avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credite bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credite bancare

Am 2 credite: unul de nevoi personale in valoare de 10000 pe 10 ani si unul ipotecare de 28000 pe 40 ani ambele in euro si ambele variabile. La cel de nevoi dobanda este de 10% mi se pare exagerat. In prezent platesc pt cel de nevoi 170 si pt cel ipotecar 220. Am incercat sa le refinantez si sa le impreun si la aceesi banca Raiffeisen si mi s-a spus ca imi scad 15 ani deci as fi ramas cu 25 de ani pt ambele si cu o rata de 270 pe luna. Am fost foarte incantati, dar cica piedica noastra au fost evaluatorii care nu au avut cum sa evalueze apartamentul la valoarea de care aveau nevoie sa ne aprode refinatarea. Pt un credit de 37000 aprox ei cica trebuiau sa il evalueze undeva la 60000 de euro si l-au evaluat la 34000 euro. Am zis mai daca pot sa platesc la ora actuala cu eforturi (pt ca salariile nu mai sunt cele de anul trecut ) logic ca pot plati la fel de bine si 270 de euro pe luna. Deci as vrea sa stiu ce as putea sa fac. In primul rand am auzit ca ar fi o lege care ii obliga la creditele variabile sa scada dobanda de la 10% la 3% (precizez ca doar am auzit) As vrea sa stiu daca este adevarat care este aceea sau ce altceva as putea sa fac

Va rog astept un raspuns urgent,
Avramut Loredana
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 14:40, 4 Octombrie 2010
Stimata doamna,
Exista OUG 50, care poate veni in ajutorul dumneavoastra.
Aceasta ordonanta obliga bancile sa alinieze contractele dupa normele europene. Pe scurt acest lucru presupune:
- inlocuirea dobanzii de referinta a bancii cu indicele european de referinta LIBOR, in cazul dobanzilor variabile.
- eliminarea unor comisioane, cum ar fi comisionul de risc s.a.m.d. Singurul comision legal este cel de administrare. Iar cel de rambursare a fost micsorat.

Ce trebuie sa faceti. Sa cititi cu foarte mare atentie contractele de credit pe care le aveti in desfasurare, sa vedeti ce fel de dobanda si comisioane aveti. Intr-o situatie favorabila ratele pot sa va scada chiar foarte mult.

Ce ati auzit dumneavoastra cu scaderea dobanzii de la 10 la 3% e tocmai alinierea la OUG 50.
Sa va dau exemplul meu.
Contract de credit in lei:
in 2008, la contractare aveam dobanda 9,9% pe an, formata din dobanda de referinta a bancii + o marja fixa de 2,95%
in prezent dobanda este pe undeva la 17%, dat fiind faptul ca dobanda de referinta a bancii a crescut f mult(si nejustificat).
Insa, conform ordonantei, banca este obligata sa inlocuiasca aceasta componenta variabila din dobanda, "dobanda de referinta a bancii" cu ROBOR. Deci in loc de 17% dobanda, va trebui sa am cca 7 % + 2,95 marja, adica vreo 10%.
In plus aveam si un comision de risc lunar de 33 lei pe care nu mai trebuie sa-l platesc. In concluzie fata OUG 50, face ca fata de luna anterioara sa platesc rata cca 200 lei, in loc de 280( -7% dobanda, - 33 lei comision).
Eu v-am expus cum trebuie sa fei situatia. Din pacate bancile nu vor sa respecte legea si ma vad sa dau in judecata banca, la fel ca alti mii de clienti. oricum insa asta e alta poveste.


Ps.
1. Cazul meu e unul particular, insa in care se regasesc foarte multi. S-ar putea sa fie similar cu al dumneavoastra, sau nu. Cititi contractele si clarificati situatia.
2. La creditele in valuta e foarte posibil sa scada dobanda de la 10% la 3. Vedeti cazul Marian Toma care deja a dat banca in jnudecata si a castigat.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
grandanat, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Invitatie la banca - semnare act aditional credit imobiliar cami_v cami_v Buna ziua, Am primit de curand invitatia de a merge la banca pentru a semna un act aditional la un contract de credit imobiliar cu urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Creditele ipotecare in franci eli7526 eli7526 Buna seara.Ma numesc Elena I. si ca majoritatea romanilor cu credite ,stau si imi storc mintea-ce naiba e de facut?Am facut 2 credite in 2007 ,unul ipotecar si ... (vezi toată discuția)
Probleme cu banca--politist pepenasul pepenasul In anul 2007, am luat un credit ipotecar de la Banca pe o perioada de 20 ani. Dobanda in primul an fiind fixa si ulterior variabila. Pana in anul 2010 am ... (vezi toată discuția)