avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere... mediere... Raspunde cineva utilizatorilor?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere... mediere... Raspunde cineva utilizatorilor?

Constat ca se “dezvolta” discutiile legate strict de mediere si mediatorii se inghesuie sa laude “noua procedura” dar cand un utilizator intreaba ceva concret: “mediere in inselaciune” – ca exemplu – subiectul ramane fara raspuns zile la rand…

Asadar: mediatorul ce rol are, de fapt? Daca pe forum nu se ofera un sfat – un “punct de pornire” pentru utilizatorii interesati de aceasta “procedura” – ce e, de fapt, mediatorul? Mai corect: ce stie sa raspunda un mediator la anumite intrebari?

Un exemplu de intrebare fara raspuns gasiti (si) aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

(urmeaza sa “mut” subiectul la Drept penal… sa raspunda avocatii) :sorry:

In alta ordine (sau dezordine) de idei: nu prea am vazut interventia mediatorilor in alte sectiuni ale forumului… macar pentru a… promova necesitatea medierii…

Ma corectati – sunt convinsa – in caz ca gresesc… :)
Discutia de aici a ajuns sa se refere, in principal, la subiectul initiat de honeyaurelia, subiect unde – asa se intelege – clientul nu avea anumite acte, adica, nu era dezbatuta succesiunea...

Nu e corect – si dna Ciorobea are dreptate - ca un mediator sa medieze un acord care are ca obiect succesiunea. Declaratia de renuntare la mostenire (si / sau altele) a unui succesor nu poate fi facuta decat in fatza notarului sau in instanta. In instanta numai dupa ce se face dovada ”procedurii prealabile” in fatza notarului.

A se vedea art 109 c.p.civila, asa cum a fost modificat prin L. 202/2010 (mica reforma):
( ... ) La sesizarea instantei cu dezbaterea procedurii succesorale reclamantul va depune o incheiere emisa de notarul public cu privire la verificarea evidentelor succesorale prevazute de Codul civil si de lege. In acest caz neindeplinirea procedurii prealabile poate fi invocata nu numai de catre parat, ci si de catre instanta, din oficiu.

Din acest motiv e probabil ca doamna in cauza a intampinat probleme. Clientii dansei – cred – au crezut ca se pot intelege asupra mostenirii fara sa treaca pe la notar sau pe la instanta. Chiar si cu cererea depusa la instanta si tot nu pot sa se inteleaga asupra mostenirii fara indeplinirea conditiilor impuse prin lege. Iar daca tot sunt in instanta pentru dezbaterea mostenirii se pot intelege direct acolo si se se va consemna in hotararea ce va fi data.

Poate vine doamna honeyaurelia cu ceva amanunte privind aspectele asupra carora doreau clientii sa incheie acordul. Pentru ca face referiri la succesiune, dar nu explica clar ce si de ce...
Ultima modificare: Miercuri, 20 Aprilie 2011
trope_doi, utilizator
Pai oricum ar fi... doamna in cauza nu avea de ce sa intampine probleme... In cazul in care a fost investita cu solutionarea unui conflict de natura impartelii succesorale iar partile s-au inteles cu privire la iesirea din indiviziune, acordul de mediere va cuprinde partajul voluntar in forna scrisa care face probatiunea impartelii si dovada dreptului de proprietate exclusiv al fiecarui coindivizar!
Mai mult, daca instanta constata ca intre parti a intervenit un act de imparteala voluntara, cererea de partaj judiciar se va respinge ca inadmisibila!
Cum medierea se poate face numai pentru drepturile de care partile pot dispune si numai in limitele si cu respectarea normelor imperative (patrimoniul succesoral se produce de drept din momentul deschiderii mostenirii iar renuntarea la mostenire este un act juridic unilateral solemn), nu vad ce altceva ar putea insemna mediere in succesiune!!!
trope_doi a scris:

Ideea subiectului initiat mi s-a parut simplu de inteles: mediatorii acceseaza numai sectiunile unde este vorba – strict – despre mediere, ceea ce nu le aduce “vizibilitate” in forum...

Ce imi imaginam – in naivitatatea-mi recunoscuta? Ca mediatorii vor interveni in discutii precum cele despre partaj intre soti (si nu numai), in discutii despre drept de vizitare minor si in multe alte cauze in care medierea ar fi o solutie si mai ieftina si mai rapida.

Ca ex: vrem sa divortam, sa facem partaj, sa stabilim un drept de vizitare pentru parintele care nu va avea minorul in incredintare.
Exista raspunsul avocatilor – procedura fiind cunoscuta, despre “taxarea la valoare” pentru partaj se stie etc. Aici ar putea interveni mediatorul care sa explice beneficiile unei… tranzactii incheiate la mediator si prezentarea acesteia instantei – care va lua nota si va dispune – poate chiar la prima infatisare – desfacerea casatoriei conform intelegerii dintre parti.
Sunt multi (in forum) aceia care isi exprima dorinta sa divorteze “de comun acord” si se inteleg la partaj… Ar fi foarte rau daca li s-ar arata eventuale avantaje ale medierii? Poate ei nu vor dori, dar mai citesc si altii…
Zic si eu...


