avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Atentie ca se platesc si penalitati la suma, Laura, 220 ron este contributia din ianuarie, anul acesta.

Multumesc, stiu de penalizari. In ceea ce priveste cealalta intrebare, nu am cunostinta de aceasta posibilitate. Daca aflam ne vom informa reciproc.
Spor in toate!
L.C.


Legea pensiilor:
Art. 50. – (1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor, din oficiu, o dată la 2 ani, de CNPP şi de casele de pensii sectoriale.
(2) Stagiul de cotizare se certifică şi la cererea asiguraţilor contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileşte anual de CNPP şi casele de pensii sectoriale.

Vechea lege:
Art. 39. - (1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor anual, din oficiu, de către CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
(2) Stagiul de cotizare se certificăşi la cererea asiguraţilor, contra cost, oricând în timpul anului. Tariful serviciului respectiv se stabileşte anual de CNPAS.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
Popu, utilizator
abia mi-a iesit pfa-ul, am fost si la finante, si astept decizia de impunere.
intre timp tocmai citeam despre urmatoarea tinta de atins, casa de pensii....

intrebarea mea e... daca anul asta platesc la un venit de 708 lei, si la anul se vede ca nu l-am avut, se recalculeaza contributia? eu pot sa visez frumos la venitul asta pe luna... dar nu cred ca voi ajunge aici prea curand.
sabina, e vorba de 8088 RON venit BRUT (674 RON BRUT pe luna), asta e limita. Daca realizezi vanzari de 674 RON / luna dar ramii cu profit 10 RON doar statului putin ii pasa ca nu ai de unde sa dai si cei 222 RON la pensii. Depinde acum ce PFA ti-ai deschis, pe ce domeniu, daca are caracter sezonier si alte prostii de genul asta (daca l-ai deschis sa vinzi martisoare e clar ca lucrezi februarie, martie doar...)
activitati de consultanta in relatii publice si comunicare... nu e sezonier, dar nici nu stiu cat de permanent in lumea minunata in care traim.
nu ma gandesc la ce ramane profit, ci pur si simplu ca, daca nu exista incasari, de unde cere!?

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)