avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Noua lege a pensiilor - impact asupra PFA-urilor

Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati independente?
Singura modificare ce am vazut-o eu ar fi ca nu poti sa ai un venit asigurat mai mic de 640 RON (coeficientului de ierarhizare 1), cu alte cuvinte ar fi 200 RON / luna contributia pe 2011
(3) Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât valoarea coeficientului de ierarhizare 1, utilizat în Legea salarizării unice şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute.
Din ce am discutat cu cei de la CAS au spus asa" In momentul in care o Persoana Fizica Autorizata are un contract de munca cu norma partiala/totala (inclusiv cazul in care ai un contract de 1h/zi la care venitul asigurat este de 250 ron, deci inferior celui de 708 ron) persoana nu mai are obligatia sa plateasca contributia la pensii!"
Defapt acest lucru reiese foarte clar si din textul legii:
Art. 6
(1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:

IV. persoanele care realizeaza, in mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin de 4 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
b) membri ai intreprinderii individuale si intreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice; d) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
e) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

Art. 11
(1) Persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel putin varsta de 18 ani sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare.
(2) Declaratia individuala de asigurare se depune in termen de 30 de zile de la data incadrarii in situatia prevazuta la alin. (1) la casa teritoriala de pensii competenta, in functie de domiciliul sau resedinta persoanei.
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele mentionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut.
(4) Se excepteaza de la obligativitatea depunerii declaratiei de asigurare persoanele prevazute la art. 6 alin. (1) pct. IV, daca beneficiaza de una dintre categoriile de pensii prevazute de prezenta lege sau daca se regasesc in situatiile prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III si V.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Art. 296(3) COD FISCAL :
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
c) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială şi pentru care, potrivit art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, cu modificările ulterioare, există obligaţia plăţii contribuţiei individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj;(OUG 58/2010 - art.III alin 2 ).
Acestea fiind spuse orice PFA este obligat la plata contributiilor sociale, indiferent ca mai are sau nu si statutul de salariat.
A fost modificat prin OUG 82/2010
@mirceaolaru, asta e statul, daca muncesti esti "gratulat" cu impozit si contributii. Nu stiu ce ati vrea sa va raspund, subiectul asta a fost deschis strict pentru a ne informa in legatura cu legislatia actuala legata de contributia ( si nivelul ei) la pensii, nu cat de echitabil este sistemul de taxe si contributii.

D-voastra sunteti nemultumit de faptul ca va pun sa platiti sanatatea atat dupa pensie cat si dupa venitul de pe PFA. Eu unul nu am cum sa va ajut si nu cred ca poate cineva sa va ajute. Asta e legea, buna/rea ne conformam.
Eludati legea, renuntati la PFA si lucrati la negru, altceva nu stiu ce as putea sa va spun ... Vedeti care sunt pasii prin care s-ar putea modifica legea sanatatii (95/2006), deschideti un subiect pe tema asta.
TeoDora72 : Stiu bine modificarile modificarilor legislative în ceea ce priveste fiscalitatea, doar ma lovesc de ele zi de zi.....una peste alta eu doar citam din Codul fiscal.
P.S. Sunt multe incoerente în legislatie, dupa cum bine observam mai toti, problema este ca noi nu ne permitem prea multe " interpretari", în comparatie cu reprezentantii institutiilor abilitate in control. Daca reprezentantii statului au o anumita optica în interpretare sunt liberi sa o faca, noi cealalta parte nu ne putem sustine pozitia decat în instanta...s.a.m.d.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Cotizatie pensie cameliachivereanu cameliachivereanu Buna ziua! Copilul meu, student la zi, are infiintat P.F.A. si plateste lunar pentru pensie 200 roni; este normal sa plateasca o suma atat de mare? (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)