avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie intretinere din partea sotului - Pensionari
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie intretinere din partea sotului - Pensionari

Buna ziua,

Bunicul meu (80 ani) are pensie pe cand bunica mea (70 ani) nu(a fost casnica o viata intreaga), si nu primeste nici un ban pentru a intretine casa si pentru a isi cumpara medicamente.
In acest moment ei dorm separati si atunci cand se intalnesc, rare sunt ocaziile cand nu se cearta.Mentionez ca nu sunt divortati ci traiesc in aceasi casa, in camere separate.
Intrebarea mea este daca bunica mea are dreptul sa ceara o pensie de intretinere din partea bunicului si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a o dobandi?As dori sa aflu cum pot sa o ajut pe bunica mea sa faca demersurile legale pentru a primi o pensie de intretinere.
Bunicul ne ameninta pe noi, nepotii si fii, ca ne interzice sa le mai calcam curtea si ca o sa obtina ordin judecatoresc pentru a nu ne apropia de ei, este posibil?
In cazul in care se va ajunge la divort, bunica mea are vreun drept?
Nu vreau sa para prea deplasata aceasta intrebare, dar in cazul decesului bunicului, ea mai are dreptul la pensie de ... intretinere? urmas?
Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi pentru a ne ajuta sa obtinem o pensie bunicii mele. Nu poate fi vorba de vreo reconciliere intre ei, deoarece acest conflict dureaza de prea mult timp si se pare ca tinde sa escaladeze.
Va multumesc anticipat pentru sfaturile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 10:09, 4 Octombrie 2010
Buna seara !
Bunica nu are dreptul la pensie de intretinere pe timpul vietii bunicului , va avea drept la pensie de urmas dupa decesul sotului ...
In caz de divort bunica va avea dreptul la jumatate din bunurile comune ..nu si la pensie ...
asgard a scris:
In cazul in care se va ajunge la divort, bunica mea are vreun drept?
Nu vreau sa para prea deplasata aceasta intrebare, dar in cazul decesului bunicului, ea mai are dreptul la pensie de ... intretinere? urmas?

In cazul decesului bunicului, bunica dvs. are dreptul sa beneficieze de pensie de urmas. Atentie, are dreptul la aceasta categorie de pensie numai daca nu divorteaza. Legea nr. 19/2000 prevede foarte clar ca are dreptul la pensie de urmas sotul supravietuitor.
Exista o dispozitie in codul familiei, chiar doua si anume:
-sotii pana la desfacerea casatoriei isi datoreaza intretinere si
-sotul divortat are dreptul al intretinere , daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei.
Nu cunosc care este situatia sanatatii bunicii dvs. insa inteleg ca are nevoie de medicatie , deci exista anumite afectiuni survenite deci in timpul casatoriei.
Astfel, avand in vedere aceste dispozitii legale-se poate promova o actiune stabilire pensie in favoarea bunicii dvs. motivat de varsta inaintata a acesteia , de afectiunile de care sufera si de faptul ca sotii sunt obligati reciproc la intretinere.
Acum depinde pentru ce varianta optati- pensie in timpul casatoriei ori dupa desfacerea ei( in principiu as merge pe divort si pensie dar ramane de analizat situatia.)
Contactati avocat pentru a studia actele pe care le detineti.
Avand in vedere varsta inaintata a celor doi, nu ar fi mai simplu ca dv (fii si nepotii) sa o ajutati pe bunica in sensul de a-i asigura acesteia o suma lunara din care sa se intretina?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort fara minori irk irk in cazul in care sotul doreste desfacerea casatoriei dupa o perioada de 40 ani ,dar pe parcursul casniciei, din cauza batailor si a violentei asupra sotiei ... (vezi toată discuția)
Divort,obligatii sau nu fata de sotul/sotia cu depresie. vasi49 vasi49 in caz de divort partenerul bolnav de depresie (imbolnavit in timpul casniciei)beneficiaza de ajutorul financiar al celui care divorteaza?daca da conform carei ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere dupa divort b79mirela b79mirela Buna ziua, As vrea sa intreb daca stie cineva vreo lege prin care sotul este obligat sa intretina sotia, dupa divort, daca aceasta este somera. Metinonez ca ... (vezi toată discuția)