trope_doi a scris:
Ideea subiectului initiat mi s-a parut simplu de inteles: mediatorii acceseaza numai sectiunile unde este vorba – strict – despre mediere, ceea ce nu le aduce “vizibilitate” in forum...
Ce imi imaginam – in naivitatatea-mi recunoscuta? Ca mediatorii vor interveni in discutii precum cele despre partaj intre soti (si nu numai), in discutii despre drept de vizitare minor si in multe alte cauze in care medierea ar fi o solutie si mai ieftina si mai rapida.
Ca ex: vrem sa divortam, sa facem partaj, sa stabilim un drept de vizitare pentru parintele care nu va avea minorul in incredintare.
Exista raspunsul avocatilor – procedura fiind cunoscuta, despre “taxarea la valoare” pentru partaj se stie etc. Aici ar putea interveni mediatorul care sa explice beneficiile unei… tranzactii incheiate la mediator si prezentarea acesteia instantei – care va lua nota si va dispune – poate chiar la prima infatisare – desfacerea casatoriei conform intelegerii dintre parti.
Sunt multi (in forum) aceia care isi exprima dorinta sa divorteze “de comun acord” si se inteleg la partaj… Ar fi foarte rau daca li s-ar arata eventuale avantaje ale medierii? Poate ei nu vor dori, dar mai citesc si altii…
Zic si eu...
Desi ultimul mesaj al acestui topic a fost scris in urma cu mai bine de doua saptamani, nu pot sa nu vin si eu, oricat de tarziu vi s-ar parea, cu un raspuns la initiativa lui
trope_doi pe care o consider laudabila si in beneficiul medierii, al celor ce ar putea apela la aceasta procedura si, nu in ultimul rand, in beneficiul chiar al mediatorilor.
Desi sunt unul din mediatorii care tocmai topicurile din civil le urmareste pentru a promova medierea si avantajele acesteia, sunt nevoita sa-i dau dreptate lui
trope_doi pentru afirmatiile de mai sus. De asemenea, sunt intru totul de acord cu punctul de vedere al administratorului forumului, Alin Popescu, de aici:
www.avocatnet.ro/content/for... .
Sunt unul din mediatorii care a incercat sa anime un forum dedicat in exclusivitate medierii. Aceeasi lipsa de implicare si doar dorinta de promovare proprie am perceput-o si eu.
Mediatorul, la inceput de drum, este nevoit ca mai intai sa se gandeasca la prezent, fara sa realizeze ca o investitie in promovare i-ar asigura ziua de maine.
Trebuie sa recunosc faptul ca mai vem de lucrat. De la noi se asteapta mult, desi suntem la inceput.
Deseori, intervenind in topicurile privitoare la partaj, divort, succesiuni, chiar si insolventa ori executare silita (in masura timpului disponibil) am senzatia de monolog. Si eu cred ca mediatorii trebuie sa fie mai vizibili si sa ofere informatii utile insa, fiind vorba de o noua profesie, lucrurile nu s-au asezat suficient de bine pe fagas.
De aceea, le suntem recunoscatori tuturor celor ce doresc promovarea acestei institutii, spre binele cetateanului, al mediatorului și, implicit, al societatii in ansamblu.
Totodata, doresc sa cer o oarecare ingaduinta fata de lipsa de pregatire juridica a unor colegi, dealtfel buni mediatori, din partea colegilor de forum cu pregatire juridica si sa-i rugăm să ne devina parteneri in acest dialog, spre binele justitiabilului, pe care cu totii il urmarim, cu atat mai mult cu cat, din perspectiva legii, si avocatul cunoaste, sau trebuie sa cunoasca legea medierii si sa ofere utilizatorilor, raspunsurile nu din perspectiva avocatului, nu a mediatorului ci din perspectiva beneficiilor utilizatorului.
In alta ordine de idei, permiteti-mi sa observ, cu bucurie, faptul ca multi avocati din cei ce au intervenit in topicurile in care a fost adusa in discutie medierea cunosc foarte bine principiile medierii, cunosc prevederile legii si, in plus, am constatat ca au chiar abilitati de mediator si pe care doresc sa-i felicit. Toti acestia ar putea oferi informatii pertinente despre mediere, desigur, fara ca mediatorii sa astepte ca acestia sa faca totul, in locul lor.
Oricum, pentru a termina mesajul intr-o nota optimista, din dorinta de a arata ca lucrurile functioneaza si in mediere, pot sa va spun ca de anul acesta, mai exact din februarie, in medie, am incheiat 4 contracte de mediere pe luna.
Dintre acestea, aproape jumatate au fost cu privire la dimensionarea programului de legaturi personale dintre parinte si copil (celebrul program de vizitare), o succesiune, un partaj (in urma divortului), o plangere penala, o anulare antecontract de vz-cump., o reziliere contract de intretinere si restul, divort cu incredintare minori, divort cu sau fara partaj).
Si, toate acestea, in urma unei activitati sustinute de promovare. Ca atare, investiti in promovare, cel putin timp, daca alte resurse nu exista, si veti vedea sigur rezultate benefice.