avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
In conformitate cu prevederileart. 36 din Legea nr.263 / 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, incepand cu 01.01.2011, nivelul minim lunar al venitului asigurat inscris in declaratia de asigurare depusa de persoanele prevazute la art. 6, alin.(1) pct. IV din lege sau contractul de asigurare incheiat de persoanele prevazute la art. 6, alin.(2), dupa caz, este de 708 lei ,reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, (care la nivelul anului 2011 este de 2.022 lei) iar cel maxim lunar este 10.110 lei, reprezentand valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut (5x 2022 lei). Astfel, contributia minima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu declaratie si /sau contract de asigurare sociala este 222 lei (708x31,3%) iar contributia maxima lunara care trebuie achitata de persoanele asigurate cu declaratie si /sau contract de asigurare sociala este 3.164 lei (10.110x31,3%).
Potrivit art. 6, alin.(1), pct. IV din lege, au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii pe baza declaratiei de asigurarepersoanele care se regasesc in una sau mai multe categorii de la lit. a) - e) si realizeaza un venit brut pe an calendaristic de cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, respectiv cel putin 4x2022 lei=8088.
LEGEA SPUNE
Art. 6. - (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă, inclusiv soldaţii şi gradaţii voluntari;
b) funcţionarii publici;
c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil. (literă introdusă prin art. XVIII pct. 2 din O.U.G. nr. 117/2010, publicată la 30 decembrie 2010)
********************************************
si în mod exclusiv (excepţie art. 11 (4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V.
:)
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
***********************
problema este ca persoanele care realizeaza exclusiv venituri ca PFA vor sa se asigure pentru a primi pensia, respectiv să contribuie lunar. Ori dacă veniturile anuale sunt sub 2022*4=8088 (declaratia estimativa initial şi apoi daca efectiv realizează) nu trebuie să contribuie. Dacă vor sa aiba pensie atunci legea zice:
************************
(2) Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public,***** precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să îşi completeze venitul asigurat.
Deci se face asigurare benevolă care nu are legătură cu PFA şi nu se pot considera cheltuieli deductibile la PFA, repet daca veniturile sunt sub 8088/an
eu sunt PFA si ain aclasi timp angajat cu contract individual de munca dar doar pe 2 ore la care platesc toate asigurarile. IN aceast caz mai trebuie sa platesc la Pensii?
multumesc.
In cazul in care esti angajat cu contract individual de munca nu mai esti obligat sa platesti contributia la pensii ca si PFA. Nu conteaza daca contractul este cu norma partiala sau intreaga...chiar daca esti angajat pe baza de contract de munca doar cu 1 sau 2 ore esti scutit de la plata contributiei la pensii.

Prin urmare va trebui sa platesti doar impozit pe venit la finante si contributia la sanatate pe baza declaratiei de impunere de la finante.
Buna! Conform L. 263/2010, coroborat cu prevederile Codului fiscal in vigoare in 2011, pentru PFA suma minima asigurata este de 708 lei ( 35% * 2022 ), adica salariul mediu brut considerat in L. bugetului de stat, la care se calculeaza cota individuala de 10,5% de CAS obligatoriu ( art.6 alin (1) pct.VI din lege ) si doar optional cota globala intreaga de 31,3%. Insa asta este o situatie de exceptie a cea ce inseamna "venituri din activitati independente ". Situatie generala o constituie cota integrala de CAS de 31.3% conform art.31 alin 3 din aceeasi lege, care incadreaza PFA conform art. 6 alin (1) pct. IV .
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
aadidasz, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)