avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
uite, gasesc raspunsul mult cautat aici !:D
Va multumesc frumos !
ionel12 a scris:

am rezolvat problema ...nu este obligatorie plata asigurarii sociale doar penttru cei care depasesc cei 8800, pentru cei care nu depasesc aceasta suma este facultativa asigurarea sociala, intradevar suma minima este de 222, dar nu sunt obligati.....eu am un PFA si venitul estimat este mai mic decat 8800 ...am fost la casa de pensii am depus o copie a deciziei de impozitare si o declaratie prin care spuneam ca nu o sa depasesc suma de 8800 si astfel mi-a fost suspendata asigurarea sociala incepand cu data de 01.01.2011.

Sper ca am fost de ajutor , o zi buna

Mie imi este de mare ajutor informatia ta. Ma gandeam cu groaza ca va trebui sa platesc cate 222 lei pt ian, feb si martie anul asta, chiar daca nu am avut venituri deloc deocamdata (si presupun ca nici nu voi avea).
O intrebare as mai avea:
- declaratia de care spui (ca nu depasesti 8800 lei) e vreun formular tipizat sau pur si simplu o scrii pe o coala de hartie? Ma refer aici daca se scrie cumva pe declaratia lor formular tipizat (cea care o completam de obicei la casa de pensii).
Multumesc.
ionel12 a scris:

am rezolvat problema ...nu este obligatorie plata asigurarii sociale doar penttru cei care depasesc cei 8800, pentru cei care nu depasesc aceasta suma este facultativa asigurarea sociala, intradevar suma minima este de 222, dar nu sunt obligati.....eu am un PFA si venitul estimat este mai mic decat 8800 ...am fost la casa de pensii am depus o copie a deciziei de impozitare si o declaratie prin care spuneam ca nu o sa depasesc suma de 8800 si astfel mi-a fost suspendata asigurarea sociala incepand cu data de 01.01.2011.

Sper ca am fost de ajutor , o zi buna

Am incercat si eu (ieri) sa imi rezolv problema, in modul in care ai facut-o si tu. Dar nu am reusit: nu mi s-a acceptat rezilierea/suspendarea contractului.
Ma intreb cum de tu ai reusit si eu nu...parca legea nu e la fel pt toate pfa-urile...

Scriu si aici (sistem copy-paste) ce am scris si pe un alt forum (poate primesc ajutor informativ si de aici):

"Ieri (18.03.2011), am "rezolvat" asa (detaliat):

- am completat formularul tipizat (un nou format) cu "realizez venituri sub 8000lei/an" (asa cum prevede noua lege, oug etc)

- la ghiseu, stimabila doamna, stampileaza hartiile ca si cum totul e ok

- isi da seama brusc, ca defapt ceva nu e ok si anume: NU fac dovada faptului ca pe 2011 nu realizez venituri mai mici de 8000 lei/an (desi am dat copia Deciziei anticipate de impunere pe 2011, unde venitul BRUT e de 100 lei/an, cel NET de 20 lei/an); deci, NU imi poate rezilia contractul CAS (pensii)

- insist sa mi-l rezilieze, spunand ca voi declara cum ca nu realizez nimic pe 2011, adica 0 lei pe 2011... nici asa nu vrea doamna... sustine ca nu e legal pt ca nu fac dovada de venit 0 sau venit sub 8000 lei/an

- imi spune ca singura modalitate de reziliere va fi in 2012, cand ma voi prezenta la ghiseu cu Deciz. FINALA de impunere pe 2011, ca sa pot face dovada "clara"

- intreb daca nu cumva in 2012 nu voi fi obligata sa platesc penalitati pt 2011, ca si cum n-am declarat venitul la timp... zice ca nu voi plati absolut nimic, ci doar se va rezilia contractul CAS

- m-am dus la jurista pe departamentul respectiv (crezand ca doamna de la ghiseu face misto de mine) - acelasi lucru mi l-a comunicat: abia in 2012 voi putea rezilia contractul... adica 2011 va ramane "nici cum"

Intrebari:

1) Voi ce "experiente" de genul asta ati avut recent???
2) Ce ati rezolvat si cum?
3) Ma puteti indruma si pe mine cum sa procedez legal?
4) Difera casele de pensii cumva... nu se aplica la fel legea in toate judetele (eu sunt din Cluj)?

In ideea in care, nu stiu cat de "legal" as fi daca pur si simplu las anul 2011 neplatit, nereziliat (contract)... mi se pare aberant si imi e teama sa nu ma trezesc cu penalizari/somatii etc. pt ca nu am declarat/platit absolut nimic pe 2011.
M-as duce in audienta undeva, dar nu stiu unde anume, daca nici jurista Casa de pensii nu m-a ajutat cu informatii concrete.

Va multumesc anticipat pt. orice fel de ajutor."
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Martie 2011
ioanon, utilizator
Chestia e ca am sperat si eu, ca toata lumea cred, ca normele de aplicare a legii pensiilor vor aduce ceva lumina in privinta punerii in practica a acestui paragraf. Eu una nu am gasit niciun cuvintel legat de acest subiect... Poate vor adauga ceva in forma finala a normelor, la cererea Caselor de pensii...
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, am deschis PFA in 2010, am estimat 7500 RON si deductibil 6000 deci am platit impozit pt 1500, fara a cotiza la pensii.
In realitate am realizat 8300 RON si dedus 6960, adica a ramas un castig net mai mic decat cel estimat (cam 1350 ron).
Anul acesta voi depasi 8800 brut, reglementarile se refera la brut sau net?
In plus am un contract de munca simbolic cu 2h/zi, aici platesc o suma mica catre pensii, noile reglementari se refera la cei care au exclusiv PFA sau si cei cu PFA+ contract de munca (chiar fractiune de norma)?
Va raman indatorata pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)