avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Contestatie creanta ca tardiv introdusa
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Contestatie creanta ca tardiv introdusa

Speta suna cam asa...
- Debitorul nu pune la dispozitia administratorului judiciar documentele contabile;
- Debitorul trimitre care adm. jud. o lista cu creditorii, o trimite prin posta cu 2-3 zile inainte de expirarea termenului stabilit de instanta pentru depunerea cererilor de creanta;
- Adm. jud. trimite notificari creditorilor dar notificarile ajung cu 10-15 zile DUPA data limita de depunere a cererilor de creanta;
- Creditorii depun cererile de creanta dar debitorul le contesta pe toate pentru faptul ca au fost tardiv introduse;

Apararile creditorilor ca n-au stiut de insolventa, ca debitorul a incercat sa ingreuneze munca adm. jud. prin nepredare sau predare tarzie a documentelor, ca au fost notificati cu 2 saptamani mai tarziu decat data limita in care puteau sa depuna cererile de creanta au fost facute praf de aparatorul debitorului cu fraza "intrarea in insolventa a fost notificata prin Buletinul procedurilor de insolventa"...

Care are vreo idee de aparare in vederea respingerii contestatiei debitorului? Daca procedura notificarii se considera indeplinita prin BPI atunci toti creditorii din tara asta au o mare problema... Eu am cam 2000 de clienti... Ar trebui sa am un om care sa stea non-stop pe BPI ca sa verifice... Si eu ma consider fericit... Ganditi-va cati clienti are Petrom-ul (alt creditor faultat in acest caz)...

Judecatorul sindic, in marinimia lui, a amanat pronuntarea ca sa putem depune concluzii scrise...
Dati-mi o idee, ceva...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lipi , utilizator 11:04, 2 Octombrie 2010
Buna ziua,

În practica întâlnită de mine, am văzut că lichidatorul poate să ceară prelungirea termenului de depunere a cererilor de înscriere la masa credală și de întocmire a tabelului preliminar.

Succes,
Intr-un astfel de caz, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar, are , in opinia mea, nu numai dreptul, dar si obligatia de a solicita o majorare a termenelor stabilite prin sentinta de deschidere a procedurii.
In practica pe care eu o cunosc, notificarea prin BPI nu e apreciata de instanta ca fiind pe deplin " acoperitoare" ca procedura si de aceea se insista pe notificarea prin metodele " traditionale".
Depinde deci de fiecare instanta in parte, insa nu cred sa existe judecatori sindici care sa interpreteze legea intr-un sens chiar atat de restrictiv, cu atat mai mult cu cat, in fond, scopul legii este acoperirea pasivului - in special protejarea intereselor creditorilor, nu pe cele ale debitorului, care, dupa ce ca nu-si onoreaza obligatiile mai si uzeaza de tot felul de " jonglerii" de tipul celor aratate de dvs.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
ContSters137562, utilizator
in contestati mergi pe faptul ca depunerea creantelor s-a facut in termen, tinand cont de data postii.
Smochina a scris:

Buna ziua,

În practica întâlnită de mine, am văzut că lichidatorul poate să ceară prelungirea termenului de depunere a cererilor de înscriere la masa credală și de întocmire a tabelului preliminar.

Succes,

S-a intamplat si asta... Dar, pe de o parte acele termene se pot prelungi cu maxim 30 de zile (parca) iar pe de alta parte, desi judecatorul sindic a acceptat cererea adm. judiciar de prelungire, pentru nu stiu ce minune de motiv, Curtea de apel a admis recursul debitorului si a respins cererea de prelungire...

Deci n-am facut nimic...
carmenmur a scris:

in contestati mergi pe faptul ca depunerea creantelor s-a facut in termen, tinand cont de data postii.

Daca iau in calcul data primirii notificarii de deschidere a procedurii insolventei singura aparare e ca am fost notificat tarziu... In termenul stabilit de judecatorul sindic pentru depunerea cererilor de creanta nu s-a incadrat mai nimeni... Doar creditorii bugetari (care au fost notificati de adm. jud. imediat) si o banca (pe care a anuntat-o debitorul)... In rest... Suntem zeci de "fazani"... Creante de milioane de lei (vechi) care risca sa fie respinse ca tardiv introduse...

Alte discuții în legătură

Tabel preliminar insolveta ALEXUTA SEBASTIAN ALEXUTA SEBASTIAN BUNA SEARA AM AVUT O FIRMA ACUM ESTE IN INSOLVENTA AS DORI SA STIU CUM SE FACE TABELUL PENTRU INSCRIEREA DEBITORILOR SI A CREDITORILOR VA MULTUMESC (vezi toată discuția)
Contestatie tabel preliminar caprice caprice In cate exemplare se depune contestatia la tabelul preliminar al creantelor si pe ce temei legal ( articol )se bazeaza contestatia ce face referire la ... (vezi toată discuția)
Faliment-tabel creditori Monica H. Monica H. daca o societate este in faliment iar eu ca si creditor am de recuperat bani de la aceasta societate insa nu am fost notificat de lichidator sa depun cerere de ... (vezi toată discuția)