Mama poseda o casa si un teren viran. Ce e de facut pentru a intra in posesia lor, eu fiind singura mostenitoare, sa astept decesul mamei pentru succesiune sau poate sa-mi faca o donatie sau un testament in momentul de fata .Problema mea sunt banii deoarece nu stiu cat m-ar costa o succesiune si daca printr-un act de donatie sau testament se plateste mai putin decat un act de succesiune
Daca doriti sa deveniti acum, inainte de moartea mamei, proprietar, vanzare-cumparare sau donatie, ale caror costuri le puteti afla de la notar, dar sunt sensibil asemanatoare. Daca aveti rabdare pana la moartea mamei, testament intocmit acum- dar d-voastra veti deveni proprietar dupa decesul testatorului- costurile sunt mici, dar tot notarul va poate lamuri; dezbaterea succesiunii se va efectua si in cazul existentei un testament- costurile nu le cunosc, tot notarul este cel mai indicat sa va raspunda.
avocat Cristina Popescu
Dezbaterea succesiunii e mai ieftina decat donatia/vanzarea-cumpararea.
Daca sunteti unica mostenitoare nu e nevoie sa va faca nici testament, veti mosteni legal totul.
Sa aveti grija sa dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la deschiderea ei ( data decesului) sa nu platiti si impozit.
taxele notariale pt donatie si vanzare-cumparare sunt relativ la fel.ca sa evitati taxele mama dvs poate sa va faca testament.dar proprietar veti deveni dupa decesul mamei dvs daca va va face testament.