avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere... mediere... Raspunde cineva utilizatorilor?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere... mediere... Raspunde cineva utilizatorilor?

Constat ca se “dezvolta” discutiile legate strict de mediere si mediatorii se inghesuie sa laude “noua procedura” dar cand un utilizator intreaba ceva concret: “mediere in inselaciune” – ca exemplu – subiectul ramane fara raspuns zile la rand…

Asadar: mediatorul ce rol are, de fapt? Daca pe forum nu se ofera un sfat – un “punct de pornire” pentru utilizatorii interesati de aceasta “procedura” – ce e, de fapt, mediatorul? Mai corect: ce stie sa raspunda un mediator la anumite intrebari?

Un exemplu de intrebare fara raspuns gasiti (si) aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

(urmeaza sa “mut” subiectul la Drept penal… sa raspunda avocatii) :sorry:

In alta ordine (sau dezordine) de idei: nu prea am vazut interventia mediatorilor in alte sectiuni ale forumului… macar pentru a… promova necesitatea medierii…

Ma corectati – sunt convinsa – in caz ca gresesc… :)
Este o meserie aflata la inceputuri,iar inceputurile sunt intotdeauna timide,chiar daca pe forum cred eu ca exista mediatori cu reale posibilitati,precum dl.Dediu ,d-na Lisman,sunt colegi de forum care sunt si avocati si mediatori.
Sa ma ierte cei carora nu le-am amintit numele,dar carora le port acelasi respect.
Eu cred in valoarea si in profesionalismul tuturor acestora si interventiilor dlor.vor aparea cat de curand
Departe de mine gandul de a contesta profesionalismul cuiva...

Deschizand acest subiect am vrut sa accentuez ideea ca medierea poate fi "promovata" prin interventia mediatorilor - mai ales (sau macar) in acele subiecte care se refera tocmai la aceasta (la posibilitatea - sau imposibilitatea - medierii in anumite cauze).
:bow:
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Octombrie 2010
trope_doi, utilizator
Am raspuns trope_doi la subiectul postat de tine.
Problema e cu totul si cu totul alta... eu si ca mine multi altii nu am timp sa caut subiectele referitoare la mediere....in schimb daca mai gasesti astfel de subiecte....e bine sa ne anunti si pe noi....doar vrei trafic nu?
Mda... :( Unde dai si unde creste cucuiul... :)


Chiar n-am treaba cu traficul in site… Subiectul l-am initiat avand in minte discutiile interminabile – as zice – care s-au desfasurat in forumul “Cazuri, discutii supuse medierii… comunitatii avocatnet” (e drept) – ceea ce poate fi diferit de mediere in “intelesul” legii, dar daca tot s-au purtat aici cele mai multe discuti…

In acele discutii unii sustineau ca medierea e utila potentialilor justitiabili altii sustineau contrariul dar nimeni nu “se avanta” sa scrie despre o posibila solutie prin mediere in cadrul celorlalte forumuri – mai ales in cele de drept civil… Altfel spus “cunoscatorii” discutau intre ei despre utilitatea medierii dar nimeni nu intreaba un potential justitiabil daca nu i s-ar parea convenabila o intelegere in fatza mediatorului.

Unii dintre cei care au scris aici despre utilitatea medierii scriu si in alte forumuri dar nu pomenesc nimic despre posibilitatea medierii – adica, desi o considera perfecta nu o promoveaza… E mai mult decat posibil ca multi dintre utilizatorii care au diverse probleme juridice sa nu aiba idee despre existenta medierii iar daca sunt convinsi ca este mai ieftin si mai rapida rezolvarea problemei lor prin mediere nu vad de ce nu ar alege-o…

La “promovarea” medierii ma gandeam cand am intrebat de ce mediatorii nu raspund acelor utilizatori care intreaba (uneori) strict despre mediere. Ceea ce – gandind acum – poate nu e tocmai corect… Subiectele in cauza - care au asteptat mult timp raspuns (desi mediatorii erau in plina polemica in sectiunea aceasta) - se refereau strict la mediere... (le mai gasiti si acum postate), pe paginile 2, 3...

Medierea se “potriveste” in cam toate cauzele civile… deci nu stiu cat de multe subiecte pot gasi in plus fatza de cineva care citeste doar titlul subiectelor postate in forumurile respective. Cand am gasit ceva unde credeam ca s-ar potrivi (mai ales daca utilizatorul scria despre “intelegerea intre parti” ) am scris…Unele s-au potrivit, altele nu…

Apoi, fiind intre cei care nu considera “benefica” medierea ca fiind obligatorie… trebuie sa stau cuminte…
Avand in vedere ca sunt avocat dar si MEDIATOR va pot raspunde in deplina cunostinta de cauza, desi sunt colegi care au raspuns deja. Ma simt datoare sa mai fac unele precizari.
Am raspuns deja la o serie de subiecte legate de mediere si aplicabilitatea ei, dar nu putem povesti pe forum cum se desfasoara o mediere. Dupa cum s-a afirmat si de catre colegi, se pot media multe conflicte, atat din cele care nu au ajuns inca in instanta, cat si dintre cele aflate deja pe rolul instantelor. Procedurile se invata in cadrul cursurilor. Noi ce putem face, decat sa aducem la cunostinta utilizatorilor ca exista si aceasta varianta? Dar nu le putem spune cum se desfasoara medierea. Medierea nu se "potriveste" ci se APLICA in cauzele civile, comerciale, de dreptul familiei, asigurari etc si anumite cauze penale. Daca cititi legea veti vedea exact. Pe de alta parte medierea nu este obligatorie, dar multi o exclud din start din motive mai mult sau mai putin personale. Nu stiu ce vreti sa spuneti cu " nimeni nu intreaba un potential justitiabil daca nu i s-ar parea convenabila o intelegere in fata mediatorului".Noi nu tragem pe nimeni de maneca sa vina la mediere. Noi aratam care sunt avantajele si cine intelege si se prezinta la mediere sau cel putin la o informare despre mediere, care este facuta gratis, va intelege si va apela pentru orice problema. Si ca sa mai spun in cateva cuvinte ce este medierea....este o procedura de stingere a unui conflict intre doua sau mai mule parti prin intermediul unei terte persoane autorizate =mediator, in condiii de impartialitate, confidentialitate si neutralitate. Mediatorul nu da solutii, nu judeca. El doar asista partile si, folosind anumite proceduri le ajuta sa ajunga la un acord convenabil pentru ambele parti, astfel incat rezultatul medierii va fi: castig-castig, spre deosebire de instanta unde rezultatul este : pierdere-castig. Celelalte avantaje sunt: rapiditate, costuri mai mici, desfasurarea sedintei intr-un cadru linistit, fara zeci de persoane in jur si fara a fi presati de timp. Ma opresc aici deoarece orice altceva poate fi aflat prin intrebari concrete sau citirea legii nr. 192/2006 cu modificarile ulterioare.

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)
Promovarea medierii – o problema a sistemului sau a profesionistului ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Dupa mai multi ani in care medierea se prezinta drept o profesie de viitor si nu una de actualitate, fiecare dintre noi ne dorim ca medierea sa fie cu ... (vezi toată discuția)