avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Refuz
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Refuz

Imi puteti spune cum poate fi calificat refuzul unui functionar public de a elibera un document.
S-a facut solicitare scrisa in acest sens, ulterior s-a primit raspuns ca acel document nu poate fi eliberat din varii motive, dar unei alte persoane i l-a eliberat inaintea mea.
Este categoric faptul ca prin refuzul de eliberare al acelui document s-a incercat ascunderea unui aspect, fapt ce ar fi dus la unele imprejurari nefavorabile functionarului care a refuzat eliberarea documentului si in favoarea solicitantului.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:18, 2 Octombrie 2010
Art. 1 din legea 554/2004-legea contenciosului administrativ
(1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.
Corect, conform legii contenciosului administrativ, actualizata, puteti sa va adresati instantei de contencios de administrativ, dar numai cu respectarea art.7 alin1.
Art. 7. - (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.
(11) In cazul actului administrativ normativ, plangerea prealabila poate fi formulata oricand.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si in ipoteza in care legea speciala prevede o procedura administrativ-jurisdictionala, iar partea nu a optat pentru aceasta.
(3) Este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, in limitele termenului de 6 luni prevazut la alin. (7).

...
(7) Plangerea prealabila in cazul actelor administrative unilaterale se poate introduce, pentru motive temeinice, si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului. Termenul de 6 luni este termen de prescriptie .
Succes!
Ma interesa din punct de vedere penal - poate fi considerata actiunea sa de refuz de eliberare a doumentului, ca ABUZ IN SERVICIU ?
Care au fost motivele invocate in scris de institutia care trebuia sa va rezolve petitia ?
Buna seara! Asa cum v-au spus deja colegii mei adresati-va instantei de contencios-Tribunalul si solicitati obligarea institutiei la eliberarea documentului de care aveti nevoie. Totodata puteti sa-i faceti plangere penala functionarului care a refuzat pentru abuz in serviciu. Mult succes!

Alte discuții în legătură

Decizie suspendare functionar public tofancatalin tofancatalin In cat timp poate contesta un functionar public decizia de suspendare din functie? (vezi toată discuția)
Obligativitatea plangerii prealabile Adriana B Adriana B este obligatorie plangerea prealabila la atacarea unui act administrativ privind eliberarea din functie (dispozitia de primar) ? (vezi toată discuția)
Pot ataca un act in contencios administrativ? _Alin_ _Alin_ O institutie publica mi-a incalcat un drept de-al meu pe care o lege este in favoarea mea. Legea care imi da drept mie este de fapt un ordin de la un minister ... (vezi toată discuția)