avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
dana, din pacate legea pensiilor prevedea obligativitatea asigurarii in sistemul public de pensii:

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
...
c) membri ai asociaţiei familiale;

Art. 6^1 – (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
Intr-un caz fericit ii lasa sa-si puna ce venit asigurat vor ei pentru 2008-2010 (putin probabil dar depinde cum aplica legea functionarul de la pensii). In versiunea nefericita pentru 2008-2010 sunt obligati sa plateasca la ultimul venit minim asigurat 318 RON / luna.
In mod normal ar trebui sa se aplice DOAR pentru 2006-2010, anul 2005 a fost prescris.
Suma totala ar fi undeva in jur de 12.000 RON - contributii + penalitati
Contributia de asigurari sociale este datorata conform prevederilor art. 5, pct. IV, litera c) din Legea pensiilor nr. 19/2000, de catre membri ai asociatiei familiale, lege care s-a aplicat pana la data de 01.01.2011. Sumele datorate se pot urmari pentru incasare inlauntrul termenul de prescriptie de 5 ani conform Codului de procedura fiscala.
Va multumesc frumos d-nul Popu. Am citit si eu legea si mi-am dat seama ca sunt obligati sa plateasca iar calculul pe care l-ati facut este corect. Li s-a comunicat ca trebuie sa plateasca 12000 el si 12000 sotia. Problema este urmatoarea...am vazut ca in vechea lege se specifica ca exista obligativitatea platii contributiei doar daca venitul este aproximativ cat 3 salarii medii pe economie. Dar daca ei au avut mai putin si nu se incadrau in aceasta prevedere??? Au dreptul sa-i oblige sa plateasca retroactiv pentru ca au dat acum o lege noua in care s-a scos aceasta prevedere??
Oamenii astia nu au clar de unde sa plateasca aceasta contributie deci ce se poate intampla in cel mai rau caz? Multumesc frumos.
Dana, pragul ala de 3 salarii medii pe economie a fost valabil cred doar pentru 2005 si 2006, din 2007 s-a scos parca si erai obligat sa cotizezi indiferent de venit. Daca au avut venit mic in 2005/2006 s-ar putea sa fie scutiti pentru 2005, 2006 dar pentru asta ar trebui sa mearga cu deciziile de impunere de pe anii 2005/2006 la pensii si sa discute cu cei de acolo. Eu am fost anul trecut si am platit la pensii, doamna de acolo a incercat sa ma ajute si sa nu platesc pentru 2005,2006, avand insa venituri mai mari decat acea limita de 3 salarii medii / economie am "cotizat" in cele din urma si pe 2005,2006. Cu putin noroc ar scapa de 4000 RON (cat cred ca ar fi contributiile / penalitatile pentru 2005, 2006)
Din pacate eu cred ca au dreptul sa-i urmareasca / oblige sa plateasca; pentru 2005-2010 se aplica legea aflata in vigoare in acel interval de timp;
Pentru suma asta de 12.000 RON se poate merge de la blocare conturi pina la executare silita bunuri
Multumesc frumos pentru raspuns. Am sa-i sfatuiesc in acest sens (defapt deja i-am sfatuit sa-si ia un avocat). Nu stiam ca din 2007 s-au scos cele 3 salarii brute minime, am avut impresia ca abia prin legea din 2010 s-au scos.
Dar oamenii astia de la Casa de Pensii chiar nu au nici o vina??? De ce nu au trimis informare sau notificare de plata dupa 1 an sau 2 si au asteptat 5 ani ca sa le zica oamenilor astora ca au de platit....Sunt niste oameni fara prea multe studii care chiar au fost in necunostinta de cauza. Casa de pensii chiar nu are nici o vina? Ce au asteptat atatia ani??? Nu aveau cumva obligatia sa notifice mai devreme????

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)