avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Legea pensiilor nr 263 art. 11 (4) prevede ca se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare PFA/II/IF dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6, respectiv, de salariat (chiar cu CIM partial), administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management, alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale.
Multumesc mult. Totusi acest CIM partial este facut pe200 RON/luna, adica nu ma incadrez la categoria "persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut
pe an calendaristic echivalent cu cel puțin de 4 ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat", nici in acest caz.
Sa inteleg ca nu sunt sub incidenta legii, adica oricine are un CIM fictiv si pe bani putini poate "scapa " de plata contributiei la pensii indiferent de venitul pe care il scoate ca PFA sau doar daca venitul PFA se incadreaza sub 8800 brut/an?
Sau dimpotriva, nu intru sub incidenta legii, nu sunt asigurata pe CIM datorita sumei mici asadar pe PFA nu tb sa depasesc 2022*4= 8088 RON (asa am gasit in lege, nu 8800 ) altfel sunt buna de plata la sfarsitul anului, cu penalitati...
Eu nu mi-am facut declaratia pe 2011 inca asa ca tb sa inteleg intai, cu ajutorul vostru.
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
butterfly_1976, utilizator
Eu am sunat la Casa de Pensii Hunedoara de unde am primit urmatorul raspuns:

Toate PFA-urile ce nu ating in 2011 plafonul acela de 8088 RON, trebuie sa aduca de la Administratia de Finante o adeverinta din care sa reiasa venitul anticipat declarat pe acest an de persoana PFA.


Cu alte cuvinte, noi toti am depus Formularul 220 cu venitul anticipat pe 2011 la Finante, inca Finantele nu au trimis decizia de impunere la domiciliu (stim cu totii cat de tarziu le trimit acestia) iar in aceasta situatie Administratia de Finante trebuie sa ne elibereze acea adeverinta pentru Casa de Pensii in vederea scutirii de la plata asigurarilor pentru pensie.
Doamne ajuta sa fie asa de simplu!
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
a21alex, utilizator
fusei azi, sa iau declaratia... m-a anuntat cat am de plata. si tanti de-acolo mi-a spus ca, daca sunt sigura ca nu depasesc cei 8000, sa nu platesc, si vin in 2012, cu veniturile pe 2011, arat ca n-am depasit, si se suspenda.

daca platesc, nu mai recuperez banii.
daca depasesc si n+am platit, platesc tot anul cu penalizari.

acum sa dau cu zarul, depasesc sau nu?!
sab-ina a scris:

fusei azi, sa iau declaratia... m-a anuntat cat am de plata. si tanti de-acolo mi-a spus ca, daca sunt sigura ca nu depasesc cei 8000, sa nu platesc, si vin in 2012, cu veniturile pe 2011, arat ca n-am depasit, si se suspenda.

daca platesc, nu mai recuperez banii.
daca depasesc si n+am platit, platesc tot anul cu penalizari.

acum sa dau cu zarul, depasesc sau nu?!


Exact acelasi lucru mi l-au spus si mie.

Din nou am fost azi la casa pensii Cluj, in audienta la directorul de departament, si am intrebat din nou care e procedura legala cu CAS-ul.
Mi-a spus asa:

- suspendarea Contractului cu Casa de pensii se poate face numai in urmatoarele conditii:
1) daca imi anulez autorizatia PFA;
2) daca devin angajata cu carte de munca undeva;
3) daca vin in 2012 cu dovada (Decizia impunere finala/2011) ca am realizat sub 8088 lei/anul 2011.

- Decizia de impunere ANTICIPATA/2011 nu se ia deloc in calcul pt. suspendarea Contractului cu Casa de pensii

- pe tot parcursul anului 2011 mi se vor aduna penalizari pt. neplata CAS, care mi se vor sterge automat in 2012, DACA voi face dovada ca am avut venit mai mic de 8088 lei pe 2011 (dovada=Deciz.imp.finala/2011)

- daca, conform Deciz.imp.finala/2011, se dovedeste ca am depasit 8088 lei, voi achita absolut toate obligatiile CAS, inclusiv penalizarile adunate (deci intr-adevar " dam cu zarul la noroc")

- daca achit cate 222 lei/luna pe tot parcursul anului (sau partial), desi Deciz. imp.finala/2011 va arata un venit sub 8088 lei, nu voi primi nici un ban inapoi (cica imi vor folosi oricum pentru pensie)

- functionarul/a de la ghiseu este obligat/a sa dea (la cerere) contribuabilului "Fisa financiara", in care apare situatia financiara (datorii/plati, nr chitante plata etc) a acestuia

Deci, astea au fost informatiile date de un director, care teoretic ar trebui sa stie cum functioneaza "sistemul"...
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
ioanon, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)