avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Dana din pacate asta e sistemul. Multi au fost/sunt inca in necunostinta de cauza sau au ignorat pur si simplu legea, indiferent de nivelul studiilor. Eu unul am primit notificare abia anul asta de la finante "Trebuie sa va asigurati la pensii ". Pina anul trecut nici cei de la sanatate nici cei de la pensii nu aveau acces la baza de date de la Finante; ca urmare nu stiau cine e obligat sa se asigure la pensii/sanatate avand venituri ca PFA/AF/II/IF ...
Atentie la sanatate, tot ce se poate sa primeasca si de acolo o "bonificatie" daca nu au platit contributia la sanatate!
Sanatatea au platit-o pentru ca stiau ca nu pot beneficia de medicamente, consultatii etc dar de pensie chiar nu au stiut.....Eu sper sa rezolve cumva situatia macar sa scape de 2005-2006 cand nu se incadrau cu siguranta pentru a contribuii la pensii si ulterior ramane de vazut......
O seara frumoasa si inca o data va multumesc pentru ajutorul acordat.
am fost la casa judeteana de pensii teleorman si m-am interesat de cat am de plata sau daca sunt obligat sa platesc , eu avand IF...
intreband acolo daca sunt obligat sa platesc au spus ca nu , dar in momentul in care am spus ca am firma au zis k trebuie sa vin cu deciziile de impunere pe 2010 si 2011 si daca sunt incadrat la o norma de venit de sub 8000 lei anual nu este obligatoriu....
dar eu avand 8000 pe 2010 si 9000 pe 2011 ma incadrez la platitori...
ce nu am intrebat si nu sunt eu edificat este daca respectivele norme de venit sa fie per persoana sau totala...
am vorbit cu cineva si mi-a spus ca se imparte norma pe mebrii asociati si nu mai este obligatoriu...
in IF pe anul 2010 am avut si un pensionar pe caz de boala , dar evident k nu am spus.......
ce ma framanta pe mine ? daca pe 2010 pot plati la cotizatia de atunci si ce se va intampla cand vor vedea ca a fost si un pensionar asociat , chiar daca a avut doar 10% din venituri...
se poate sa fii pfa si pensionar anticipat in acelasi timp.
astept un raspuns urgent, deoarece pe un forum de pfa mi s-a spus ca da, dar sa nu depasesti 8000 de lei pe an venit, dar cand am sunat la casa pensiei mi s-a spus ca asa ceva e incompatibil. multumesc.
Raspuns CNPAS la intrebare:
SUNT PENSIONAR DE INVALIDITATE MILITAR GR.II FARA REVIZUIRE SI PENSIONAR DE INVALIDITATE CIVIL GR.III CU REVIZUIRE ANUALA. INTREBARE. POT DETINE CONFORM LEGII SI FUNCTIA DE ADMINISTRATOR INTRO SOCIETATE COMERCIALA CU RASPUNDERE LIMITATA UNDE SUNT ACTIONAR UNIC? VA MULTUMESC
La data de 1 ianuarie 2011, pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurǎri sociale, inclusiv categoriile de pensii prevǎzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor mǎsuri in domeniul pensiilor, devin pensii in intelesul Legii nr. 263/2010.
Referitor la pensia dvs. de invaliditate gradul II:
Conform art. 114 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendǎ incepand cu luna urmǎtoare celei in care pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul I sau II, se regǎseste in una dintre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I, II sau IV, cu exceptia consilierilor locali sau judeteni.
Termenul de „situatii prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. IV? se referǎ atat la calitatea pe care o au persoanele respective (exemplu: administrator cu contract de administrare), cat si la conditia de realizare a venitului (un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurǎrilor sociale de stat).
In consecintǎ, plata pensiei de invaliditate gradul II nu se suspendǎ in momentul in care veti dobandi calitatea de admnistrator cu contract de administrare, iar venitul anual pe care il realizati nu depǎseste plafonul prevǎzut de lege, respectiv 8088 lei.
Referitor la pensia dvs. de invaliditate gradul III:
Conform art. 114 alin.(1) lit. f) din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, in sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendǎ incepand cu luna urmǎtoare celei in care pensionarul de invaliditate, incadrat in gradul III, se regǎseste in una dintre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I sau II, depǎsind jumǎtate din programul normal de lucru al locului de muncǎ respectiv.
In concluzie, intrucat calitatea de administrator cu contract de administrare nu se regǎseste printre situatiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. I sau II din Legea nr. 263/2010, cu modificǎrile si completǎrile ulterioare, nu vǎ aflati in situatia de a vǎ fi suspendatǎ pensia de invaliditate gradul III.
Raspunsul il gasiti aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
George David, Contabil

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)