avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Va rog ajutati-ma! Pot functiuona ca PFA cu activitati de propietate intelectuala? In acest caz contributia CAS o platesc 10,5%? Contributia se plateste la venitul brut? Daca exista cheltuieli deductibile, mai sunt si cheltuieli necesare desfasurarii activitatilor, care nu le poti deduce...cu ce mai ramai? Lucrezi sa dai totul la stat?
Contributia se plateste la venitul net. Exista cheltuieli deductibile, legate direct de desfasurarea activitatii respective, la dvs. ar fi birotica, papetarie, telefon, iar daca aveti sediul acasa puteti deduce partial si intretinerea, gazele, electricitatea.
Asa cum rezulta si din textul articolului mentionat (6, pct.IV din Legea 263/2010) obligatia de asigurare este individuala. Concret, in cazul membrilor asociatilor (intreprinderilor) familiale obligatia de asigurare rezida din calitatea avuta nu din forma de asociere iar dovada realizarii veniturilor se face individual, fie prin deciziile de impunere anuale care sunt emise pentru fiecare persoana (pe CNP ) sau adeverinte emise de administratiile fiscale de care apartin persoanele in cauza.
Pe de alta parte, la PFA urile cu norma de venit (deci nu cele in contabilitate partida simpla) situatia cred ca este clara: venitul stabilit ca norma de venit daca este sub 8.088 lei (4x2022 lei CSMB) atunci nu exista obligatia asigurarii in sistemul public de pensii. Problema este mai delicata la ceilalti care au cheltuieli deductibile. Sper ca normele de aplicare sa clarifice acest aspect. Sa aveti o zi buna!
liail a scris:

Contributia se plateste la venitul net. Exista cheltuieli deductibile, legate direct de desfasurarea activitatii respective, la dvs. ar fi birotica, papetarie, telefon, iar daca aveti sediul acasa puteti deduce partial si intretinerea, gazele, electricitatea.

De exemplu costumatia pentru spectacol, consumabile la instrumente(corzi, sacaz,...inclusiv instrumente) intra la deductibile? Caci de benzina consumata pentru deplasari stiu ca nu e deductibila.Deci daca am un venit brut mai mic de 8088 lei/an, nu am obligatia de a plati Cas-ul....asa am inteles Dar daca am mai mult de 8088lei/an platesc la cas 10,5% sau 31,5%? Scuzati, dar artistii se descurca mai greu, iar eu sunt la inceput cand nu am un venit constant. Mai am un contract de colaborare pe drepturi de propietate intelectuala, cu o institutie de cultura a statului, contract care se desfasoara in afara PFA si este semnat pe stagiune. La acela plateste institutia tot, in afara de CASS.
Balicavsl, cei ce sunt la norma, 99.9% vor contribui la pensii. Norma de venit nu poate fi mai mica de 8040 RON / AN (12*salariu minim brut = 670). Ori norma de venit este venitul NET. Cei 8088 reprezinta venitul BRUT. Cine are un venit net de 8040 RON sigur are un venit brut mai mare de 8088 (sau si-a ales norma aiurea).

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)