sab-ina a scris:
fusei azi, sa iau declaratia... m-a anuntat cat am de plata. si tanti de-acolo mi-a spus ca, daca sunt sigura ca nu depasesc cei 8000, sa nu platesc, si vin in 2012, cu veniturile pe 2011, arat ca n-am depasit, si se suspenda.
daca platesc, nu mai recuperez banii.
daca depasesc si n+am platit, platesc tot anul cu penalizari.
acum sa dau cu zarul, depasesc sau nu?!
Exact acelasi lucru mi l-au spus si mie.
Din nou am fost azi la casa pensii Cluj, in audienta la directorul de departament, si am intrebat din nou care e procedura legala cu CAS-ul.
Mi-a spus asa:
- suspendarea Contractului cu Casa de pensii se poate face numai in urmatoarele conditii:
1) daca imi anulez autorizatia PFA;
2) daca devin angajata cu carte de munca undeva;
3) daca vin in 2012 cu dovada (Decizia impunere finala/2011) ca am realizat sub 8088 lei/anul 2011.
- Decizia de impunere ANTICIPATA/2011 nu se ia deloc in calcul pt. suspendarea Contractului cu Casa de pensii
- pe tot parcursul anului 2011 mi se vor aduna penalizari pt. neplata CAS, care mi se vor sterge automat in 2012, DACA voi face dovada ca am avut venit mai mic de 8088 lei pe 2011 (dovada=Deciz.imp.finala/2011)
- daca, conform Deciz.imp.finala/2011, se dovedeste ca am depasit 8088 lei, voi achita absolut toate obligatiile CAS, inclusiv penalizarile adunate (deci intr-adevar " dam cu zarul la noroc")
- daca achit cate 222 lei/luna pe tot parcursul anului (sau partial), desi Deciz. imp.finala/2011 va arata un venit sub 8088 lei, nu voi primi nici un ban inapoi (cica imi vor folosi oricum pentru pensie)
- functionarul/a de la ghiseu este obligat/a sa dea (la cerere) contribuabilului "Fisa financiara", in care apare situatia financiara (datorii/plati, nr chitante plata etc) a acestuia
Deci, astea au fost informatiile date de un director, care teoretic ar trebui sa stie cum functioneaza "sistemul"...