avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
va multumesc la toti... dar toti sunteti sclavii legii si mai ales a unei legi gresite din start; 'alba/neagra' finantista voit face abstractie de faptul ca unuia si aceiasi persoane nu i se poate cere de 2 x sanatatea; inca din antichitate, pentru o acesia greseala nu se aplica de 2x pedeapsa...; fiind 'din antichitate' voi urmasii lui ceausescu nu tineti seama de asemenea legi antice vechi sid e demult... treaba vs., daca va merge bine....
eu stiu ca de ieri (!!!) in normele metodologice de aplicare a legii sanatatii a fost scoasa obligativitatea ca un pensionar sa plateasca de 2 x sanatatea.... verificati, poate eu ma insel..... !
Nici o persoana nu plateste de 2 x sanatatea, fie el pensionar sau nu. Se plateste pentru fiecare venit impozabil obtinut conform legii sanatatii.
Ca sa nu mai vorbim ca pensionarii sunt o categorie privilegiata dpdv al contributiilor la sanatate.
Am inteles ca la Casa de pensii nu se platesc cei 222 ron lunar decat daca venitul brut este mai mare de 8088 ron. este adevarat?
ca si parere persoanala, mi se pare putin ilogica decizia legiuitorului privind cele 4 salarii medii brute, adica 8.088 lei anual.
din moment ce contributia se plateste lunar, pana pe data de 25 a lunii urmatoare si este de minim 222 lei, contribuabilul nu poate preconiza inca din prima luna de plata daca pana la sfarsitul anului va realiza sau nu venituri de 8.088 lei

deci oricum plateste! chiar daca la fisc se depune o declaratie estimativa, urmand ca regularizarea sa se produca in anul fiscal urmator.
Jester, probabil in norme o sa vedem lucruri noi (fata de lege). Ar putea sa bage si cei de la casa de pensii o chestie noua, daca declari venit sub 8088 si nu te asiguri in momentul in care iti dai seama ca ai depasit pragul sau la sfarsitul anului, mergi la ei si platesti fara penalitati, actualizat doar cu rata inflatiei.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)