avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume de familie al copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume de familie al copilului

Cum putem schimba numele de familie a celui mic?trebuie sa va spun ca,la momentul nasterii lui,noi nu eram casatoriti,si am fost de acord ca cel mic sa poarte numele meu de familie(orgoliul meu prostesc),desi figuram amindoi ca parinti pe certificatul de nastere...Nefiind casatoriti,tatal sau a declarat atunci ca il recunoste ca fiu si ca este de acord sa ii poarte si numele pe viitor,daca eu voi fi de acord.Cum intr-un final-dupa 5 ani de convietuire ca familie ne-am si casatorit,acum noi doi avem acelasi nume,iar baietelul il are pe al meu...Cum facem sa fim toti la fel,daca tatal sau este acum sotul meu?
Cel mai recent răspuns: mimozi , utilizator 08:53, 1 Octombrie 2010
Dispozitiile codului familiei sunt clare:
Art. 64
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.
Prin urmare avem exact situatia prevazuta de textul de lege, ca sa nu mai spun ca aceasta varianta este una simpla , iar procesul dureaza un singur termen., cel mult doua.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
filiatia nu a fost stabilita ulterior,ci la nastere,dar am optat pt numele meu,care mi se parea ca suna mai armonios cu prenumele fiului
Chiar si asa discutam de un copil care a fost nascut inaintea casatoriei iar dvs. ati ales numele dvs., prin urmare ramane doar varianta aratata.
Iata disp. cu privire la numele copiilor din casatorie:
Art. 62. - Copilul din cãsãtorie ia numele comun al pãrintilor.
Dacã pãrintii nu au un nume de familie comun, copilul va lua numele de familie al unuia dintre ei ori numele lor reunite. În acest caz, numele copilului se va stabili prin învoiala pãrintilor si se va declara, odatã cu nasterea copilului, la serviciul de stare civilã. În lipsa unei asemenea învoieli, autoritatea tutelarã de la domiciliul copilului va hotãrî, ascultând pe pãrinti, dacã copilul va purta numele unuia dintre ei sau numele lor reunite.
dar totusi,copilul poate purta ambele nume reunite,chiar daca eu mi l-am pierdut prin casatorie?
Categoric, copilul poate purta numele reunite ale parintilor.
In afara de actiunea pe cale judecatoreasca , exista posibilitatea schimbarii numelui pe cale administrativa.
E necesar , insa , acordul fostului sot, exprimat intr-o declaratie notariala.

Alte discuții în legătură

Incuviintare purtare nume dupa decesul mamei Justitiarul711 Justitiarul711 Poate un tata sa incuviinteze in fata ofiterului starii civile ca un copil recunoscut de el in urma cu 10 ani sa-i poarte numele, fara ca mama sa fie ... (vezi toată discuția)
Numele copilului pinguinul pinguinul buna ziua Am urmatoarea dilema. In urma divortului am revenit la numele anterior casatoriei. trbuie sa nasc un copil conceput in timpul casatoriei. La starea ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor maryapopescu maryapopescu am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la ... (vezi toată discuția)