avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzufruct imobiliar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzufruct imobiliar

buna ziua. dorim sa cumparam un apartament asupra caruia exista si un drept de uzufruct detinut de bunica proprietarului. la ce ar trebui sa fim atenti?
Cel mai recent răspuns: alinasatmari , utilizator 20:12, 2 Octombrie 2010
Trebuie sa respectati drepturile uzufructuarului, sa nu-i aduceti atingere.Adica dreptul de folosinta al imobilului si orice al;t drept este mentionat in actul prin care s-a constituit uzufructul. Veti detine doar nuda proprietate, adica dreptul de proprietate este dezmembrat, dobandind doar dreptul de dispozitie asupra imobilului , adica de avinde, a dona sau a il greva cu sarcini, toate acestea insa cu respectarea dreptului de uzufruct de catre orice alt subdobanditor.
Ultima modificare: Vineri, 1 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
poate nu m-am exprimat foarte clar: apartamentul pe care dorim sa il cumparam apartinei unei doamne. bunica acesteia are dreptul de uzufruct. din cate am citit, e destul de complicata o astfel de situatie. noi vrem sa devenim unici prorietari si sa se anuleze acel drept de uzufruct. se poate? multumesc pentru raspuns
Am inteles situatia, insa dreptul de uzufruct este unul viager in general , dar poate inceta si la o data stabilita de parti astfel incat acesta nu se stinge la decesul uzufructuarului.Dvs. veti prelua imobilul cu aceasta rezerva a dreptului de uzufruct al carui titular este bunica vanzatoarei.Uzufructuarul insa poate sa renunte la dreptul sau, astfel incat sa cumparati imobilul fara vreo sarcina.
va rog sa mai imi spuneti care este forma cea mai sigura prin care uzufructarul poate sa renunte definitiv la dreptul sau de uzufruct? prin declaratie la notar sau cum anume? pot rudele sa mai atace ceva dupa ce incheiem contractul si uzufructarul renunta la dreptul sau? nu vrem sa ne bagam in incurcaturi, mai bine renuntam daca lucrurile nu sunt clare. multumesc.
Uzufructuarul poate sa dea o declaratie scrisa in fata unui notar public precum ca renunta la dreptul sau. Normal , daca intre dvs. si vanzator va avea loc o vanzare cu respectarea conditiilor legale, respectiv, plata pretului , care nu trebuie sa fie unul derizoriu, in forma autentica, etc., aceasta operatiune va confera certitudini in privinta faptului ca nu veti suferi tulburari in exercitarea dreptului de proprietate.

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Problema cu drept uzufruct laura1016 laura1016 Buna ziua, Deci : drept de Uzufruct facut pe intreg imobilulul , adica 100% ; prin document de mostenitor , la uzufructar vine 25% din proprietatea nuda ... (vezi toată discuția)
Drepturile proprietarilor de nul craciunescu_1981 craciunescu_1981 Buna ziua. Din anul 1998 bunicii mei mi-au facut un cvc cu uzufruct pentru apartamentul lor. Stiu ca sunt proprietar de nul pana la moartea lor dar totusi am ... (vezi toată discuția)