avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute de trecere care mi l solicita vecinul in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute de trecere care mi l solicita vecinul in instanta

de cativa ani sunt in conflict cu vecinul acesta construindu si casa pe linia hotarului neavand acordul meu,nerespectand autorizatia de constructie,intra in lipsa noastra isi pune burlane apa de ploaie scurgandu se pe proprietatea mea tot in lipsa mea isiinstaleaza teava de gaz metan si acum ma da in judecata ca are pretentie la servitute de trecere eu blocandu i intrarea de trecere intre case mai specific ca are si o fereastra cu vedere in curtea mea .Ce sfat imi da ti si cum ma pot apara?
Cel mai recent răspuns: sanzianaana , utilizator 09:24, 13 Ianuarie 2011
intai faceti obiectiuni la expertiza si dupa aceea solicitati o contraexpertiza pe care o veti pune in discutie la primul termen dupa depunerea expertizei
In privinta servitutii de trecere, daca acesta are proprietatea "infundata" si sunteti singurul teren pe care poate trece pentru a ajunge la drum public, poate sa va oblige, prin instanta sa-i dati drum de trecere.Daca "infundarea terenului lui" provine din faptul ca el si-a facut constructia de asa maniera ca a provocat aceasta blocare de iesire la drum public, treaba se schimba.
In instanta, in privinta realizarii dreptului de trecere, se va tine seama(cel putin asa se cere) de principiul proportionalitatii-drumul sa foloseasca atat unuia cat si altuia , in mod egal(ar fi mai multe de spus) iar dreptul de folosinta nu este gratuit, ceeace este mai important.-art.616 c.c-actiune confesorie de servitute.
In privinta construirii casei lui, chiar si Primaria are raspundere pt.eliberarea si neluarea masurilor de respectare a Autorizatiei de construire. Va puteti adresa Inspectoratului pentru siguranta in constructii(mai degraba decat la Primarie)-ISC-care are inspectorate in toate judetele. si este obligata sa verifice legalitatea emiterii Autorizatiei si felul cum a fost receptionata constructia ,de catre agentul constatator al PRIMARIEI(.verificati pe internet adresa inspectoratului respectiv si puteti face o sesizare).
Expertii au obligatia sa convoace partile pentru a participa la efectuarea expertizei. Procedura este obligatorie. Dupa efectuarea masuratorilor se incheie un proces-verbal pe care trebuie sa-l semneze expertul si partile care au participat. In acest document puteti ridica obiectiunile dumneavoastra.
A doua etapa se desfasoara in fata instantei care, dupa primirea raportului de expertiza, il pune in discutia partilor care au luat la cunostinta de continutul acestuia. Daca sunt obiectiuni la raport, acestea se formuleaza in fata instantei (cel mai bine in scris !!), expertul fiind obligat sa raspunda la ele. O alta expertiza trebuie acceptata de catre instanta.
Mai aveti posibilitatea sa va alegeti un expert consultant care sa participe, din partea dumneavoastra, la efectuarea masuratorilor. Numele acestuia trebuie comunicat instantei inainte de efectuarea expertizei.
In cazul unei plangeri la ISC,acestuia nu-i mai trebuie niciun expert,ei fiind cei care constata respectarea regulamentelor, a legislatiei , inclusiv emiterea autorizatiei de constr.de catre primarie, pe tot cuprinsul tarii sau a inspectoratului respectiv.
Expertiza este necesara numai in instanta, si in conditiile si obiectivele dispuse de instanta ,cu posibile cereri din partea celui care solicita expertiza si apoi cu posibile obiectiuni din partea partilor.
noi cand am cumparat casa am cumparat -o fara servituti cu toate ca eram rude .Cand vecinul a cumparat casa a daramat doar jumate din casa mentinand peretele vechii casa pe linia de hotar dar cu cealata jumatate este intrat cu 30 de cm.El sustine ca are casa pe linia hotarul ptr ca asa a cumparato.Intrebarea mea esteil pot combate in servitutea de trecere prin actul meu de vanzare cumparare in care se specifica ca este cumparata fara servituti actul fiind 1985 iar el a cumparat casa in 1997.Avocata mea spune ca nu am cum sa ii interzic servitutea de trecere chiar daca e ltrebuie sa intre prin prin poarta mea principala ca sa ajunga dupa casa.Va da ti seama ca el a construit casa fara sa poata ajunge in spatele casei decat trecand prin poarta principala a mea practic spatele casei lui este in curtea mea cu distanta intre casa de 90 de cm si strasinile fiind lipiteSpuneti mi va rog daca ati avut asemenea caz si cum ati rezolvat o?i rog cei care au avut probleme de genul asta sa mi spuna cum au rezolvat
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
sanzianaana, utilizator

Alte discuții în legătură

Am cerut servitute de trecere vecinului si acesta mi a cerut.... anonimul070 anonimul070 am cerut servitute de trecere in instanta vecinului ptr ca nu ma lasa sa intru in curtea lui sa mi intretin si sa fac consolidari peretelui din spatele ... (vezi toată discuția)
La procesul in curs de desfasurare mi se cere martori sanzianaana sanzianaana ma judec cu vecinul pentru servitute de trecere cand acesta mi a incalcat proprietatea facandu-sidiverse lucrari la casa ,(tragerea conductei de gaz ,burlane ... (vezi toată discuția)
Sevitute de trecere sanzianaana sanzianaana incerc sa va reamintesc pe scurt procesul meu.VECINUL CARE SI A CONSTRUIT CASA PE LINIE DE HOTAR I MI CERE SERVITUTE DE TRECE dar el nu a respectat autorizatia ... (vezi toată discuția)