea din fata pe unde va avea acces exclusiv la ap. dansului de la etaj
- noi luam vestiarul de la intrarea din spate pe unde am avea acces exclusiv la ap. nostru de la parter.
In ceea ce priveste demisolul: acesta era compus din 3 camere (din care 2 ale noastre), 1 camera a dansului, si o casa a scarii (care practic era formata din scara de acces si camera in care se cobora in urma accesului pe scari). Domnul de la etaj ptr. a ajunge la camera dansului de la demisol trebuia sa vina in mod normal, cf. cadastrului prin spate, sa acceseze intrarea din spate, sa coboare scarile si sa ajunga la camera dansului. Ptr. a evita acest lucru, tot pe cale amiabila, i-am cedat dansului spalatoria noastra de 8,8 mp , iar dansul ne-a cedat dreptul dansului din casa scarii (scara +camera in care se cobora, adica 7,4 mp). In plus in vestiarul de la intrarea prin fata (care am agreeat amiabil ca ii revine dansului) a dat o gaura in placa, si-a facut un chepeng, ptr. a putea astfel cobora in camera dansului si in spalatoria pe care i-am cedat-o noi.
In acest mod, in urma intelegerii amiabile, fiecare avea intrare separata , si putea sa-si acceseze camerele de la demisol, fara a accesa intrarea la apartamentul celuilalt.
La nivelul terenului, dansul lua partea de teren din fata casei, noi luam partea din spatele casei, in plus ii mai lasam ptr. egalitatea impartelii terenului o bucata de teren in spatele curtii, in continuarea unei alei de acces comune aflata pe laterala casei.
Dupa intelegerea amiabila, i-am propus vecinului sa mergem sa reglementam legal , la notar, macar intelegerea la nivelul spatiilor comune din casa, urmand sa facem cadastru pe partile comune, si apoi sa le trecem fiecare in proprietatea dansului. Terenul am decis ca momentan sa il lasam in indiviziune. Dansul a sustinut ca nu dispune de resursele financiare si ca nu are sens sa ne grabim odata de oricum ne-am inteles.
Noi am zis ok, si ne-am apucat sa renovam apartamentul cu tot cu camerele de la demisol (camera noastra+camera obtinuta in urma intelegerii, adica casa scarii comuna), sa inchidem intrarea.
Dansul la fel, si-a pus termopan si a facut o usa in camera pe care a primit-o de la noi, astfel incat prin coborarea prin chepengul aflat in vestiarul de la intrarea dansului sa aiba acces la ambele camere (aflate una in continuarea celeilalte - tip vagon).
Noi nelocuind acolo pe perioada renovarilor, de fiecare data cand veneam ii gaseam diferite lucruri , inclusiv pe el, pe partea de teren care ne apartinea noua in urma intelegerii. Evident ca i-am atras atentia, dansul s-a suparat si a spus ca pica intelegerea noastra initiala, ceea ce ar insemna ca revenim la forma initiala a contractului adica la indiviziune. Asta inseamna ca daca dansul vrea sa-si acceseze camera de la demisol, are dreptul sa intre prin spate pe la noi, prin vestiar, sa coboare prin casa scarii , sa treaca prin camera aferenta casei scarii si sa mearga la camera dansului (adica trebuie sa spargem zidul si sa-i redam accesul).
La fel asta presupune ca dansul sa-si acopere chepengul si sa ne lase intrarea prin fata, sa ne dea inapoi spalatoria de la demisol. Evident si la nivelul terenului, tot terenul va fi la comun.
Ptr. noi revenirea la aceasta forma a lucrurilor nu ne avantajeaza deloc, si nici nu ni se pare corect dupa ce am luat de buna ceea ce a spus si am investit bani in renovari.
Vom incerca sa reabordam problema pe cale amiabila si sa revenim la o intelegere cu dansul. Exista mai multe posibilitati si va rog sa ma ajutari cu cateva sugestii:
1. daca revenim la varianta intelegerii pe care am facut-o cu dansul initial, dar tot nu vrea sa faca actele la notar si cadastrul, ce putem face?
2. daca tine mortis sa ramanem exact cf. contractelor, adica in indiviziunea stipulata in contract, noi bineinteles ca nu vom fi de accord, ce putem face?
3. In cazul instantei: daca dansul isi acopera chepengul si dovedeste in instanta, ca nu are nici o alta solutie de a-si accesa camera de la demisol decat trecand prin spate pe la noi si coborand pe casa scarii comuna, exista vreo solutie sa obtinem noi un castig de cauza si sa impiedicam accesul, dovedind ca de fapt el a avut de gand si chiar a facut in acest sens o gaura ptr. a cobora in camera lui de la demisol, fara sa mai treaca pe la noi? (avem martori echipa care ne-a ajutat la renovari si agentul imobiliar care ne-a vandut, si mostenitorii de la care am cumparat)
4. exista posibilitatea ca instanta, data fiind situatia cu camera dansului de la demisol sa ne oblige sa ramanem in indiviziune?
5. putem sa obtinem drept de proprietate exclusiv asupra terenului din spate, chiar si in situatia in care ipotetic, ii lasam cale de acces prin spate la camera dansului de la demisol?
1. Nimeni nu poate fi obligat sa-si vanda proprietatea, asa incat nu puteti face nimic.
2. Puteti cere iesirea din indiviziune in instanta. Cum insa este evident ca vestiarele nu pot fi impartite fiecare pe din doua, acestea vor fi atribuite unul Dvs., unul lui, in functie de propunerea de partajare facuta de expert.
3. Expertul poate tine cont atat de situatia de pe hartie, cat si de cea modificata, respectiv de chepeng, pe care, chiar daca il va desfiinta intre timp, Dvs. il puteti propune ca solutie a partajarii, aratand ca in acest fel partajarea e mai facila. Bineinteles, orice modificare, inclusiv chepengul, trebuie facuta conform legii, cu autorizatiile necesare, daca structura imobilului o permite.
4. (Vedeti ca Dvs. ati gresit numerotarea, ati scris 3 de doua ori): Nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
5. Si terenul poate fi partajat. In functie de variantele propuse de expert pentru accesul fiecaruia, si terenul din spate, la fel ca cel din fata, ar putea fi atribuit in exclusivitate Dvs. sau vecinului, avand in vedere ca scopul final este iesirea totala din indiviziune, astfel incat nici Dvs. sa nu mai treceti pe la el, nici vecinul pe la Dvs. Astfel, nu va mai trebui sa fie nevoie sa va permiteti accesul unul celuilalt.
Si, in incheiere, un sfat. Nu mai faceti niciodata investitii intr-un spatiu care nu va apartine. Mai intati incheiati actele in scris si abia apoi faceti amenajari.