avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa si fnuass
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa si fnuass

Am o mare dilema: am primit ieri o notificare de la CNAS prin care mi se solicita sa depun niste documente: declaratia privind obligatiile de constituire si plata la FNUASS, conform ordinului617/2007 al presedinteluiCNAS,anexa5 pentru fiecare an in parte incepand cu anul2005; deciziile de impunere estimative si definitive,pentru ficare an fiscal, incepand cu 2005 si documentele de plata , in copie certificata. In finalul adresei scrie ca daca nu fac asta si nu platesc nu stiu ce contributii se va trece la executare silita. Si acum sa revin la dilema mea , eu in ianuarie 2005 am am avut o autorizatie de persoana fizica si am suspendat-o din luna august 2005 pana in august 2006 si apoi am anulat-o.In scurta perioda de " activitate" am platit un un impozit anticipat, nu am tinut nici o contabilitate ,nici macar cartea de munca nu mi-a"mers".In notificarea primita e mentionata o lege din 2006 , cand nu am mai avut autorizatie, deci nu stiu ce trebuie sa fac.
Cel mai recent răspuns: Bravos , utilizator 20:08, 4 Octombrie 2010
deoarece nu exista decizia de impunere de la sanatate deci nu exista titlu executoriu instanta a admis contestatia la executare motivata de faptul ca nu exista titlu ci doar o obligatie legala care nu s-a materializat prin emiterea unei decizii.bineinteles ca se va emite decizie pt ca statul nu pierde niciodata.si bineinteles ca exista decizie emisa si de casa de sanatate asa cum exista si la casa de pensii contract sau declaratie de asigurare in baza carora se emite titlu executoriu.intamplarea face ca am citit aceea decizie a jud cristi danilet pe care il simpatizez si ii ,,urmaresc "' solutiile pt ca sunt bine motivate si incerc sa vorbesc in cunostinta de cauza tocmai pt ca si cei care citesc forumul sa stie unde sa caute.imi pare rau ca sarim unul la gatul celuilalt
Multumesc, dar mie de ce ,in 2005, nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa platesc o contributie la sanatate? Eu PF-ul l-am avut doar cateva luni si nici atunci nu am avut nici o activitate....din pacate...In notificarea primita se invoca o lege aparuta dupa ce eu am incetat "activitatea".
Cei de la sanatate nu au stiut pina acum cum ca tu ai avut venituri. Cel putin de anul asta au acces la datele de la finante si acum verifica cine a avut PFA si nu a facut contract cu ei pentru veniturile PFA.
Daca imi amintesc bine atat OUG 150 / 2002 cat si legea 95/2006 spune ca e obligatia ta sa te asiguri, nu era obligatia lor sa te anunte cum ca trebuie sa te asiguri la sanatate. Problema e ca toti cei ce ne-am facut PFA fie am primit sfaturi doar pe jumatate fie deloc. Normal ar fi fost ca la eliberarea autorizatiei / certificatului de la registrul comertului sa ne fi spus "aveti obligatia sa va asigurati la sanatate si obligatia sa va asigurati la pensii daca nu sunteti si salariat."
Eu cred ca Grandanat a vrut sa explice tuturor ca mai devreme sau mai tarziu tot trebuie sa plateasca.Legea este clara si una pentru toti. Daca avocatii gasesc cale de ocolit pentru moment, mai tarziu se vor emite toate actele necesare astfel ca legea sa poata fi aplicata tuturor.
Faptul ca ne contrazicem pe forum poate fi util pentru aflarea raspunsului exact.Mai concret nimeni nu scapa, eu cunosc vreo doua cazuri.....ce s-au mai chinuit prin instanta.....si cu promisiuni de la avocati f. buni.In final trebuie sa plateasca toata suma impreuna cu penalitatile aferente....Si ca profit la toata nebunia mai plateste si onorariul avocatului, cred.
Sa nu uit :apreciez f. mult avocatii, desi nu pare din postarea mea.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
Bravos, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii cnas kissutza kissutza Daca in ultimii 5 ani am fost angajata cu contract de munca (deci plata contributiilor catre CNAS este la zi) , dar am mai avut si un contract de cesiune a ... (vezi toată discuția)
Decizie de impunere cnas Bujorel Bujorel Buna ziua, Am primit si eu in luna septembrie 2011 o decizie de impunere pentru obligatii catre CNAS incepand cu 15 iulie 2007. Ma aflu in Franta din ... (vezi toată discuția)
Dupa cat timp se prescriu datoriile foarte vechi catre cnas? simona.belinco simona.belinco Buna ziua, Am avut un PFA pe care l-am inchis in anul 2005. La acea vreme nu se stiam ca trebuie sa platesc CASS si am ramas cu datorii. Am achitat datoriile ... (vezi toată discuția)