avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
sau astepti 5 ani şi te rezolva legiuitorul cu plata retroactiva cu recunoaşterea vechimii!!!
jester a scris:

deci oricum plateste! chiar daca la fisc se depune o declaratie estimativa, urmand ca regularizarea sa se produca in anul fiscal urmator.


Oricum obligatia de plata ramane pe tot parcursul anului, dar daca pe 2011 nu are un venit mai mare de 8088 lei, atunci anul urmator va merge la Casa de Pensii cu evidenta de la finante (pentru 2011) pentru retragerea declaratiei de asigurare. Timp in care, va tot primi notificari despre datoria de plata. Cel putin asa spun cei de la Casa de Pensii VN.

Asta sigur, cat timp venitul nu depaseste suma minima.
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
mikela_24, utilizator
killerPFA a scris:
Proiectul legii asigurarilor sociale de stat pe 2011:

[ link extern ]

Art.15.- Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului
asigurărilor sociale de stat pe anul 2011 este 2.022 lei

Asadar se "proiecteaza" un venit lunar asigurat de minim
35% din 2022 RON = 708 RON

ceea ce inseamna o contributie lunara minima de
31,3% din 708 RON = 222 RON

222 Ron lunar, contributie la pensie? Pai ce se intampla daca eu de exemplu anul trecut, pe tot intreg anul am avut un venit de 7000 Ron? Care insemna ca au fost luni cand nu am incasat absolut nimic, alta luna puteam incasa 200 Ron, alta luna puteau fi 1000 Ron? Aceasta contributie se plateste lunar indiferent daca am avut venit luna respectiva sau nu? Si mai am o intrebare, se poate plati retroactiv? Dar anticipat? Multumesc
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Roxie, utilizator
Tocmai am primit notificare de la casa de pensii prin care mi se comunica obligativitatea achitarii contributiei de asigurari sociale de 31,3% la nivelul asigurat de 708 lei#-o cu termen pana la data de 25 ale lunii urmatoare.
L.C.
Atentie ca se platesc si penalitati la suma, Laura, 220 ron este contributia din ianuarie, anul acesta.
Ce as vrea sa intreb, poate stie cineva, este daca se poate vedea on-line situatia platilor la casa de pensii, asa cum se vede de exemplu la societati private/bancare de asigurare...
Am citit acolo ca se poate face o cerere catre seful de serviciu (!) in vederea obtinerii situatiei analitice a platilor efectuate.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)