avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Teodora, nu stiu daca au aparut normele de aplicare, alea ar trebui sa limpezeasca lucrurile in legatura cu pragul ala de 4x2022 = 8088 RON ...
Dar daca ar fi inteligenti in norme ar putea sa bage niste reguli simple de urmat ...
Daca ai venitul brut de la 8088 inclusiv platesti fiecare luna 222 RON.
Daca ai sub acest venit, 7000 sa zicem, te pun sa platesti 7000 * 12/8088 = 10.38, platesti deci pentru 10 luni. Prin asta nu s-ar produce abuzuri nici dintr-o parte nici din cealalta.

O sa fie destul de greu de aplicat daca normele nu sunt bine elaborate; sunt zeci de situatii care trebuie reglementate prin normele aste; un exemplu, ai incasari 3000 RON in ianuarie, februarie, martie, mergi la pensii si zici ca nu mai ai venit, iti suspenda astia plata contributiei (art. 14 parca ofera posibilitatea suspendarii daca nu sunt venituri), si apoi mai incasezi in decembrie cand incasezi 7000 RON. Pe total 10.000 RON, trebuia sa cotizezi, ai cotizat, ce se intampla cu lunile Aprilie - Noiembrie, cat nu ai cotizat? Iti baga sa platesi si iti baga penalitati sau te lasa in pace ...
O alta situatie, incasezi 7000 RON in ianuarie dupa aia nimic. Platesti doar o luna, restul esti fara venituri?
O solutie eleganta ar fi ca la sfarsit de an sa se faca o regularizare, fara penalitati ci doar actualizata suma cu rata inflatiei(daca ai avut luni in care nu ai platit si trebuia sa platesti). Ai avut pe total peste 8088, dai 222 RON pentru fiecare luna, actualizat cu rata inflatiei pentru lunile cat nu ai fost acoperit. Ai avut venit 8000 RON, legea spune ca nu platesti, mi se pare discriminare, eu zic ca ar trebui totusi sa platesti pentru 11 luni ...
Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor ..... din felul cum este redactata stirea, observ ca Dv. nu aveti in vizor, normal, decat acei PFA care sunt inainte de momentul pensionarii. Cazul celor care sunt deja pensionari si li se retine CASS pe talonul de pensie - nu intra in discutie, acestia pot sta linistiti acasa 'sa-si manance pensia'... dar mai exista pensionari,identici cu cei mai sus evocati, care nu doresc sa stea si doresc+pot sa mai munceasca.
Intrebare: care este argumentul ca acestora sa li se retina de doua ori CASS-ul ?
Din punct de vedere al gandirii logice este absurd sa 'ceri' unuia si aceiasi persona sa plateasca de doua ori 'sanatatea'....


Pana la urma, PFA-urile care au si carte de munca mai platesc ceva la pensii?
@ mirceaolaru
Nu e o stire nici dezbatere, incercam sa ne informam unul pe altul ce/cat/cum trebuie sa platim ...

Legat de sanatate:
Angajatii care sunt si PFA sunt in aceasi situatie, platesc sanatatea si ca angajat si ca PFA.
Un sistem eficient ar fi vrei sa ai asigurare de sanatate pachet baza dai 50 RON / luna, pachet mediu 100 ron/luna, full options 300 RON / luna. Asa nu mai platesti procent din venit platesti o suma fixa in functie de cat crezi ca merita sanatatea ta.
Daca ai copii platesti si pentru ei daca te tine buzunarul daca nu intra la categoria asistati. Persoanele fara venituri/venituri mici - asistate de stat, le plateste statul asigurarea de baza.
De fapt astia de la sanatate cred ca spre asta bat, "cosmetizat", platesti la stat pe langa contributii si consultatiile / serviciile medicale pina dai 600 RON dupa care serviciile devin "gratis"...Urmatorul pas ar fi sa faca abonament de 50/100/200/300 / luna si sa se renunte la contributiile ca procent din venituri...

Dintre cei ce cotizeaza nimeni nu iubeste sistemul actual, e iubit insa de restul populatiei cei ce beneficiaza de el fara sa dea un ban.

Asta e sistemul, astea sunt legile ne conformam daca nu suntem in stare sa le schimbam!
Este o vorba in popor: "Tot calul care trage ia bataie!" E bataie de joc la adresa tuturor celor care produc/realizeaza venit, nu doar a PFA-urilor.

Rog colegii care sunt pe domeniul juridic sa expuna, in cazul in care exista specificata legislativ, optiunea de a compensa plata contributiei obligatorii la sistemul de stat cu cea la un sistem de asigurare privat.

De asemenea curiozitatea ma impinge sa ma gandesc daca procentele exprimate in noua lege sunt aplicate in aceeasi masura si celor care depasesc plafonul salariului mediu brut sau, ca de obicei, acestia beneficiaza de statut special, unii dintre ei - stiti despre ce e vorba???

Imi cer scuze daca am pus prea multe subiecte intr-un singur raspuns!

Va multumesc pentru raspunsuri!
Sanatate si numai bine!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
Petru Luncan, Traducator autorizat

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)