Desi ultimul mesaj al acestui topic a fost scris in urma cu mai bine de doua saptamani, nu pot sa nu vin si eu, oricat de tarziu vi s-ar parea, cu un raspuns la initiativa lui trope_doi pe care o consider laudabila si in beneficiul medierii, al celor ce ar putea apela la aceasta procedura si, nu in ultimul rand, in beneficiul chiar al mediatorilor.

Desi sunt unul din mediatorii care tocmai topicurile din civil le urmareste pentru a promova medierea si avantajele acesteia, sunt nevoita sa-i dau dreptate lui trope_doi pentru afirmatiile de mai sus. De asemenea, sunt intru totul de acord cu punctul de vedere al administratorului forumului, Alin Popescu, de aici: www.avocatnet.ro/content/for... .

Sunt unul din mediatorii care a incercat sa anime un forum dedicat in exclusivitate medierii. Aceeasi lipsa de implicare si doar dorinta de promovare proprie am perceput-o si eu.

Mediatorul, la inceput de drum, este nevoit ca mai intai sa se gandeasca la prezent, fara sa realizeze ca o investitie in promovare i-ar asigura ziua de maine.

Trebuie sa recunosc faptul ca mai vem de lucrat. De la noi se asteapta mult, desi suntem la inceput.

Deseori, intervenind in topicurile privitoare la partaj, divort, succesiuni, chiar si insolventa ori executare silita (in masura timpului disponibil) am senzatia de monolog. Si eu cred ca mediatorii trebuie sa fie mai vizibili si sa ofere informatii utile insa, fiind vorba de o noua profesie, lucrurile nu s-au asezat suficient de bine pe fagas.

De aceea, le suntem recunoscatori tuturor celor ce doresc promovarea acestei institutii, spre binele cetateanului, al mediatorului și, implicit, al societatii in ansamblu.

Totodata, doresc sa cer o oarecare ingaduinta fata de lipsa de pregatire juridica a unor colegi, dealtfel buni mediatori, din partea colegilor de forum cu pregatire juridica si sa-i rugăm să ne devina parteneri in acest dialog, spre binele justitiabilului, pe care cu totii il urmarim, cu atat mai mult cu cat, din perspectiva legii, si avocatul cunoaste, sau trebuie sa cunoasca legea medierii si sa ofere utilizatorilor, raspunsurile nu din perspectiva avocatului, nu a mediatorului ci din perspectiva beneficiilor utilizatorului.

In alta ordine de idei, permiteti-mi sa observ, cu bucurie, faptul ca multi avocati din cei ce au intervenit in topicurile in care a fost adusa in discutie medierea cunosc foarte bine principiile medierii, cunosc prevederile legii si, in plus, am constatat ca au chiar abilitati de mediator si pe care doresc sa-i felicit. Toti acestia ar putea oferi informatii pertinente despre mediere, desigur, fara ca mediatorii sa astepte ca acestia sa faca totul, in locul lor.

Oricum, pentru a termina mesajul intr-o nota optimista, din dorinta de a arata ca lucrurile functioneaza si in mediere, pot sa va spun ca de anul acesta, mai exact din februarie, in medie, am incheiat 4 contracte de mediere pe luna.
Dintre acestea, aproape jumatate au fost cu privire la dimensionarea programului de legaturi personale dintre parinte si copil (celebrul program de vizitare), o succesiune, un partaj (in urma divortului), o plangere penala, o anulare antecontract de vz-cump., o reziliere contract de intretinere si restul, divort cu incredintare minori, divort cu sau fara partaj).

Si, toate acestea, in urma unei activitati sustinute de promovare. Ca atare, investiti in promovare, cel putin timp, daca alte resurse nu exista, si veti vedea sigur rezultate benefice.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia curtii constitutionale privind etapa informarii obligatorii despre avantajele medierii CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT Ce parere au distinsii colegi mediatori despre decizia Curtii Constitutionale de azi privind neconstitutionalitatea unor artic din legea 192/2006?:oops: (vezi toată discuția)
Ce spun judecatorii si avocatii despre medierea conflictelor tatu  tudor  2007 tatu tudor 2007 Vizionare placuta Click pentru a vedea: http://www.tv-net.ro/Video-Medierea-alternativa-pentru-solutionarea-conflictelor+681 (vezi toată discuția)
Promovarea medierii – o problema a sistemului sau a profesionistului ? Mediator_Bucuresti Mediator_Bucuresti Dupa mai multi ani in care medierea se prezinta drept o profesie de viitor si nu una de actualitate, fiecare dintre noi ne dorim ca medierea sa fie cu ... (vezi toată discuția)